annonse

annonse

Alt om Watt i sykkelsalen

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Wattmåling på innendørssykler er i startgropen, slik som pulsmåling før kun ble brukt av profesjonelle syklister, for så å bli «mainstream» for mosjonister og «weekend-warriors». Måling med watt blant amatører og mosjonister er på full fart inn på treningssenteret – nå er wattsykling i sykkelsalen et faktum.

Konseptet «spinning» kom på 80-tallet. Innendørssykling er så mye mer enn å være med på gruppetrening. I dag er bl.a wattsykling med på å skape nytt liv i sykkelsalen.  Vi er i inne i en tid digitalisering og kvantifisering. Watt er kvantifisering, folk vil måle, følge egen progresjon og logge egne treningsresultater.

Fitness Brands vil i denne artikkelen ta for seg wattsykling, hva er watt og hvorfor bruke watt.

Det er økning i trening med watt og tilpasning av program for å imøtekomme voksende krav fra medlemmer på treningssenteret, sammen med økt konkurranse i treningsbransjen. Watt gir muligheten for å tilby en treningsmetode som gir resultater – for å måle prestasjon/forbedring må du ha konkrete tall å jobbe utifra – det er det trening med watt gir deg, uansett om du er mosjonist eller toppidrettsutøver.

.

Treningsbransjen og samfunnet generelt er i høy grad trend-orientert. Vi er alltid på utkikk etter den beste løsningen for å nå treningsmål og engasjere mosjonister. Som med alle trender er det behov for forståelse for «the next big thing» – endelig er fremgang og prestasjonsevne målbart i sykkelsalen!

Hva er watt/power

For å ta det med grunnleggende først, Watt er en måleenhet. På samme måte som meter er en måleenhet for distanse og sekund en måleenhet for tid, er Watt den internasjonale enheten for effekt. Det engelske ordet for effekt er «power», direkte oversatt «power meter» til norsk er «effektmåler», eller kjent som Wattmåler.

Effekt er definert som energi per tid som måles i enhetene Joule og sekund. Dette betyr at en Watt er lik Joule per sekund og uttrykkes: W = J / s. Ved å måle Watt når man sykler, måler man altså hvor mange Joule man legger ned i pedalene per sekund.

.

En sammenligning kan være å løfte benkpress. Dobbelt så mange kilo i benken vil si dobbelt så mye energi per løft. Dette blir akkurat som loggføring av hvor mye man løfter benken, og ser en økning over tid. Trener man på puls vil man ikke kunne se dette da makspulsen ikke er trenbar. Dette gjør at Watt er det beste kjente målet for prestasjon innenfor sykling.

Puls/hjertefrekvens gir deg fakta på hvor hardt kroppen opplever treningen. Watt gir deg fakta på hvor godt kroppen faktisk presterer. Syklisten ser selv om han/hun produserer mer watt på samme puls.

Hvorfor bør du være interessert? Som sykkelinstruktør har du sikkert merket at du har deltakere på sykkeltimen din som ønsker å bli raskere, sterkere, sykle lengre, orke mer – du vil at de ser egen utvikling/progresjon, og kommer tilbake til neste time.

Wattbasert trening

Hvordan bør du bruke det?

Det blir sagt at ut fra et treningsperspektiv er watt måling av sannhet – hvorfor det? Fordi du kan prestere ett gitt antall watt på et bestemt tidspunkt eller ikke – svaret er øyeblikkelig. For den som trener er det nyttig info, da det gir en klar tilbakemelding på hva som blir prestert med hensyn til intensitet, varighet og samlet arbeidsmengde.

Watt gir en objektiv måling av fremgang og progresjon innenfor trening.

Hva er Functional Threshold Power (FTP) og hvorfor måle FTP

Funksjonell terskelwatt er en av de viktigste faktorer innenfor wattsykling, men hva er det?

.

FTP er maksimal watt du kan opprettholde i en time. FTP er den beste individuelle markør for innendørssykling. Desto høyere FTP, desto sterkere er du. Formål med treningen er å øke sin FTP og at du trener i ulike intensitetssoner utifra din FTP test.  Kjører du over din FTP/terskelwatt, overproduserer du melkesyre og «sure» bein.

Hvordan måler vi FTP?

Det finnes forskjellige måter å måle syklistenes FTP på, men den som blir mest bruk er 20-minutters testen. Syklisten skal kjøre så hardt som han/hun kan i 20-minutters periode. Testresultatet utregnes med å ta gjennomsnittet i watt og multiplisere dette tallet med 0,95.

Den ultimate testen er en 60-minutters test – «gi-alt-du-har-innsats», men vi vet at de færreste vil klare å fokusere og gi maksimal innsats i 60 minutter. En 20 minutters test er mer gjennomførbart og realistisk for flertallet.

Indoor Cycling Group har flere FTP tester på ICG syklene, og intro program til treningssentre som ønsker watt sykling i sine sykkeltimer.

FTP og Sonetrening

Grunnen til at vi bruker soner innenfor trening er at det gir trenere og instruktører et rammeverk til å bruke og veilede i sykkeltimen.

.

Fastsetting av antall nivåer i ICG-systemet ble 5 nivåer ansett for å være nødvendig for å representere forskjellige fysiologiske reaksjoner. Når du trener på forskjellige intensiteter påvirker du kroppens ulike egenskaper.

Sone FTP Beskrivelse av soner
Rød 106-150+% Anaerob capacity
Forbedret VO2-terskel og høyere laktat toleranse. For yteevne og sportsfolk. Høy intervallsone.
Gul 91-105% Terskelsone eller overgangssonen.
Fordeler: forbedret funksjonsevne, øker antallet og størrelsen av blodkar, økning av lungekapasitet og økt hjertestyrke.
Grønn 76-90% Temposone
Fordeler: sunt hjerte, fettmobilisering for å flytte fett fra celle til muskel.
Blå 56-75% Endurance/Utholdenhet: Kjent som sunn hjertesone og komfortabel arbeidssone.
Fordeler: lavere blodtrykk og kolesterol og nedsatt minst slitasje for muskler og ledd.
Hvit <55% Active recovery: startsonen, brukes også til restitusjon.
Grunnleggende fysiologiske forandringer i forbindelse med oppvarming/nedtrapping og restitusjon.

«Desto hardere du gjør det, jo mindre tid kan du gjøre det. Er du lite bevisst på de ulike sonenes egenskaper er sjansen stor for at du tar i for hardt til å få den effekten som rolig trening gir, samtidig som du mister effekten av hard trening»

IC8 produktvideo:

https://www.youtube.com/watch?v=20QHs5wmu7M

ICG® – Indoor Cycling Group

ICG ble etablert i 1995. Moderne sykler med avansert, intuitiv teknologi, enkel å bruke, lett å forstå – inspirerende og motiverende treningsopplevelser på sykkelsetet med Coach By Color. Velg mellom IC4, IC5, IC6, IC7 og IC8.

Inspirert av de naturlige bevegelsesbanene fra landeveissykling, triathlon og resultatfokusert prestasjonstrening.  Modellene IC5, IC6, IC7 og IC8 gir deg muligheten til å kjøre sykkeltimer med watt.

ICG® – Education

Fitness Brands og ICG sørger for opplæring og utdanning i alt du bør vite om watt, hvordan kjøre FTP tester og hvordan introdusere gruppetimer med wattsykling på treningssenteret med vår ICG Master Trainer.

Kontakt vårt salgsteam: https://www.fitnessbrands.com/om/kontakt-oss/

 

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]