annonse

annonse

Alt du må vite om watt-måling

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Den store trenden innenfor måling av trening er wattmåling. I denne artikkelen skal vi forklare deg hva watt er og hvorfor du bør måle dine treningsøkter med watt.

Hva er watt?

Watt er en måte å måle prestasjonen din i løpet av en treningsøkt. Watt brukes til å måle prestasjonen på både styrketrening og sykkel. I denne artikkelen skal vi snakke mer om watt og sykkel.  Etter en sykkeltime lurer du kanskje på om du kommer i bedre form eller hvor mye energi du forbruker? Med en wattmåler får du nøyaktige svar på det du lurer på.

Når du for eksempel trener på en spinningsykkel handler det om å gjøre en viss mengde arbeid i løpet av økten. Dette arbeidet måles i watt. Jo mer arbeid (høyere watt) du klarer å utføre i løpet av en sykkeløkt, jo raskere og lengre vil du sykle i løpet av økten.

De aller fleste som trener er interessert i å maksimere det arbeidet man klarer å utføre i løpet av treningsøkten. Eneste måten å finne ut hvor stort arbeid man utfører i løpet av en økt er å måle dette arbeidet (watt).

Toppalpinist Henrik Kristoffersen bruker Keiser M3i

Watt under trening på sykkel kan vises på forskjellige måter. De aller fleste spinningsykler på markedet i dag viser den absolutte watten på computeren. Er man med på en watt time på sykkel vil man ofte se at det er det store og tunge og sterke deltagerne som klarer å pushe mest watt.

Watt kan også måles relativt enten som watt/kg eller i prosent av terskelwatt (FTP). Functional Treshold Power (FTP) regnes som den høyeste watt man klarer å holde over en viss tid (45-60 min).

Det å vite sin FTP er nyttig for å kunne trene i riktig intensitetssone, det kan sammenlignes med å vite sin HF maks dersom man trener med puls.

Hvorfor watt på sykkel?

Er du glad i å trene intervaller tar det ganske lang tid før man får opp pulsen, men hvis du bruker wattmåler ser du med en gang om du ligger i riktig sone eller ikke. Du vil også se om du klarer å opprettholde dine prestasjoner gjennom hele treningsøkta.

Måler du kun puls får du feedback på hvor hard treningen er. Forskjellen med en wattmåler er at den faktisk forteller deg hvor godt kroppen din presterer. Hvis du er ute etter å se hvordan du forbedrer deg fra treningsøkt til treningsøkt er det wattmåler du trenger.

Du ser blant annet enkelt at du kan produsere mer watt på samme puls. Pulsen din kan påvirkes av mange forskjellige faktorer som ikke har noe med intensiteten på din treningsøkt å gjøre. Dette kan være faktorer som for eksempel kosthold, stress, alkohol, overtrening, koffein, nervøsitet osv. Alle disse faktorene kan påvirke pulsen din når du trener.

Dette betyr for all del ikke at all trening med pulsmåling ikke har noe for seg, men bruker du puls måling sammen med wattmåling får du alt du trenger.

Du ser både hvordan kroppen presterer (watt) og hvor hardt du presser kroppen din (puls). Bruker du wattmåling når du trener vil du hele tiden bli fortalt om du kommer i bedre form eller ikke. Det går ikke å gjøre hvis du kun trener med pulsmåling.

Toppalpinist Lucas Braathen bruker Keiser M3i.

Si at du har trent bra over en lengre periode og vil sjekke om formen faktisk er bedre kan dette være en god test:

Klarer du å kjøre med høyere gjennomsnittswatt på samme distanse eller tid som tidligere har du blitt i bedre form. Du kan også måle form fremgang ved å se at pulsen din er blitt lavere på en gitt watt enn tidligere.

Inkluderer du wattmåling i din trening vil du også lettere kunne kvalitetssikre hver eneste treningsøkt. Du ser om du klarer å holde like høy watt gjennom hele økta, eller om du kjører for tøft i starten og ikke klarer å holde trøkket ut hele veien.

Trening med watt gjør det rett og slett mer motiverende å trene!

Hvorfor velge Keiser M3i når du skal trene med watt?

Den første spinningsykkelen på markedet med watt!

Keiser var først ute med wattmåling på spinningsykler og har lang erfaring på området. Keiser M3i er en spinningsykkel som måler watt nøyaktig (feilprosent på 1-3%) og likt fra gang til gang og fra sykkel til sykkel.

Den måler watt like nøyaktig uansett hvilken watt man kjører på og om man sykler sittende eller stående.

Driftssikkerhet

Keiser M3i er en av de mest driftssikre syklene på markedet og den er solgt i over 300 000 eksemplarer over hele verden.

Pedaler

Keiser M3i er utstyrt med egne Keiser-pedaler. Dette er pedaler spesielt utviklet for innendørs sykling og er testet for å tåle over 90 mill. tråkk med en belasting på 130 kg og 120 RPM! Dette tilsvarer 30x lengre levetid enn standard pedaler som brukes til spinning!

Kompabilitet

Keiser M3i er en av de mest avanserte spinningsyklene på markedet. Keiser har utviklet egne apper som man kan laste ned til nettbrett eller smartphone. Info fra sykkelens computer overføres til app via bluetooth, og man kan laste infoen videre til for eksempel STRAVA, ZWIFT eller andre treningsplattformer.

Keiser M3i kommer standard med en media holder på styret hvor deltagerne kan ha egen telefon eller nettbrett for å følge med på app med ulike grafer etc. under økta.

Keiser M3i er kompatibel med de fleste prosjektorsystemer på markedet som Iqniter, Activio, Spivi, Myzone, FitMetrix, PerformanceIQ, Impowered og selvfølgelig Keiser’s eget system: Keiser mGroup.

Enkel å bruke

Keiser M3i er meget enkel å bruke. Computeren har ingen knapper og den starter når man begynner å trå pedalene rundt og den oppsummerer økten automatisk når du er ferdig. Hvilken belastning/gir du sykler på vises på computeren.

Dette forenkler instruksjonen for en sykkelinstruktør og det er enkelt for brukeren å vite hvilken belastning man har på for eksempel intervaller, i pauser osv.

Les mer om Keiser M3i her.

For mer info om Keiser M3i eller forespørsel om tilbud, send epost til pro@treningspartner.no

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]