annonse

annonse

Bransjeprofilen: De «gamle» er eldst!

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Rune Schou Henrichsen har startet og driftet 18 treningssentre fra 1978 til dags dato. Solgt og startet igjen og igjen og igjen… Og har ingen planer om å gi seg med det.

Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.

Det seneste senteret i Rune S. Henrichsens lange karriere er Gym Ila, som er et senter med kombinasjonen kampsport, bra studioutstyr og et litt annerledes gruppetreningskonsept – blant annet roing, kanonball etc. Senteret går med overskudd etter ett års drift, og seriegründeren budsjetterer med et overskudd på ca. to millioner kroner i år. De 1 300 medlemmene skal få selskap av 200 til, så er han i mål.

Det første skikkelige treningssenteret han startet var Trim og Trivsel i 1993, som ble til Sats Ila da Sats åpnet i 1995. Siden har det gått slag i slag i både i inn- og utland. Henrichsen brenner for kommersiell drift og business, og mener det skal mer til enn å kunne løfte vekter og «drive med glede», for å lykkes i treningsbransjen.

Han er også Norges høyest graderte med 7. Dan sort belte i Ju jitsu, og flere ganger Norgesmester i karate.

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Jeg har holdt på lenge, og drevet med trening hele livet. Nå har jeg blitt en «gammel» mann på 54 år… Jeg har vært med helt siden 1978, da startet jeg et kampsport-senter.

Hvordan endte du opp i treningsbransjen

– Jeg drev med kampsport og var instruktør i mange klubber. Jeg startet opp mange klubber, det ble bare slik… Jeg kjente Vegard og Bjørn Sigurd som startet Sats, og koblingen videre til dem var kort.

Hvor er bransjen om 5-10 år?

– Jeg tror at, kall det ikke nødvendigvis små, men nisjesentre vil være fremtiden. Jeg er litt skeptisk til store kjeder. Jeg tror det kan gå bra, men skal man ha nytte av å være i kjede må det være en merverdi der. De som klarer det, og tydeliggjør konseptet sitt, kan gjøre det bra fremover. Det snakkes mye om et overmettet marked, men det handler om å være god. De som ikke er det, vil ikke klare seg like bra.

Nøkkelen til suksess?

– Ja… du må ha et tydelig konsept og samtidig tørre å ta en posisjon, tørre å fremstå annerledes og ha et bra image. Du må definere klart hvem kunden din er og hvordan du ønsker å drive. Og: Optimalisere driften din. Jeg har jobbet masse med ledergruppene mine opp gjennom og med utvikling av personale og driftsstrukturer. Også må du ha talent og nese for business. Du må vite at et lokale er bra eller ei. Det ser du bare…

Hva trener du helst?

– Jeg trener veldig mye kampsport. Det er mange klubber jeg er hovedinstruktør i. Jeg spiller også mye squash. Jeg var med å etablere Myrens Sportssenter, og der har de squash. Også spiller jeg mye golf.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Lavpris eller high end?

– High end! Det er ikke tvil om at jeg vil være der. Det har blitt så mye snakk rundt dette… Lavpris er ikke kundestyrt. Jeg kjenner en av de som var toneangivende i Danmark rundt lavpriskonseptet. Noen så en mulighet til å komme seg inn i markedet, men det var ikke nødvendigvis basert på hva kundene ønsket. Jeg mener vi må opp på et high end-nivå, det er for billig å trene. Kundene har ikke skreket at «dette er for dyrt». Det er vi, bransjen selv, som har satt fokus på pris på en unaturlig måte. Et lavprissenter har ikke lavere husleie enn et high end-senter, for å si det slik. De må ha mange flere medlemmer, de. Å drive med god lønnsomhet har alltid vært mitt mantra. Det skal være lov å tjene penger, jeg har aldri drevet med veldedighet!

Hva er ditt forhold til teknologi i trening?

Rune S. Henrichsen er Norges høyest graderte med 7. Dan sort belte i Ju jitsu, og flere ganger Norgesmester i karate.
Rune S. Henrichsen er Norges høyest graderte med 7. Dan sort belte i Ju jitsu, og flere ganger Norgesmester i karate.

– Jeg ser det som en selvfølge at bransjen følger med på den teknologiske utviklingen, og at bransjen kommer på et høyere nivå enn den er i dag. Det går mye på kompetanse. Det er ofte mye fokus på hvilket utstyr du skal ha i din utstyrspark, og dette er viktig, men mange blir for mye styrt av leverandørene. De har jeg sluttet å høre på for lenge siden. Mange av dem har ikke drevet treningssenter selv engang. Utstyret skal være i orden, men hva slags mølle du har spiller egentlig ingen rolle. Jeg vil velge selv ut fra det jeg ser passer inn i mitt konsept og med en del erfaring vet man ofte hva man trenger.

– Men jeg tror at teknologi er en viktig del av utviklingen med tanke på oppfølging av kundene, og en selvfølge også i selve treningen for å skape en god atmosfære og så videre.

Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?

– Vi bruker alt på sosiale medier. Det er billig og når mange hvis du bruker det riktig. Hos oss har vi fått en bra standing i bloggmiljøet, mange kjente bloggere trener hos oss og de hjelper oss også med dette.

Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?

– Ja, jeg har mange. En kan nevnes: Jeg hadde en ledergruppe hvor hver enkelt fikk i oppgave å besøke et konkurrerende senter og beskrive positive og negative ting. De fleste kom tilbake etter et par timer, mens en av dem hadde misforstått og gjort jobben svært pliktoppfyllende med besøk på fem sentre. Jeg fikk en telefon sent på kvelden hvor hun fortalte at hun hadde planer om å rekke 5-6 til i morgen – selv om hun syntes oppgaven var litt i overkant krevende…

Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

– Det beste med bransjen er at det er en utrolig spennende bransje hvor man får utvikle mennesker, konsepter og forretningsideer. Det brenner jeg for og har gjort det hele livet. Det verste – med all respekt for alle som satser – men det er mange som burde hatt bedre forretningssans. Det må være mer hold i ting. Det er mange som er «besserwissere», men som mangler fundament, mange som har turt, men som har forsvunnet på grunn av manglende kunnskap. Det kan være tungt å diskutere slike ting når man merker at folk mangler erfaringen.

– Og så dette at vi er altfor like. Samme type utstyr, innredning og stort sett like produkter som gjør at hver enkelt av oss finner det vanskelig å finne posisjonen overfor kundene. Vi drukner i mengden…. Hva er det neste i bransjen som virkelig skaper glød igjen?

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]