annonse

annonse

Alt du må vite om innstilling av sykkel og riktig sittestilling

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Har du noen gang hørt fra sykkelinstruktøren at det er viktig med riktig sittestilling på sykkelen? Har du fått oppfølging på det? Her får du oppskriften.

Muligens har du hørt noen fortelle deg viktigheten av å sitte riktig på sykkelen for å unngå «vondter» og skader. Gjør en liten innsats på innstilling av sykkelen til sykkeltimene – få bedre utbytte av treningen, bedre teknikk og tråkk.

Forhåpentligvis har du det enda bedre på sykkeltimene dersom du har stilt inn sykkelen riktig.

1. På sykkelen. Pass på at setet er i vater, helt horisontalt. Deretter plasserer du krank-armene/pedalene på klokken 6 og 12, helt loddrett.

.

Når du strekker benet helt ut (som står i kl. 6) skal du kunne skrape hælen over pedalen (OBS, husk å bruke sykkelsko ved justeringen!). Juster opp eller ned i høyden til du finner rett posisjon. Du skal med helt strakt ben såvidt komme deg opp på pedalen med hælen. Hoften må være i ro! Du skal ikke behøve å strekke deg etter pedalen.

2. Pass på at foten er plassert på pedalen med den bredeste delen av foten over akselen til pedalen.

Du kan justere SPD-klossen under skoen frem eller tilbake til du får den bredeste delen av foten rett over akselen på pedalen. For langt frem (eller tilbake) med klossen gjør stor forskjell på kraftoverføring og øker risiko for skader (Akilles-betennelse osv).

3. Sjekk at kneet beveger seg rett frem og rett opp når du trår rundt pedalene.

Bevegelsen bør være i vertikal linje for ikke å miste kraft til pedalene. Mange som sliter med kneproblemer i forbindelse med sykkeltrening, har sannsynligvis aldri sjekket hvordan kneet beveger seg.

Det finnes mange typer innlegg og klosser for å justere kneet til korrekt posisjon, spør en seriøs sykkelbutikk så hjelper de deg videre om du sliter med dette.

4. Riktig vinkel på kneet – dersom du har fulgt punkt 1, blir dette bare en dobbeltsjekk.

Vi bruker goniometeret for å finne vinkelen på kneet. Vi skal finne den posisjonen der muskelen jobber optimalt i forhold til kraft og bevegelse.

Den øvre delen av måleren skal peke mot hoftebenet og følge linjen på lårbenet. Gradskiven skal sentreres på midten av kneet. Den nedre delen av måleren tar sikte på maliolus (knokkelen) på foten.

Les av måleren. Et sted mellom 28-32 grader er ideelt. Har du ikke goniometer, er standard «en liten knekk i kneet».

5. Posisjon på setet i forhold til styret (frem eller tilbake).

.

Med begge føtter på pedalene og krank-armene helt parallelle med underlaget, så skal kneet være rett over pedalakselen. Dette er enkelt å finne ut, dersom du bruker lodd. Du dropper loddet med festepunkt fra underkant på kneet. Loddet skal falle helt naturlig mot pedalakselen, om ikke, justere setet frem eller tilbake.

6. Høyde på styret

Beste anbefaling er å finne den mest behagelige posisjonen for deg. Målet er å være mest mulig avslappet i skuldre og nakke. Sitter du riktig på setet, så har du nesten ikke noen belastning på hender og du finner en «lett posisjon.

En person som sykler mye har styret betydelig lavere enn setet, mens en som ikke er så godt vant til denne aerodynamiske posisjonen bør ha styret noe høyere enn setet.

Prøv deg frem med hva som funker best for deg. Enjoy – have fun!

Les mer om våre spinningsykler på www.fitnessbrands.com/produkter/kondisjon/sykkel/

 Vil du vite mer, kontakt oss på:

post.no@fitnessbrands.com

Telefon 69343620

.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]