annonse

annonse

AFPT vil gi barnehageansatte et gratis kunnskapsløft innen kostholdsveiledning

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Akademiet For Personlig Trening vil øke kompetansen rundt kosthold i norske barnehager, og tilbyr gratis kostholdveilederkurs til samtlige av landets nær 100 000 barnehageansatte.

Hver dag setter nærmere 300 000 norske barn seg til bords i landets barnehager. I løpet av barnehageårene vil de spise i snitt 3 000 måltider her, omtrent 50 prosent av all mat de spiser.

– Derfor er det også her vi må lære barna å bygge sunne vaner. At kosthold og ernæring ikke har høyere prioritet i barnehagen og grunnskolen er for meg en gåte, sier Espen Arntzen i AFPT i en pressemelding.

Ifølge meldingen må vi helt tilbake til 2011 for å finne Helsedirektoratets siste kartlegging av mattilbudet i norske barnehager. Konklusjonen den gang var at mattilbudet «på mange måter er innenfor myndighetens anbefalinger», men at det likevel var et betydelig potensial for forbedring.

Gratis utdanning

Ifølge AFPT er en av de største barrierene for et forbedret mattilbud i barnehagene, manglende kompetanse og kunnskap blant de ansatte.

En undersøkelse gjennomført ved NTNU i 2014 viste at barnehageansattes kunnskap om kosthold og ernæring var elendig, og Forbrukerrådets rapport fra 2018 påpekte at mange ansatte i landets barnehager har «lite eller ingen kompetanse innen matlaging og ernæring», ifølge meldingen.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Nå vil AFPT gi barnehagene et kunnskapsløft, og tilbyr alle som jobber heltid, deltid eller som vikar i norske barnehager en helt gratis kostveilederutdannelse.

Den eneste forutsetningen som stilles er at man må bekrefter sitt ansettelsesforhold hos barnehagen ved påmelding.

«Det er ingenting i liten skrift og ingen forpliktelser, kun et ønske om å gi barna de beste forutsetningene for et sunt og godt liv», skriver AFPT i meldingen.

– Vi håper at så mange som mulig vil benytte seg av tilbudet, slik at vi kan nå vårt mål om å oppgradere kunnskapen rundt kosthold og ernæring i alle barnehager i hele landet, sier Arntzen.

Umulig å anslå antall deltakere

Utdannelsen AFPT tilbyr er en videreføring av et lignende prosjekt akademiet har kjørt, i mindre skala, siden 2015 – og er et skreddersydd kostholdskurs som er tilpasset barnehageansattes hektiske hverdag.

Ifølge SSB er det i dag 96 722 personer barnehageansatte i Norge.

Arntzen opplyser til Treningsindustrien.no at de i 2015 gav kostholdskurset til én ansatt i alle barnehager. Denne gangen omfatter tilbudet alle ansatte i alle barnehager.

– Noen hundre barnehager har benyttet seg av det, men langt fra de 6 296 registrerte barnehager den gang.

– Hvor mange av de mange ansatte anslår dere vil slå til på dette tilbudet nå?

– Det er umulig å anslå antallet da det avhenger av individene, men det skal i hvert fall ikke stå på tilbudet, fastslår Arntzen.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]