annonse

annonse

Bransjeprofilen: – Alt starter med dyktige ledere

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Variasjon er helt vesentlig for å gi den kundeopplevelsen markedet forventer i et livslangt treningsløp, mener Anita Asplund. Til tross for tungt ansvar for store sentre, gir hun ikke slipp på instruktørrollen en gang i uken.  

 Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.

Anita Asplund er regionsdirektør i Sats Elixia og sitter i den norske ledergruppen med direkteansvar for åtte av de største Sats Elixia senterne.

Hennes opprinnelige motiv for å bli treningsinstruktør var å få et ekstra fundament til jobben som fysioterapeut. Det positive inntrykket hun fikk, gjorde at hun etterhvert valgte treningsbransjen.

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Jeg har vært i bransjen siden 1996/97. Jeg er utdannet fysioterapeut, og har dessuten et år fra NIH og et år på økonomi og administrasjon. Jeg jobbet noen år som fysioterapeut før jeg endte opp i full stilling på Sats Kampen. Jeg begynte med deltidsjobb som treningsveileder på Klinikk for Alle mens jeg studerte, og nærmest ved en tilfeldighet tok jeg også et Sats instruktørkurs.

Hvordan endte du opp i treningsbransjen?

– Jeg har alltid vært glad i trening å være aktiv. Jeg tror oppriktig på at trening og bevegelse er viktig både for fysisk og psykisk helse. Dette er også bakgrunnen for at jeg valgte fysioterapiutdannelsen. Ved siden av studiet ønsket jeg å få erfaring med å jobbe med friske, derfor ble jeg treningsveileder. Da jeg tok et Sats aerobic instruktørkurs var planen å bruke utdannelsen i yrket som fysioterapeut.

– På kurset ble jeg imidlertid veldig imponert, og jeg fikk lyst til å teste meg som instruktør i treningsbransjen. Jeg begynte som instruktør på Majorstua og fortsatte med dette mens jeg jobbet som fysioterapeut. Trening er forebyggende helsearbeid og aktivitetene på et treningssenter gir mye glede, energi og inspirasjonen. Dette engasjerte meg veldig. Jeg har alltid hatt lyst å jobbe som leder også, og grep sjansen da jeg ble tilbudt lederstillingen på Sats Kampen.

– Jeg tok permisjon og planla å ha denne jobben i to år. Men det positive miljøet på treningssenteret, sammen med medlemmer og ansatte, gjorde at det ble et naturlig valg å fortsette.

Hvor er bransjen om 5-10 år?

– Jeg tror det blir noen færre, men større aktører. Det vil også være et helt annet krav til digitalisering og variasjon av hva som blir tilbudt: Flere nisjer, blant annet fordi «One size fits all»-tankegangen ikke lenger fungerer. Jeg tror det er helt vesentlig å kombinere digitaliseringen man ser utviklingsmessig med hva kunden forventer.

– En god kundeopplevelse både inspirerer, hjelper og engasjerer. Vi vil selvfølgelig se lavpris, men det tradisjonelle midtsegmentet, som Sats Elixia har valgt å bevege seg noe bort fra, vil man nok se mindre av. Forbrukeren forventer en mye større valgfrihet, derfor blir fleksibiliteten helt vesentlig.

Nøkkelen til suksess?

– For å drive et senter med suksess, må man være medlemsrettet. Man må henge med på hva medlemmene ønsker. Det er dessuten avgjørende at man har dyktige ansatte som har lidenskap for hva vi driver med. Alt starter med dyktige ledere, og for oss som er en kjede er det essensielt at vi har ledere som tar eierskap og forstår kjededrift. Vi må henge med i utviklingen både hva angår det digitale, medlemmenes ønsker, variasjon og fleksibilitet og den utviklingen som vi har igangsatt. Kundene må kunne velge, og ha variasjon.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– I et livslangt treningsløp, som vi ønsker å motivere og stimulere til, vil det være faser i livet hvor behovene er forskjellige. Man vil noen ganger trene i mindre grupper, andre ganger bare drive med styrketrening kombinert med løping ute. Vi tror denne variasjonen er helt vesentlig for å gi den kundeopplevelsen som hele markedet generelt tilbyr. Det avhenger av hvordan vi som kjede utvikler oss, men vi klarer ikke å gjennomføre dette hvis vi ikke har de rette, dyktige menneskene med på laget.

– Vi kan aldri slippe driftsdetaljene og fokuset på hva vi leverer på våre sentere. Vi er en servicebedrift som må levere på hvert eneste besøk og til hvert eneste medlem.

Hva trener du helst?
Anita Asplund er glad i å gå på ski (Foto: Privat)

– For meg er variasjon viktig, og løping er alltid hva jeg kommer tilbake til. Jeg går på ski om vinteren, trener varierte timer i sal, hiver meg på nyheter og tester ut de nye konseptene våre. Og jeg trener styrke fordi det er viktig. Jeg er instruktør en gang i uken. Det var det som fikk meg inn i bransjen og den slipper jeg ikke på grunn av den gode kontakten med medlemmene. Muligheten til å trene variert og hente inspirasjon fra de forskjellige treningsformene er kanskje det aller viktigste for meg.

Lavpris eller high end?

– Uavhengig om det er meg, våre medlemmer eller de som ikke har begynt å trene ennå, så tror jeg på variasjon for å oppnå et livslangt treningsløp.  I perioder trenger man kanskje inspirasjonen av å trene med personlig trener, andre ganger trenger man gruppedynamikken, og i perioder spesifikk trening fordi man skal trene seg opp etter en skade. Sats Elixia har innført fleksibel medlemskapsstruktur som gjør at man kan møte behovene i ulike faser av livet.

Hva er ditt forhold til teknologi i trening?

Personlig loggfører jeg ikke trening eller bruker forskjellige remedier for å spore hva jeg gjør. Men jeg har selvfølgelig gjort det, og kjenner effekten, for eksempel når jeg ønsket å forbedre en tid for å løpe så og så fort under Birken.

– Pulskokke og pulsstyring er utmerket for intensitetsstyring, og vi bruker det blant annet i vårt nye treningskonsept Build & Burn for å få mest ut av intervallene. Generelt er teknologi veldig viktig for mange, og vi som kjede henge med.

– Jeg tror vi bare har sett starten på hvordan man kobler teknologi med opplevelser i treningen. For øvrig må vi vise kundene våre at treningssentrene gir opplevelse, inspirasjon og hjelp som de ulike trenings-appene ikke vil kunne gi.

Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?

– Det aller viktigste, og som man ha, er tilfredse medlemmer. I tillegg må man forsterke merkevaren og gjøre den kjent. Det som ikke har effekt er plakater, flyers og masse annonser. Derimot ser vi at radio, sosiale medier, store flater, digitalt og på boards gir best effekt – og vi bruker mediebyråer for å styre oss inn på de forskjellige målgruppene.

Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?

– Jeg blir veldig glad når medlemmene og de ansatte forteller om den store forskjellen vi har utgjort for medlemmers livssituasjon. Noen har forandret sitt levesett, og treningen har hjulpet dem gjennom tøffe perioder. Treningsaktiviteten har vært det som har holdt personen oppe. Alle enkelthistoriene fra medlemmene om hvor viktig trening er, tar jeg hele tiden med meg videre.

– På et senter kan vi dessverre også få kritiske situasjoner; for eksempel hjertestans eller en ulykke. Etter at krisen er over og de ansatte har gjort en innsats utover all forventning, opplever vi at medlemmene takker oss og sier at når det først skulle skje noe sånt så er de i hvert fall glade for at det inntraff hos oss. Det er noe jeg blir oppriktig rørt av.

Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

– Det beste er energien og gleden både fra medlemmene og våre dyktige ansatte, og å kunne bidra til å forbedre den norske folkehelsen.

– Det verste er useriøsitet. De som ikke skjønner betydningen av anti-dopingarbeid, som ikke driver profesjonelt – det vil si stiller vår bransje i et negativt lys og bygger opp under negative myter om treningsbransjen.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]