Det fastslår daglig leder Jøran Vaule i CrossFit Centrum, som var blant de første tilbyderne av Crossfit i Norge. – På en måte er de store aktørene med på å spre kjennskap til treningsformen, men de leverer altså ikke ekte vare, sier han.
Norges aller første dedikerte Crossfit-senter åpnet i Sandnes i 2009. Etter flere flyttinger fordi man trengte større lokaler, befinner CrossFit Centrum seg nå i et 1 400m2 stort lokale i 2020 park på Forus ved Stavanger, og i Hillevåg like utenfor bykjernen.
Jøran Vaule konstaterer at de store kjedene, og flere andre «ikke-crossfit sentre» tilbyr varianter som de promoterer som Crossfit, men mener at disse tilbudene ikke er i nærheten av det man får på spesialsentrene.
Grundig oppfølgning
– Hvorfor valgte du å starte et Crossfit-senter?
– Jeg jobbet som personlig trener, og sammen med venner tok jeg en rekke kurs i Norge og utlandet. Vi oppdaget Crossfit tilfeldig da denne treningsformen stort sett var å finne i USA. Vi reiste over til Jacksonville i Florida for å bli kurset i Crossfit.
– Jeg syntes tanken om å drive med Crossfit som business virket urolig gøy. Det er jo i stor grad en personlig trening-tjeneste, men i gruppeskala. Vi jobber med mange kunder samtidig, ikke bare en-til-en.
– På det tidspunktet var det ikke noe tilsvarende treningssenter i Norge, så dermed gikk jeg i gang.
– Hva skiller Crossfit fra vanlig trening?
– Det er forskjellig på flere områder. Personlig oppfølging er mye mer grundig i Crossfit, med gjennomgang av teknikk og stort fokus på veiledning for hver enkelt deltaker. Vi har i tillegg et mye bredere utvalg i øvelser, som også gjerne er mer avanserte.
– Slike øvelser våger vanlige treningssentre nesten ikke å ta med, fordi de krever mye høyere kompetanse og større krav til lokaler og utstyr. I Crossfit vil vanlige folk bli utfordret i øvelser som de ellers sjelden ville fått. Det gir et større utviklings- og progresjonspotensiale.
– Hva blir gevinsten?

– I Crossfit får man styrke, kondisjon, bevegelighet og koordinasjon i alle øvelsene. I tillegg opplever medlemmene et knyttet miljø og en sosial arena som er mye sterkere og større enn på et vanlig senter. På Crossfit-senteret er miljøet dessuten passe stort og oversiktlig.
– Ingen Crossfit-sentre i Norge har mer enn tusen medlemmer, selv om de har kvadratmeter nok til å kunne betjene 6 000 medlemmer, hadde dette vært et tradisjonelt kjede-senter. Våre to sentre måler tilsammen nesten 2 500 kvadratmeter, og vi har i underkant av tusen medlemmer. Hvert medlem disponerer 2,5 kvadratmeter, noe jeg tror er uhørt hos de store kjedene.
Upløyd mark
I 2009 var Crossfit et nokså ukjent begrep både blant trenere og publikum forøvrig, og Vaule hadde en jobb å gjøre for å få medlemmer.
– Da jeg åpnet i 2009, kunne jeg kanskje spørre hundre stykker uten at én eneste visste hva Crossfit var. Men jeg hadde et nettverk av venner og kjente mange i forbindelse med at jeg hadde jobbet i Elixia i halvannet år. Dermed fikk jeg folk innenfor dørene og kunne forklare treningsformen.
«Crossfit-kopier»
Mellom 2011 og 2013 begynte medlemmene å strømme til for alvor. Da hadde blant annet Oslo fått Crossfit og pressen bragte en del stoff om den nye treningsformen.
– Folk ble nysgjerrige og vi fikk 50-100 prosent medlemsvekst hvert år, og fra 2014 ble de store kjedene oppmerksomme på at vår nisje gjorde det bra. Dermed introduserte de store aktørene sine varianter, som de kalte for «X-Fit, «Cross et eller annet»» og lignende.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Når disse aktørene fremmer tilbudet sitt som ekte Crossfit mot den vanlige mann og kvinne i gata, vil sannsynligvis mange bite på, og spesialistene havner litt i skyggen. Men de som gjør litt research og tester ut spesialistene, vil merke at et ekte Crossfit-senter har et helt annet innhold.
– På en måte er de store aktørene med på å spre kjennskap til treningsformen, men de leverer altså ikke ekte vare..
Bra for ungdommen
CrossFit Centrum er opptatt av at unge mennesker skal begynne med riktig trening.
– Når ungdom trener Crossfit får de en type treningsaktivitet de ellers ikke ville hatt, og de får tidlig instruksjon for den beste treningsteknikken. Som 15 åring begynte jeg på et kroppsbyggingssenter hvor jeg ble overlatt til meg selv, med liten kunnskap om hvilke øvelser jeg skulle gjøre. Ungdommen hos oss får et kjempegodt grunnlag veldig tidlig, og de blir en del av et veldig godt sosialt miljø.
CrossFit Centrum har forøvrig en høy kvinneandel blant medlemmene.
– 49 prosent er kvinner, så Crossfit appellerer like mye til begge kjønn, noe som vel ikke alltid er gjeldene i treningsbransjen. Aldersmessig har vi medlemmer fra tenåringer og helt opp til pensjonistene. Hovedvekten av medlemmene, 80-90 prosent, er fra 20 til 50 år.
Utfordringer
Ideelt sett ønsker de fleste CrossFit sentre å tilby et meget høyt kvalitetsnivå, en tilnærmet PT-kvalitet. Det gir noen utfordringer når man skal ta hensyn til.
– Et vanlig treningssenter har fokus på volum og minst mulig antall personale per medlem. I Crossfit søker vi å oppnå tilnærmet personlig trening i form av veldig høy kvalitet og nøye personlig oppfølging. Dette begrenser hvor mange vi kan trene i løpet av en time og medfører at personalkostnadene i Crossfit er betydelig mye høyere enn på et vanlig senter, fastslår Vaule.

– Vi opererer med 16 medlemmer i hver gruppe. Vi kjører noen ganger også spesialtimer, for eksempel med olympiske løft, hvor det er enda færre i gruppen. Dette blir eksklusivt sett i forhold til en zumba-time med 45 deltakere.
– Hva er medlemsprisen?
– Månedsprisen for Crossfit i Norge ligger på rundt 800 kroner med en 12 måneders kontrakt. Vår pris har stått uendret siden 2014, og ligger derfor litt under gjennomsnittet i landet. Vi vil på et tidspunkt justere oss inn, vi også.
– Forøvrig har vi studentrabatter ned mot 600 kroner. Ser man til utlandet, på England Australia og USA, så koster Crossfit der normalt rundt 2 000 norske kroner i måneden. Det var på det nivået man burde vært for å klare å gi den aller høyeste kvaliteten man egentlig ønsker.
– Norge er nok ikke modent for en slik pris ennå, unntaket er muligens Oslo, påpeker Vaule.
Ett senter mindre
– CrossFit Centrum hadde inntil nylig et tredje senter, på Bryne, men i fjor var det slutt?
– Vi hadde nok ikke kapasitet til å drive tre sentre på en optimal måte. Og på Bryne skjedde også det at noen av våre ansatte ønsket å starte for seg selv. Da fant vi ut at Bryne ikke har plass til to Crossfit-aktører.
– Det hadde også vært vanskelig å konkurrere mot lokalkjente drivere. Bryne var forøvrig det minste senteret, og det med minst potensiale, så det var helt greit å avslutte der ute.