annonse

annonse

Bransjeprofil: Bygg fellesskap og behold kundene

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Treningssenterbransjen har gjennomgått store endringer de siste årene, og det er spennende å få et innblikk i tankene til de som har vært med en stund og sett bransjen utvikle seg. I denne bransjeprofilen får vi høre fra sportlig leder ved SiS sportsenter i Stavanger, Sandra Rahmouni. Hun deler sine erfaringer og syn på utviklingen i bransjen, suksessfaktorer, utfordringer og potensialet for å bli en troverdig folkehelseaktør.

Treningsindustrien vil regelmessig presentere Bransjeprofilen, hvor vi tar en nærmere titt på personer som har lang erfaring i bransjen og som vekker interesse og nysgjerrighet.

 

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

Jeg har vært i bransjen i totalt 13 år, hvorav de siste 5 årene fulltid som sportslig leder ved SiS sportssenter i Stavanger. Jeg er sosionom i bunn, og har tidligere arbeidet i barneverntjenesten. Ved siden av barnevernet, hadde jeg gruppetimer på SiS sportssenter i Stavanger. Deretter tok jeg en master i innovasjon og entret treningsbransjen for fullt for ca. 5 år siden. 

 

Se inn i glasskulen. Hvordan vil treningssenterbransjen utvikle seg de neste fem årene?

Det er vanskelig å forutse fremtiden nøyaktig. Men, ser man på trender i bransjen og samfunnet, kan man jo spå litt. Jeg tror særlig teknologi og AI kommer til å påvirke treningsbransjen de neste fem årene. Medlemmer og ansatte programmerer allerede treningsprogram og gruppetimer ved bruk av chatboten ChatGPT. Jeg tror det er viktig at bransjen følger med, og tar i bruk og tester slike verktøy tidlig. Det gjelder å finne balansen mellom bruk av AI og opprettholdelse av menneskelig engasjement og kompetanse i treningsbransjen. 

Ved siden av teknologi og AI, tror jeg vi kommer til å se langt flere nisjekonsepter i treningsbransjen de neste årene. Jeg tror også at «økologisk trening», dvs. miljøbevissthet i bransjen får økt oppmerksomhet de neste årene. 

 

Hva er din oppskrift for å lykkes profesjonelt i treningsbransjen?

Min oppskrift på å lykkes er 

2 klyper lidenskap for trening

3 kopper kunnskap 

3 ss kommunikasjonsferdigheter 

1 liter kreativitet 

100 gram tålmodighet 

En generøs dæsj fleksibilitet  

Bland alle ingredienser i en bolle, så går det som regel greit 😊 

 

– Hva er den aller største utfordringen for bransjen i dag?

Jeg tror fortsatt at den aller største utfordringen er tilpasninger og konsekvenser etter COVID-19. Ved siden av det, vil jeg faktisk si at den beryktede «tidsklemma» er en av bransjen største utfordringer. Bare tenk hvor mange som «ikke har tid» til å trene. Sistnevnte stiller krav til bransjen angående kreativitet, tilpasninger og motivasjon. Korte økter og gruppetimer er for eksempel i vinden for tiden, og passer perfekt med tidsklemma.  

 

– Er trening riktig priset i dag?

Nei! I likhet med mange andre i bransjen, mener jeg at medlemsavgiften på et treningssenter er altfor lavt priset. Det virker til å være en aksept for at strømmetjenester og andre abonnementstjenester øker prisen jevnlig, mens når det gjelder trening forventes heller en prisreduksjon. 

 

Hva er din erfarte oppskrift på å beholde medlemmer/kunder over tid?

Å kombinere fysisk aktivitet med sosial interaskjon og felleskap. Jeg har troen på å tilrettelegge for at trening skal være en sosial arena der man blir kjent med andre og bygger relasjoner. Da får man tilhørighet, og det blir vanskeligere å forlate stedet. 

 

– Er treningsbransjen generelt sett kommet langt nok med digitalisering? Hva er det eventuelt som gjenstår?

Dette tror jeg er veldig individuelt fra senter til senter. Jeg tror det handler om ressurser og personlige interesse hos ansatte. Min største anbefaling til bransjen er å følge med på alt det nye som skjer innenfor digitalisering. 

 

– Hvordan skal bransjen bli en troverdig folkehelseaktør i øynene til folk flest? 

Dette handler i mine øyne om at bransjen må levere kvalitet og kompetanse angående fasiliteter og ansatte. Da opparbeides tillitt til folket, og bransjen ansees som en viktig aktør innen folkehelse. 

 

To anbefalinger:

– Med i Virke eller NHO – eller et liv utenfor?

Her har jeg ikke lyst å anbefale det ene eller det andre – eller det tredje. Jeg tenker at dette er en individuell vurdering den enkelte aktør skal gjøre 

 

– Hva bør myndighetene gjøre for å få folk mer aktive?

Ha økt søkelys på fysisk aktvitet i skolen. Investere i kampanjer og informasjonsprogrammer som øker bevisstheten om fordelene ved fysisk aktivitet og konsekvenser av fysisk inaktivitet.  

 

Fem kjappe:

Hva trener du helst selv?

Jeg er en stor gruppetime junkie 

 

– Din foretrukne treningsapp?

Garmin Connect 

 

– Har du et treningsmål oppnådd du er spesielt stolt av?

Pallplasering på Flørlitrappene opp, et syreløp i Lysefjorden 

 

– Hva er ditt favorittutstyr/treningsredskap?

Hvis jeg måtte velge en ting jeg fikk ha med meg på en øde øy, hadde jeg valgt en 15kg Dumbbell 

 

– Bruker du PT?

Nei 

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]