annonse

annonse

Actic ser på oppkjøp i Norge

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Sammenlignet med Sverige burde treningskjeden Actic hatt 50 sentre i Norge, men har kun halvparten. – Nå skal vi se på oppkjøp også i Norge, fastslår CEO Johan Ingemarsson.

I Sverige kjøpte Actic tidligere i år treningssenterkjeden Flex Sports Club med 12 sentre, i tillegg til enkeltstående sentre på lokasjoner der de er etablert fra før.

– Vi ser et potensial for å vokse på den måten i Norge også. Og vi er en av de få som kan, for alle de andre driver med sine egne prosesser, sier Johan Ingemarsson.

Actics svenske toppsjef i Norge er enig i at man kanskje burde talt 50 sentre i Norge nå, men forklarer «stillstanden» med fokus i Sverige samt kjedens inntog i Tyskland for noen år siden.

– Det hele startet i Sverige og har blitt bygget derfra. Vi har hatt en mindre organisasjon her, og skulle gjerne hatt 50 sentre – men vi har ikke ønsket å trykke på to markeder samtidig. Vi gikk inn i Tyskland i 2008, og nå har vi 20 sentre der. Så man kan si at det flyttet fokus. Hadde vi fokusert mer her i Norge, hadde vi hatt 50 sentre, sier han.

I stedet har veksten vært konsentrert rundt å finne «gullkorn» her og der, som Hønefoss i 2012 og Tromsø i 2013.

Flere aktuelle lokasjoner

Ingemarsson påpeker at det ikke vil være aktuelt for kjeden å kjøpe frittstående aktører på lokasjoner de ikke er fra før. Men der de allerede er etablert, kan det også være en mulighet.

– Kjøper vi på nye steder, kjøper vi en klynge, fastslår han.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

På spørsmål om en by som Bergen er aktuell, sier Ingemarsson at det kan være aktuelt – men også noen mindre steder er interessant å se nærmere på.

Og så finnes det jo en solid aktør litt lenger nord; 3T i Trondheim?

– Det er ingen tvil om at det er et attraktivt objekt, sier Ingemarsson.

Differensierer seg med basseng

Svenske Actic startet opp på 80-tallet og har vært i Norge siden 1995, og har 25 sentre inklusive det nyåpnede senteret i Moss. Ifølge Ingemarsson er Actic den kjeden med representasjon i flest fylker i Norge: 13 av 19 fylker. Kjeden har totalt ca. 32 000 medlemmer her til lands.

Actic har basseng som en differensiator på markedet.
Actic har basseng som en differensiator på markedet.

– Vår nisje er treningssenter i sammenheng med en svømmehall. Vi har fire sentre uten badefasiliteter, hvorav to selvvalgte. De to andre er Hamar, der kommunen ville drive Ankerskogen selv – og Bergen der Sentralbadet bare stengte.

Strategien er å aldri starte enkeltstående sentre uten svømmefasiliteter på nye lokasjoner. Men der kjeden allerede er representert med hovedkonseptet, kan det fylles på med flere sentre hvis muligheten er der.

Actic var i privat eie frem til 2008-2009, da det norske investeringsselskapet FSN Capital kjøpte kjeden. I 2012 ble kjeden solgt videre til investeringsselskapet IK Invest Partner. Alle sentrene er egeneid.

Alltid hatt lave kostnader

Over år har Actic vokst jevnt og trutt, og har operert med positive driftsresultater – selv om lønnsomheten de siste par årene er satt under press også for Actic.

Dere har vært rimelig stabile økonomisk sett. Hva har dere gjort i forhold til andre som kanskje har slitt mer?

– Vi har vært kostnadsbevisste hele tiden! Tenkt effektivitet og kostnadseffektivitet på innkjøp av utstyr og andre ting og har en fleksibel drift, fastslår Ingemarsson.

Han forklarer at trenden med å legge flere oppgaver enn treningsveiledning på instruktørene, har Actic vært i forkant av.

– Våre medarbeidere utfører flere oppgaver, som vask av senteret, medlemshåndtering, treningsveiledning mv. Vi har alltid hatt denne modellen og har ikke måttet tilpasse oss like mye og ta de store kostnadskuttene. Vi har alltid hatt ganske lave kostnader.

På utstyrsfronten har Actic kuttet et ledd og kjøper direkte fra produsenten Core Health & Fitness med merkevarene Nautilus og Star Trac. Danske Exerp leverer medlemssystemet til hele kjeden.

Må tørre å sette strek

Tjener alle sentrene penger?

– Ja!

Hvem er den tøffeste konkurrenten?

– Det har jeg ikke noe godt svar på, for det er så mange ulike. Vi har SATS Elixia i de store byene og Stamina er sterke i nord. Men det er ikke tydelig at det er en bestemt aktør vi jobber mest mot.

Hva opplever du som den største utfordringen i dagens marked?

– Det handler om å differensiere seg. Vise hva vi gjør bra, og svare på hvorfor kunden skal velge oss. Det er mange som låser seg fast over tid, og fokuserer på hva andre gjør – og det må man til en viss grad gjøre – men bransjen blir mer moden, og kundene blir mer modne. De vet hva de ser etter. Tidligere solgte vi mer blindt, nå vil kundene kikke litt mer før de velger. Vi skal ikke forsøke å nå alle, og man må tørre å sette strek et sted.

Tøft eller fornøyd om dagen?

– Fornøyd, skulle jeg si. Vi har våre budsjetter og de skal vi klare. Så selv om det er tøft, er vi fornøyde, fastslår Ingemarsson.

LES OGSÅ: Bemanner med kun PT-er

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]