annonse

annonse

Bransjeprofilen: – Det blir ikke færre som trener…

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Espen Halvorsen i Trimhuset tror treningsbransjen får nok å gjøre i årene fremover. Men noe av det verste med bransjen er at altfor mange tror det er superlett å starte treningssenter.

 Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.

Espen Halvorsen er daglig leder og eier av Trimhuset i Horten og Holmestrand. Hovedsenteret i Horten – et fullsortimentsenter på 2600 kvadratmeter – har 15 årsjubileum i år. Senteret har alltid hatt sterke økonomiske resulater.

I januar 2015 utvidet han treningstilbudet i Horten med et ekspress-senter på 1200 kvadratmeter, og i oktober i fjor åpnet han Trimhuset i Holmestrand. Et fullsortimentsenter på 1300 kvadratmeter.

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Jeg er utdannet fysioterapeut og har vært i bransjen i 18 år, siden jeg ble ferdig med studiene i 1999.

Hvordan endte du opp i treningsbransjen?

– Jeg hadde en målsetting om å åpne et eget treningssenter og begynte hos Fysiopartner, som den gang var et datterselskap av Frisk Norge. Der jobbet jeg en periode med utstyr før jeg åpnet mitt eget senter.

Hvor er bransjen om 5-10 år?

– Jeg tror vi vil få flere nisjesentre. Og for at store sentre skal kunne overleve må de følge utviklingen og være åpne for og villige til forandringer – særlig fullsortimentsenterne. Over tid vil vi i Norge få problemet med stadig flere inaktive, noe vi dessverre ser tendensen til allerede.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Derfor vil det garantert ikke bli færre mennesker som trener. Hva gjelder antall sentere begynner vi å få en avmatning. Jeg tror det alltid vil være rom for flere, men en nedgang i nyetableringer blir det sannsynlige.

Nøkkelen til suksess?
Lojale ansatte er en av nøklene til suksess. (Foto Trimhuset)

– Man må jobbe hardt og bruke nok tid. Man må også ha en lokal tilhørighet, tid til å jobbe mye i perioder og ta godt vare på medlemmene slik at de føler seg sett. Suksess bygger også på lojale ansatte og kolleger, og de får man kun ved til enhver tid å ta godt vare på dem, både på og utenom jobben.

Hva trener du helst?

– Jeg trener en kombinasjon av kondisjon og styrke, og kjører dessuten 5-6 timer gruppetrening i sal hver uke.

Lavpris eller high end?

– Nå har jo vi begge deler, og jeg foretrekker high end fordi jeg liker kontakten med instruktører og staben forøvrig.  Et nøkkelsenter derimot, er ofte ubetjent. De beste, som til en hver tid utvikler seg, vil overleve. Et knallbra lavprissenter står seg godt, såfremt man utvikler det og tar de riktige grepene.

– Hva er ditt forhold til teknologi i trening?

– Jeg er ennå av den «gamle skole», men har troen på teknologien til en viss grad, gjerne innenfor segmentene spinning og kondisjon. Når det kommer til styrke er jeg nok litt «gammeldags». Her liker jeg å konsentrere meg om og observere bevegelsene. Det skyldes vel at jeg er fysioterapeut.

Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?

– Jeg bruker sosiale medier og en egenprodusert publikasjon. Vi lager et magasin for sentrene våre som vi sender ut til husstandene i området. Magasinet har 30.000 i opplag og distribueres to ganger i året. Vi følger dessuten opp med SMS og internmarkedsføring.

– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?

– Den beste opplevelsen jeg har, er når noen kommer gående inn på sentret på krykker og som etter noen ukers trening kan kaste krykkene! Dette har jeg opplevd flere ganger. Den gleden jeg som fysioterapeut har av å se folk bli så førlige igjen etter for eksempel en skade, er ubeskrivelig.

Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

– Det beste er hver dag å se folk som ønsker å holde seg i form og være i daglig aktivitet. I tillegg kommer det sosiale aspektet hvor folk hygger seg sammen og har glede av hverandre når de trener.

– Det verste er at altfor mange tror det er superlett å starte treningssenter. Men det er faktisk en tung jobb å opprettholde kvaliteten på produktet. Jeg synes også at politikerne har altfor liten forståelse for hvor viktig trening er og hva treningen betyr for folkehelsen.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]