Med sine ti sentere er Aktiv Trening markedsledende på Sunnmøre. Men gründer og eier David Andersen har ingen umiddelbare planer om ytterligere geografisk vekst.
På midten av 1990-tallet jobbet David Andersen som avdelingsleder hos Expert. Hans sterke interesse for trening bragte ham til Aktivsenteret, og i 1996 fikk han tilbud om å kjøpe senteret, som han så utviklet til kjeden Aktiv Trening.
– Da jeg kjøpte Aktivsenteret måtte jeg konsentrere meg om én jobb, og det ble trening på heltid. Folk lurte på om jeg «ikke gjorde noe annet», man oppfattet visst ikke dette som fullverdig sysselsetting, ler Andersen.
Aktiv Trening omfatter per i dag ti sentere på Sunnmøre samt to sentere på Sørlandet; i Grimstad og i Arendal. Disse drives på en franchise-avtale.
– Hvor mange medlemmer har kjeden?
– Et sted mellom 10 000 og 11 000 trener hos oss. Vi har hele tiden hatt en dynamisk vekst, og størrelsen på senterne er blitt vurdert i forhold til beliggenhet og behovene.
– Tjener dere penger?
– Vi har hatt en stabil drift og god likviditet hele veien, og da vi åpnet nye sentre lånte vi minimalt. Vi valgte heller å utvide med overskuddet fra de eksisterende sentrene og privat investering. Noen av sentrene tjener mer enn andre, og overskuddet varierer fra 5-20 prosent.
– Fortjenesten er jo avhengig av om vi får gode avtaler med bedrifter og partnere, og det er alltid viktig å få til gode avtaler på de store, faste utgiftene, som for eksempel husleie. Dessuten er det lettere å få gode resultater når man har flere sentre, fordi vi da kan oppnå stordriftsfordeler.
– Har dere planer om å vokse mer?
– Vi har ingen hast med å etablere flere sentre, for å si det slik. Vi prioriterer heller å posisjonere de eksisterende sentrene enda bedre; Forbedre kvaliteten og sikre beliggenheten. Når man møter konkurransen, er det viktig å ha den beste plasseringen.
– Vi ser heller ikke hensikten med å etablere ett senter i Trondheim og ett i Bergen osv., i en slags desperasjon etter å dekke norgeskartet. Skal man satse i en storby så bør det være med minst tre, fire enheter som ligger fem til åtte minutters kjøring fra hverandre.
– Hva er konseptet?
– Hos oss kan man begynne å trene fra det året man fyller 13 år, men da begrenset til trening i betjent åpningstid frem til klokken 18.00. Forøvrig tilpasser vi hvert senter etter hva de lokale kundene etterspør. Vi tilbyr ikke alt mulig av type gruppetimer hvis kundegrunnlaget mangler. Det viktige er fokuset på timer som man får god treningseffekt ut av, og å skape et godt engasjement blant medlemmene.

– Samtidig er det noen som vil ha de samme tilbudene som de vet finnes i Oslo, og vi må prøve å tilfredsstille våre kunder så godt vi kan. Men vi faller som regel tilbake på basic styrketrening og hva som ellers er mest treningseffektivt, og vi har omtrent like mange medlemmer på styrke/kondisjon som på gruppetimer.
– Forøvrig er våre sentre et fullsortiment-konsept, og to av våre enheter er nøkkelkort-gym. Kundene har mer og mer også etterspurt personlig trener, og noen vil gjerne ha dette over lengre tid, selv om det er relativt dyrt. Man ser at PT gir raskere uttelling. Vi er generelt opptatt av å gi våre medlemmer god veiledning, slik at de får gode resultater. Uteblir resultatene, risikerer vi at medlemmene raskt faller fra.
– Hva skiller senteret fra konkurrentene?
– Vi har eksistert i 24 år, og vi har klart oss godt i konkurransen i alle disse årene fordi vi har fokusert på god beliggenhet. Vi er nødt til å ligge mest mulig sentralt og tilgjengelig på grunn av folks tidsklemme i hverdagen.
– Vi har dessuten dyktige instruktører som blir stående lenge i jobben. Det er vesentlig for miljøet og den enkelte kunde at det ikke er stor gjennomstrømming av ansatte, men at man møter de samme instruktørene igjen.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Vi er også flinke til å justere størrelsen på sentrene. Hvis det er behov for mer plass, ja da utvider vi. Vi satser også på god soneinndeling, blant annet med hensyn til støy slik som man arrangerer arealet på arbeidsplasser, noe som igjen øker trivselen. Og vi er litt forsiktige med å introdusere alle typer gadgets, man skal ikke tro at alle medlemmene behersker alt mulig.
– Hvordan vil dere respondere på nye medlemsmodeller ala den som Sats Elixia nå implementerer?
– Jeg forstår tanken bak, men synes det er et lite steg tilbake. Jeg antar at man prøver å møte lavprissegmentet, men jeg tror det er viktigere å skape mer tilbud og aktiviteter inkludert i ett medlemskap, som gjør at kunden ser verdien av og ønsker å beholde det, fremfor å skulle begynne å dele opp.
– Det nødvendiggjør dessuten å splitte opp senteret med mer adgangskontroll, noe som vil medføre større administrasjon. Vi hadde også for en tid siden type medlemskap gull, sølv og bronse. Da kunne medlemmene velge mellom kun styrke/kondisjon eller gruppetimer (bronse) eller begge deler (sølv) eller inkludert squash, som da ble gull-medlemskap. Utfordringen ble at folk ville prøve forskjellige ting alt etter hva tilbudet var, og da ble det mye styr frem og tilbake med medlemskapene, fordi valgmuligheten var der for et litt rimeligere alternativ.
– Hva er den største utfordringen for dere i dagens marked og fremover?
– Jeg ser ikke umiddelbart noen store utfordringer, jeg er bare glad for å kunne drive på… Lavpris-sentrene kan være en utfordring, selv om de også bidrar til at flere begynner å trene, men blir det for mange nøkkelkortsentre, kan de bli en bremsekloss for en god utvikling.
– Våre sentre ligger sånn midt på treet, mellom lavpris og high end, og for en tid tilbake ble det spådd at slike som oss ville gå dukken. Men vi har da klart oss i 24 år og er stadig oppegående…
– Tøft, eller fornøyd om dagen?
– Jeg er veldig fornøyd, men jeg ønsker at stat og kommune skal gå foran med et godt eksempel og gi skattefritak for trening som sponses av arbeidsgiver. Det offentlige burde også sponse sine ansatte, for eksempel med hundre kroner til trening. Slik kan man få ned sosiale utgifter på sikt.