annonse

annonse

Avancia tilbake på sporet

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Avancia Sport-kjeden hadde det tungt for et par år siden, og måtte legge ned to av sine sentre. Men i det siste har kjeden opplevd betydelig medlemsvekst. – Kundene vil ha bemanning og miljø, fastslår majoritetseier Dag Bastiansen.  

Avancia Sport har tilbudt trening siden slutten av 1980-tallet. Virksomheten ble startet av Ole Haugom, i kombinasjon med at han drev import og salg av treningsutstyr i Norge på 1980- og 1990-tallet.

Da Haugom ønsket å bygge et større treningssenter på Skedsmo kom han i kontakt med Dag Bastiansen, direktør og medeier av Skedsmo Eiendomsutvikling AS.

– Vi rehabiliterte det tidligere Volvo Bilia-bygget og omgjorde dette til et treningssenter på totalt 3 800 kvm. Haugom gikk ut av virksomheten for tre år siden og driver i dag med salg av utstyr, sier Bastiansen, som i dag er største eier de tre sentere som utgjør Avancia Sport.

Han eier 65 prosent, Christian Egner 25 prosent og Espen Arntzen i AFPT eier 10 prosent. Senterne har totalt 5 200 medlemmer.

Viktig med god bemanning

– Vi hadde opprinnelig fem sentere, men la ned to av dem på grunn av for dårlig fortjeneste. Vi har opplevd tre, fire vanskelige år hvor vi, som mange andre, har slitt forferdelig. Fra slutten av 2015 og i 2016 har vi fått to av senterne oppe å gå med positive tall. På det tredje senteret ligger vi og vaker på akkurat null, men vi har håp om at det skal løfte seg opp på pluss i løpet av 2017, sier Bastiansen.

For Avancia var 2014 og 2015 en tøff periode, men nå merker man forandringen ved at folk kommer tilbake til fullsortimentsenterne.

– Kunden vil ha bemanning og miljø. Majoriteten av kundene er ikke fornøyd med selvbetjeningssentrene, i hvert fall ikke utenfor Oslo, sier Bastiansen.

Han legger til at Avancia er blitt konkurransedyktige på pris, og har opplevd en tilbakestrøm eierne knapt hadde forestilt seg.

– På Avancia Skedsmo økte vi medlemsantallet fra 1 780 til 2 890 i løpet av et halvt år. Når kundene først er kommet, så ser de også klart forskjellen på fullsortiment kontra de ubemannede treningsrommene.

Bastiansen berømmer de tre dyktige lederne og de dedikerte medarbeiderne ved sentrene og understreker også hvor viktig det er med kvalifisert personale:

– Det kan oppstå situasjoner på et senter hvor bemanning avgjør forskjellen på liv og død! Man må ha folk på plass som kan jobben sin. Vi hadde nylig et tilfelle hvor et medlem fikk hjertestans. Hadde det ikke vært for et dyktig medlem og profesjonelle ansatte som reagerte umiddelbart og kunne bruke hjertestarter, hadde dette sannsynligvis endt fatalt.

Kan bli for mange tilbud

Bastiansen satser på fullsortimentsegmentet, drevet på «gamlemåten», hvor man tilbyr alle treningsformer inkludert PT. I tillegg har medlemmene tilgang på en del service mens de er inne og trener; som innvendig og utvendig vask av bilen og barnepass.

Egen klatrevegg på Avancia.

– Vi har dessuten stor klatrevegg, sykkelkino, og stor sykkelsal. Vi kan også arrangere bursdagsselskaper og klatre-events. Vi er opptatt av å skape et godt miljø, med mye bra utstyr og høy standard for hygiene. Vi tror på at senteret skal være en møteplass. Vi har en stor seniorgruppe og arrangerer ukentlige vaffel- og kaketreff.

Men Bastiansen mener at bransjen kanskje har lett etter for mange forskjellige innfallsvinkler for å bli populære, og at man noen ganger finner på litt for mye.

– Folk kan bli frustrerte av alle tilbudene. Og med den brutale priskrigen som har vært, føler jeg at aktørene har ødelagt for seg selv. Desto hyggeligere har det vært for medlemmene, som i realiteten er blitt sponset av eierne og aksjonærene. Jeg tror ikke at kundene og medlemmene er helt klar over hvor mye de får gratis.

– Noen sentre klarer seg bra, og de sentrene som gjør det ligger jo gjerne også høyere i pris. Men miljøet må være der, innrettet slik at senteret på en måte blir medlemmenes andre hjem. Blir man hjemmekjær på et senter, blir man fort bundet til stedet.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Bastiansen har sett på nye medlemskonsepter ala Sats Elixia, men tror ikke dette er veien å gå for Avancia.

– Man prøver å lage en nisje, og det blir spennende å se om gradert medlemskap fungerer. I alle fall er ikke dette en type drift som vi har plass til eller systemer for å håndtere. Man må ha mye automatikk og mennesker bak som holder orden på det. Skal man begynne å splitte på den måten, blir det enda flere kontrakter og økonomi å holde styr på.

Tett med sentere

Bastiansen håper og tror at bransjen sakte men sikkert bygger seg opp igjen og får god nok økonomi til nytt utstyr og fornyelse.

– Og da trenger man kapital, men slik prisstrukturen er i dag, blir det små marginer. Jeg mener det har vært en overetablering. Man skal ikke gå langt før neste senter dukker opp. Mange områder har 4-5 sentre innenfor fire kvadratkilometer – men medlemmene har i det minste god plass, sier Bastiansen som har sett utviklingen gjennom noen tiår:

– Først startet alle fullsortimentssentre, så åpnet man selvbetjeningsentre, og etterhvert dukket det opp spesialsentere for fritrening og utendørstrening. Noen har til og med prøvd seg på Internett-trening…

– Jeg har inntrykk av at enkelte tror de kan hente raske penger i dette gamet, men det er nok ikke slik verden fungerer. Vi forleder dessuten medlemmene til å tro at trening skal være så billig at den nesten er gratis, det er også langt fra virkeligheten. Ingen klarer å drive ordentlig for en slikk og ingenting, fastslår Bastiansen.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]