annonse

annonse

Foto:

Mette Paola Forsbergh

Bransjeprofilen: 9 års reise fra PT-utdanning til helhetlig treningsekspert

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Treningssenterbransjen har gjennomgått store endringer de siste årene, og det er spennende å få et innblikk i tankene til de som har vært med en stund og sett bransjen utvikle seg. I denne bransjeprofilen får vi høre fra personlig trener, Mette Paola Forsbergh. Hun deler sine erfaringer og syn på utviklingen i bransjen, suksessfaktorer, utfordringer og potensialet for å bli en troverdig folkehelseaktør.

Treningsindustrien vil regelmessig presentere Bransjeprofilen, hvor vi tar en nærmere titt på personer fra bransjen vår, og som vekker interesse og nysgjerrighet.

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

Jeg startet min reise i treningsbransjen for 9 år siden, da jeg tok PT utdanning gjennom Active Education. Dette ga mersmak og jeg søkte videre på Norges idrettshøgskole,hvor jeg tok en bachelorgrad i idrettsvitenskap med spesialisering i idrettsbiologi. Deretter startet jeg i Sats som personlig trener, men på grunn av Covid og lockdown, utnyttet jeg tiden til å videreutdanne meg for å få en mer helhetlig utdanning. Jeg bestemte meg dermed for å ta et årsstudium i ernæring, før jeg gikk videre på et årsstudium i psykologi. Med denne utdanningen i tillegg til en del kurs, føler jeg meg godt rustet i jobben som personlig trener hvor jeg kan ta fatt å på ulike kundecaser. I Sats har jeg jobbet et par år som PT-ansvarlig der jeg hadde hovedansvar på oppfølging og ansattelse av PTer,  i tillegg til at jeg jobbet som personlig trener. Nå jobber jeg kun fulltid som personlig trener hos Sats Solli plass mandag-fredag 6-16, der jeg følger opp rundt 40 kunder og stortrives med det.

Se inn i glasskulen. Hvordan vil treningssenterbransjen utvikle seg de neste fem årene?

Forhåpentligvis får vi igjennom PT på resept, og at vi jobber mer helhetlig med et tettere samarbeid mellom lege, fysioterapeut, psykolog, ernæringsfysiolog og personlige trenere for å kunne jobbe mer helhetlig mot kunden.  For at dette skal skje, tror jeg vi er nødt til å sette krav til at man må ha minimum en bachelorgrad for å kunne jobbe som personlig trener, dette gir en større kredibilitet til behandlerne/treneren og gjør i neste omgang at man kan profesjonalisere og beskytte PT tittelen i større grad, da den for mannen og dama i gata ofte har et dårlig rykte i og med at nesten hvem som helst kan kalle seg personlig trener. I tillegg håper jeg at treningssenterbransjen henger ytterligere med på digitalisering, noe som for alvor tok fart under Covid, når vi ble mer bekvemme med å være hjemme og ønsker dermed å ha trening tilgjengelig fra hvor som helst og gjør det enklere å få flere til å benytte seg av personlig trener.

Hva er din oppskrift for å lykkes profesjonelt i treningsbransjen?

Jobbe strukturert, være flink til å skape en god og trygg relasjon med kunden, tåle stress og jobbe bra under press, er tallorientert og har kontroll på tallene dine i og med at det er et provisjonsbasert yrke, elske det du gjør og ha lidenskap for å hjelpe mennesker.

Hva er den aller største utfordringen for bransjen i dag?

At man ikke har nok kredibilitet som personlig trener og dermed ikke blir tatt på alvor av helsesektoren. Vi er på god vei, men har fortsatt en vei å gå om vi setter inn tiltak slik jeg nevnte tidligere med å øke krav for å profesjonalisere personlige trenere.

Er trening riktig priset i dag ?

Kommer an på. Trening på treningssenter, trening med PT? Om vi snakker trening på treningssenter, ja absolutt om du benytter deg av abonnementet ditt, vi jobber jo aktivt for å unngå støttemedlemmer. Prisene følger prisøkningen og inflasjonen generelt i samfunnet. Bruker du abonnementet ditt til det fulle,  får du utrolig masse inkludert i prisen. Sats mest populære medlemskap til 739 kr per måned gir tilgang til 132 ulike gruppetimer, 700 digitale treningsøkter, inkludert PT prøvetime med PT, tilgang til alle Sats sentre i din region. Trener du gjennomsnitt 3 økter per uke, 12 økter per måned betaler du dermed 61,58 kr per treningsøkt.  Når det gjelder trening med PT så vil jeg egentlig si prisen er for lav. Du betaler ikke bare for en treningsøkt og at en person viser deg et par øvelser, men du betaler for at en person kartlegger skadeplager, ønsker, behov og målsetting og dermed følger deg opp hver uke for at du skal ha best mulig helse og fremgang på trening. De som har opplevd hva trening med PT gjør, og har kjent forskjellen på en skadefri og funksjonell kropp, vil nok si at det er verdt å betale for. Den kunnskapen og erfaringene du gjør sammen med PT tar du med deg resten av livet.

Hva er din erfarte oppskrift på å beholde medlemmer/kunder over tid?

Først og fremst skape en ekte og god relasjon bygget på tillit, hvor du virkelig bryr deg om kunden og lytter aktivt slik at du får med deg det som blir viktig for å kunne tilrettelegge og være en god trener over tid. For meg er det viktig å vite hvordan totalvolumet til kunden ser ut, kartlegge hvordan skadehistorikk de har og ut fra dette legge en plan som man tracker progresjon og dermed kan skape resultater med kunden over tid. I tillegg er det viktig å være selvbevisst og ydmyk slik at du hele tiden har mulighet til å utvikle deg. Jeg ser ikke nødvendigvis det de ser, så det å sende ut spørreskjema som kunden kan svare på hvert halvår, der de gir tilbakemelding på ting du er skikkelig god på og ting du kan bli bedre på som trener, vil være relevant for å gi et godt produkt over tid.

Er treningsbransjen generelt sett kommet langt nok med digitalisering? Hva er det eventuelt som gjenstår?

I Sats jobber vi hele tiden for å henge med i utviklingen på de ulike arenaene. Utvikling og nye endringer tar tid og skal testes godt ut før det blir tatt i bruk. Sats har nylig åpnet opp for mulighet til å ha PT online så det er en god start. I tillegg har det blitt lansert kurs hos store aktører som AFPT, der de tilbyr kurs for hvordan man lykkes som online trener, slik at treningsbransjen er absolutt i utvikling hva det gjelder digitalisering, selv om vi fortsatt har en vei å gå.

Hvordan skal bransjen bli en troverdig folkehelseaktør i øynene til folk flest?

Tidligere var det mulig å bli ansatt som personlig trener om du hadde et 3 måneders kurs som PT, i Sats har vi minimum 1 års studie som forventing og har dermed 5 ulike level, slik at kundene kan finne frem til hvilken PT som har lengst utdanning og mest erfaring , dermed betaler du for kunnskap og erfaring hos hver enkelt PT, jo høyere level jo mer erfaring og lengre utdanning har PTen, men desto høyere kostnad. Sats har også et krav om at man skal jobbe fulltid som en personlig trener, dette er i sin tur med å profesjonalisere yrket, er du en seriøs personlig trener, så er det ikke noe du bare gjør på deltid. I tillegg mener jeg om bransjen skal bli en troverdig folkehelseaktør må vi burde kreve minimum en bachelor for å kunne jobbe som PT, samt et krav for å i det hele tatt kunne ha tittelen personlig trener.

To anbefalinger:

Med i Virke eller NHO – eller et liv utenfor?

– Sats er med i NHO.

Hva bør myndighetene gjøre for å få folk mer aktive?

Myndighetene bør være på forfot istedenfor å brannslukke når det kommer til behandling. Innføre PT på resept og legge til rette for at flere får den hjelpen de trenger ved at trening på lik linje med medisin blir likestilt.

Fem kjappe:

Hva trener du helst selv?

Løping, styrke, pilates i reformer og kampsport – liker å føle meg atletisk og at jeg er allsidig og dermed har jeg også god variasjon i løpet av treningsuken min. 

Din foretrukne treningsapp?

– Som trener helt klart zenfit, selv om drømmen hadde vært å laget en selv for å perfeksjonert en app både fra et trener perspektivet og kunde perspektivet.

– for kondisjon: MyWorkout Go for å kartlegge VO2 maks som gir en god indikasjon på din kondisjonsstatus med 7% feilmargin.

Har du et treningsmål oppnådd du er spesielt stolt av?

Løp halvmaraton i 2022 og fikk opp VO2 maks på 62, noe som er bra for en typisk ikke langdistanseløper som meg, samt 6 armhevninger med 30 kilo ekstra vekt på ryggen.

Hva er ditt favorittutstyr/treningsredskap?

Alt av utstyr der jeg kan jobbe ulike plan og med mulighet for å skape en regresjon og progresjon i hver øvelse, noe som ikke alltid er like lett med et apparat med tanke på ulik anatomi hos individene jeg jobber med. Liker også veldig godt å implementere øvelser som jobber unilateralt. Måtte jeg sagt noe så ville det dermed blitt manualer/frivekter eller kabel.

Bruker du PT?

Har brukt og står på todo – listen å benytte meg av en igjen. En ting er å vite hva du skal gjøre, en annen ting er å få noen utenforstående til å se behovet i større grad og ikke bare hva man ønsker, på denne måten holder man seg skadefri og kan gjøre mer av det man har lyst til. Jeg har en fysioterapeut som passer på at jeg gjør de mindre gøyale øvelsene slik at jeg holder meg skadefri, så det er en fin start.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]