annonse

annonse

Skal åpne 10 nye i 2016

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Mudo Gym og Kampsport har som mål å være blant landets tre største treningssenterkjeder i 2016.

Mudo ble startet på slutten av nittitallet. To av gründerne, Fredrik Bjertnæs og Per Christian Pedersen, eier og driver selskapet i dag. Lenge dreide det seg kun om kampsport, som begge har bakgrunn fra. Først i 2010 ble konseptet profesjonalisert, og gym ble satt på menyen for å komplettere tilbudet.

Fredrik Bjertnæs
Fredrik Bjertnæs

– Vi hadde besøkt en rekke gym i California for å se hvordan de holdt på der, og ble sittende askefast i Los Angeles på vei tilbake til Norge. Da fikk vi rikelig med tid til å gå gjennom og diskutere strategien vår, minnes Bjertnæs.

Det ble foretatt en del valg, og satt et hårete mål: Mudo skulle bli en av de ti største kjedene i Norge. Målet ble nådd i fjor, da ble Mudo nummer syv målt i antall senter på landsbasis. Nå teller kjeden 26 sentre med over 12 000 medlemmer.

Tre nye bestemt

I fjor ble det åpnet seks nye Mudo-sentre. Målet for 2016 er ti nye lokasjoner.

– Vi har mange på gang. Vi får stadig vekk tilbud fra eksisterende sentre som kanskje ikke går så bra, men det må klaffe med modellen vår, forteller Per Christian Pedersen.

Tre av lokasjonene er allerede bestemt: Ulsrud i Oslo, Stavern og Ålesund.

Mudo har hatt, og har, et par caser som bygger på noe eksisterende, men det aller mest startes opp fra «scratch». Av eksisterende senter-lokasjoner som fikk nytt liv i Mudo-folden, trekker gründerne frem Moss.

– Vi kom i kontakt med noen som drev tre sentre, og vi fant riktig franchisetaker. Det er litt artig at det var det sentret daværende driver tapte mest på, vi gikk for. Moss er veldig konkurranseutsatt og vi er svært fornøyd med at det fungerer, sier Pedersen.

Egen filosofi

Mudo-modellen er enkel og gjenspeiler både en treningsfilosofi og måten man driver forretning: Mange små mestringsopplevelser gir selvtillit og motivasjon slik at man er rustet til å gå videre.

– Vi skal tørre å utfordre hverandre, og vi tror på tydelig ledelse. Vår visjon er at vi skaper suksessopplevelser; en følelse av mestring og den er individuell. Målet kan være kjempestort, men i starten handler det om hva jeg kan få til i dag. Det gjelder både i business og trening, fastslår Pedersen.

De to Mudo-gründerne tror på eierskap og egeninteresse.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Personlig eierskap blir viktigere og viktigere slik som treningsbransjen har utviklet seg, fastslår Bjertnæs.

I tillegg til Mudo driver også Bjertnæs og Pedersen Fighter Sport AS, som er Norges største leverandør av kampsportutstyr. Fighter Sport leverer utstyr til klubber, treningssentre og privatpersoner over hele landet, og er hovedsponsor for Norges Kampsportforbund, Norges Bokseforbund og Norges Kickboxingforbund.

Franchisetakerne handler kampsportrelatert utstyr fra Fighter Sport, og Mudo har kjedeavtaler med andre leverandører av styrke- og kondisjonsutstyr.

– Vi har to fantastiske selskaper med dyktige ansatte som vi utvikler på hver sin front. Men disse selskapene passer godt sammen og skaper synergier for hverandre. Vi er veldig bevisste på at vi har de samme målene og incentivene som franchisetakerne. Det er en av grunnsteinene i et godt franchiseforhold, sier Pedersen.

Må stå sammen

De fleste Mudo-sentrene er relativt små målt i omsetning.  Når de to millioner er det bra, og tre millioner veldig bra. Mange er også nystartede, noe som vises i regnskapene.

– Men vi ser at mange kommer fort på break even. Etter ca. 6 – 12 måneder er de fleste der, og det er veldig bra, fastslår Pedersen.

Han mener fremtiden for mange sentre er å stå sammen. Det er få som i tillegg til daglig drift, klarer materialisere tanker og vyer om fremtiden, utvikle markedet og ligge i forkant på forretningsutvikling.

– Der har man kraften i en kjede: Noen som jobber systematisk mot fremtiden og bedre betingelser hos leverandører og utleiere, sier Pedersen.

En kombinasjon av økende antall sentre i kjeden, og optimalisering av systemet både på kostnadsstyring, konsept- og forretningsutvikling, skal sikre vekst fremover.

Hanker inn barna

Kampsport er Mudos gruppeteningskonsept og differensiator i markedet. Fredrik Bjertnæs anslår at av de 12 000 medlemmene Mudo har i dag, er grovt sett en tredjedel rene gym-medlemmer, en tredjedel voksne kampsport-medlemmer og resten barn som trener kampsport.

– Det er mange ikke-kampsportinteresserte som bruker oss fordi vi er det nærmeste senteret, men vi er flinke på kampsport for barn. Mens barna trener kampsport kan foreldrene trene styrke. Det er en kjempefordel i en hektisk hverdag, sier Bjertnæs.

Hva er den største utfordringen for Mudo i 2016?

– For oss handler det om at våre sentre er godt rustet i konkurransen rundt omkring. Når det gjelder vekstmålene er utfordringen å finne gode lokasjoner, det er flaskehalsen. Helt ned på hvor skal det ligge, og hvordan skal det se ut. Men vi mener vår forretningsmodell er så godt tilpasset dagens marked at den kan vi bare kjøre på med. Vi skal hjelpe de vi har og vi skal finne nye. Vi er helt klart på offensiven, fastslår Bjertnæs.

annonse

Senterpartnere

Leverandørpartnere

[l_slider]