inox Health Performance vil vinne kunder ved å være annerledes enn alle andre treningssentre i Bodø. Men det er tøff kamp om kundene.
Inox åpnet dørene i fjor høst etter en lang fødselsprosess. Et treningssenter som tilbyr det samme som et toppidrettssenter for mannen i gata, er ikke hverdagskost, verken i Bodø eller i Norge for øvrig.
– Ideen om inox ble formet allerede da jeg var sportslig leder for daværende Friskhuset i Bodø. Jeg har lenge ønsket å ha noe mer enn et vanlig treningssenter. Når man ser hvor bransjen går, er det nisje og «boutiqes» som vil slå an fremover. Den trenden hadde vi med oss under planleggingen av inox, men det tok fem år fra idé til drømmen ble realisert, forteller gründer Frank Rizzo.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Svensken kom til Bodø i 2006 med bakgrunn som fysioterapeut og idrettsfysiolog. Han forteller at prosessen tok lang tid før de tre komponentene tid, ressurser og beliggenhet falt på plass.
Resultatet ble to lokale investorer og lokasjon på Aspmyra.
– Jeg fikk med meg to gode investorer, som trodde og tror på konseptet, og etablerte inox sammen med dem.
Utdanner folk selv
Akkurat hvor mye som er investert, ønsker ikke Rizzo å detaljere, men fastslår at man har lagt vekt på test- og treningsutstyr som er litt annerledes enn man er vant til å se. Han sidestiller inox med senteret til Olympiatoppen, men jobber med «å ufarliggjøre» tilbudet selv om det er avansert.

– Vi jobber for å få folk til å forstå at dette kan brukes av alle, selv om vi gjør det på en annen måte. Det er ikke et toppidrettssenter bare fordi vi har topp utstyr. Vi må tenke litt Rema 1000 selv om vi leverer Mercedes, forteller Rizzo.
inox tilbyr både klinikk, trening, testing, kurs og utdanning. Staben består av PT-er, fysioterapeuter, nevrolog og klinisk ernæringsfysiolog. Staben jobber i dag med blant annet Bodø Glimt og Bodø Håndballklubb der ortopedisk kirurg Morten Sørgård, som er eier og medisinsk ansvarlig på inox, er ankeret i klinikkdelen.
Senteret har bedrifter som DNB og Bodø Energi på kundelisten. inox selger sine konsepter i form av kurs på mellom seks og tolv uker. Hver bedrift følges nøye med ukentlige mål som gjør at treningen blir målrettet og individuelt tilpasset
inox har også sin egen PT-utdanning.
– Vi har det som en tilleggsmodul. Det er lettere for oss å rekruttere folk for vi kan utdanne dem selv, og vet hva de skal stå for. Utover det har vi satt sammen et tverrfaglig miljø for å nå bredt ut til kundene, sier Rizzo.
Tøffe kår i Bodø
Men uansett hvor avansert og annerledes man er, blir inox satt i bås med andre treningssentre i byen.
– Vi blir målt som et treningssenter og det er greit, for konkurransen fornyer og skjerper oss. Men vi bør se på hverandre som komplementer, ikke bare som konkurrenter. Hvis jeg som lege eller fysioterapeut kan sende folk til inox for å få kunden raskere tilbake i vanlig aktivitet, hvorfor ikke se det som en støtte og ikke konkurranse, påpeker Rizzo.
For konkurransesituasjonen i Bodø er tøff. Stamina har fem sentre, Balansen, SkyFitness, et lavprissenter for studenter og et Crossfit-senter. Og i sommer kommer det nok en lavprisaktør som skal tilby squash og Cageball.
– Vi må ha tålmodighet, og folk må selv se hva vi kan tilby. Vårt fokus nå er å bli kjent i Bodø for hva vi leverer og hvordan vi leverer det. Objektivitet og målbarhet i treningen er det vi satser på, og det er noe jeg har savnet i bransjen, fastslår Rizzo.
Valgt smalt gruppetilbud
For å understøtte credoet om å levere trening som er målbar og objektiv, har inox valgt utstyr Rizzo betegner som «top notch».
– Vi har valgt Fitnessagenten på sykkel. Jeg er en av masterinstruktørene til ICG, og jeg mener IC7 er den fremste sykkelen i dag. Og vi har Kaiser fra Mylna. Keiser har det beste utstyret for målbar trening. I tillegg har vi utstyr fra Eleiko.
Rizzo trekker også frem test- trenings- og rehabiliteringsmaskinen 1080 Quantum fra svenske 1080 Motion, som kun finnes på Olympiatoppen og Apexklinikken fra før.
– Dette er cutting egde-teknologi hvor man kan trene alt fra styrke, eksplosivitet og utholdenhet. Alt styres via teknologi med en klar hensikt: Å komme tilbake i normal aktivitet så fort som mulig.
På gruppetreningsmenyen har inox kun tre konsepter: Fusion™ (moderat intensitet for kjernemuskulaturen), F.O.M.™ (funksjonell trening) og PowerCycling™ (watt-basert sykling).
– Vi har kun tre konsepter. Hvorfor skal vi ha 30 ulike timer? Det er nok fint for variasjonen, men blir det benyttet? Vi satser på det som er de største trendene i dag, og ønsker å tilby kvalitet fremfor kvantitet. Vi skulle lage noe nytt og annerledes med inox, og vi gjør det på vår måte, fastslår Rizzo.