annonse

annonse

3T står øverst på ønskelisten til SATS – i alle fall i Norge

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

«Vi har flere aktive dialoger på oppløpssiden, så får vi se hvordan og når det materialiserer seg», uttalte konsernsjef Sondre Gravir til Dagens Næringsliv da det ble kjent at treningssenterkjeden ville hente 600 friske millioner. Pengene ble hentet, nå skal de brukes. Vi har laget ønskelisten til SATS og vi tror noe stort er på gang…

La det være sagt med en gang: Vi vet selvfølgelig ingen ting sikkert. Overskriften og videre analyse er basert på våre egne meninger og forståelse (…) av det norske treningssentermarkedet.

Om ikke annet byr vi på litt underholdning!

SATS har vært smått aktiv på oppkjøpsfronten de siste årene. Etter fusjonen mellom SATS og Elixia, runder med Konkurransetilsynet og salg av diverse sentre for å få fusjonen til å gli gjennom (sentre som BTW gikk dundrende konkurs under eierparaplyen Icon i 2016), har SATS plukket i hovedstaden:

FitnessXpress sine tre sentre, inkludert juvelen på Bislett. Bare Trenings seks sentre på Østlandet og Gym Gruppens tre sentre i Oslo/Bekkestua. Oppkjøpene er fordelt mellom SATS og Fresh Fitness med hovedvekt på sistnevnte.

Nå tror vi noe større er på gang.

Helt øverst på listen

Øverst på ønskelisten til SATS står treningsmajesteten 3T i Trøndelag. SATS har blitt nektet fotfeste der av 3T som har et godt grep om byen sett med fullskalasenter-øyne. Storebror har kun fire sentre i Trønderhovedstaden i form av Fresh Fitness-sentre. Ikke et eneste fullskala utstillingsvindu med SATS-logo.

Det er med andre ord et åpenbart hvitt felt for Norges største treningssenterkjede.

SATS sin strategi er å fokusere på store klynger i tett befolkede områder. Derfor plukker de stadig nytt i Stor-Oslo, derfor bygges det nytt i Bergen og Stavanger. Derfor må de kjøpe i bartebyen. Det vil koste adskillige titalls millioner, men å bygge fra bunn og stange mot 3T år for år, er ingen farbar vei.

Spørsmålet er om familien Thommesen-Holck bak 3T vil selge og hva sier Konkurransetilsynet? Generasjonsskifter er en kjent årsak i næringslivet. Treningssenterbransjen er rimelig ung, men de tidlige gründerne er nå i femtiårene. Det er flere eksempler på driftere som har ønsket å selge for å gjøre noe annet.

Og som mange har påpekt før oss: Alt er til salgs så lenge prisen oppleves riktig. Dessuten er 3T og SATS veldig like. De passer sammen.

Ved første øyekast kan det tenkes at Konkurransetilsynet ikke vil like at SATS kjøper 3T, men går man inn i materien er det ikke sikkert de er så negative likevel, nettopp fordi SATS er relativt små i Trondheim. Hadde de hatt 15 sentre i regionen og ville overta 3T, ville det blitt nei – eller et betinget tja hvis enkelte lokasjoner ble solgt til andre.

Men en regionalt liten aktør som vil kjøpe en allerede stor og dominerende aktør, er noe annet – selv om kjøpende part er svær nasjonalt sett.  For om 3Ts 17 sentre heter 3T eller SATS utgjør vel ingen reell forskjell i det regionale markedet?

3T har hatt beilere før uten at det har blitt noe av. Men nå etter pandemien som naturligvis også har rammet 3T, tror vi at tiden er rimelig moden for rett kandidat. Og det finnes bare en med nok penger.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Gamle kjente finner sammen?

En ønskeliste er ikke en liste uten flere punkter. Hva annet kan stå på ønskelisten til SATS? Det er helt naturlig at det kan være svenske, danske, finske eller europeiske aktører på listen, men de lar vi ligge i denne omgang.

Eller? Tar vi på oss de sterke konspirasjonsbrillene ser vi klart børsnoterte Actic AB. Kjeden har vært i vinden den siste tiden med bebudet emisjon og reorganisering. Pandemien har kjørt dem hardt og børsverdien er under 200 millioner svenske kroner.

Og de har nylig fått en spennende styreleder: Olav Johan Thorstad – mannen på topp som gjennomførte fusjonen mellom SATS og Elixia, men som forlot SATS Group da selskapet skulle på børs.

Limet mellom SATS og Thorstad er Hugo Maurstad – Altors sterke mann. Altor er en av storeierne i SATS og Maurstad er styreleder i SATS nå – som den gang Thorstad satt ved roret. Duoen har også felles interesser i selskapet D-Fetch som lager teknologi til treningssentre. De kjenner hverandre med andre ord svært godt.

Et kjøp av Actic AB ville gi SATS enormt mange flere sentre i Sverige (hele 120 nye), et fotfeste i Tyskland (og Østerrike), samt 20+ nye sentre i Norge – mange av dem godt strategisk plassert i «tett befolkede områder».

Sannsynlig? Rarere ting har skjedd.

Listefyll i Norge

For å fylle på listen etter 3T må vi stille spørsmålet: Hvor bor det flest mennesker i Norge? Av de mest folkerike kommunene i Norge (ca. 50 000 innbyggere og over), er det – i tillegg til Trondheim – stort sett kun Bodø, Ålesund og Vestfoldbyene Tønsberg og Sandefjord, SATS ikke er særlig til stede i dag.

Naturligvis kan SATS fortsette å plukke ett og annet senter i sine allerede befestede markeder i ovennevnte kommuner eller nærliggende, men en skikkelig vei i vellinga blir det først med et kjedeoppkjøp.

Men da er det ikke veldig mange å velge mellom. Rapida i Bodø kan være et alternativ for å gjøre et innhogg i nord. Bergensbaserte kjeder som Nr1 Fitness og Aktiv365 dyrker gruppetrening og slikt som SATS er glad i, men med sin allerede sterke tilstedeværelse i Bergensområdet vil nok det by på konkurransepolitiske problemer.

Da er det nok mer nærliggende å tenke på store, veldrevne sentre på begge sider av Oslofjorden. Frittstående eller kjedetilknyttede – for eksempel Spenst. Hele kjeden (som for øvrig er tuftet på tidligere SATS-sentre) er nok ikke aktuelt, men sentre i Halden, Lillehammer – og Vestfold, kanskje?

Samme tanke kan gjøres med utvalgte franchisesentre i Family-kjeden.

VÅRE TRENINGSSENTERPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

På oppløpssiden

Et «Wild Card» kan være SKY Fitness, mest rettet mot SATS-datter Fresh Fitness. SKY har vokst formidabelt de siste årene i antall sentre, men det er mye smått og en del usentralt målt i SATS-strategisk sammenheng.

Kaster man øynene på Nord-Vestlandet (Ålesund) er både Sprek365 og Aktiv Trening likeverdig til stede. Men igjen, mye smått.

Så vi holder en knapp på 3T som førstevalget, med enkeltstående, veldrevne fullskalasentre i befolkningsrike områder som listefyll. Og jokeren Actic AB.

Så vil tiden fremover vise hvordan det går på Sondre Gravirs uttalte oppløpsside. Kort til mellomlang sikt tolker vi som fra nå til sommerferien. Fasiten får du selvfølgelig på Treningsindustrien.no når den foreligger. Hver gang.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]