Med sin store lidenskap for aktivitet måtte Hilde Anita Sandvoll bare ende opp i treningsbransjen. Det gjorde hun til gangs, og er nå administrerende direktør i Stamina Norge.
Hilde Anita Sandvoll tiltrådte toppstillingen i Stamina 1. august 2016. Hun ser tilbake på et særdeles begivenhetsrikt år i en utrolig spennende jobb. Hun opplever at organisasjon bidrar til hva hun mener er viktigst av alt: Å få flere folk til å være fysisk aktive og helsefremmende i bred forstand.
– Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?
– Jeg kom inn i bransjen for 12 år siden i 2005 og min første oppgave var å lede spinningsykkeltimer. Jeg er utdannet fysioterapeut og har all min treningsfaglige bakgrunn samt utdannelse i kost og ernæring fra Norges Idrettshøgskole.
– Jeg er utdannet personlig trener og har dessuten en master i økonomi, jobbet med teknikk og motorikk utvikling for Olympiatoppen og har en MBA fra Universitet Nord. Jeg har en bred bakgrunn og mange års erfaring innen helse, trening og business.
– Jeg har jobbet i Stamina Group siden 1. september 2012, som leder for en helseavdeling i Tromsø og etterhvert også som regiondirektør for Nord-Norge før jeg ble administrerende direktør for Stamina Norge.
– Hvordan endte du opp i treningsbransjen?
– Jeg har en enorm lidenskap for fysisk aktivitet og trening, noe jeg alltid har hatt. Jeg har drevet med idrett i mange forskjellige grener, som fotball, håndball og judo – og som fysioterapeut har jeg jobbet med teknikk- og motorikkutvikling rettet mot idrettsutøvere gjennom engasjementer for Olympiatoppen.
– Hvor er bransjen om 5-10 år?
– Jeg tror at markedet vil være vesentlig mer konsolidert. Vi vil ha færre, men større aktører. Det vil være et enda større og sterkt fokus på helseperspektivet. Vi befinner oss i et samfunn med en utvikling som gir mer livsstilssykdom. Vår livsstil er blitt vår største helseutfordring, og jeg tror at treningsbransjen kommer til å bli mer profesjonalisert.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Noe av det viktigste vi gjør i bransjen er å bli en synlig aktør for hva vi kan bidra med for å få flere til å være fysisk aktive. Jeg tenker både inn mot det offentlige, i lokalmiljøet og bransjen nasjonalt. Jeg tror det er ekstremt viktig at vi tar en posisjon der og gjør oss fortjent til en posisjon i kraft av vår kompetanse og hva vi kan bidra med.
– Nøkkelen til suksess?
– Det viktigste er å ta vare på medarbeiderne; sørge for å ha et team som trives i jobben, hvor hver enkelt kjenner de prestasjonsforventninger som ligger til rollen man har, og med ledere som ser de ansatte. Den enkle filosofien i mitt hode er; tar du vare på de ansatte så tar de ansatte vare på kundene! Da får du en sunn og frisk organisasjon.
– Det andre er at man må møte kundens behov. Som bransje har vi vært veldig flinke til å snakke om produkt og hatt et ekstremt produktfokus. Men skal vi lykkes er vi helt avhengige av å snu blikket til et kundeperspektiv; hva som er viktigst for kunden og hvordan vi bruker kompetanse for at kunden når sine målsettinger.
– Hva trener du helst?

– Jeg liker alt av fysisk aktivitet som gir høy puls. Jeg er veldig glad i naturen og fjellet både sommer og vinter. Jeg er glad i å løpe, styrketrening, gruppetrening, yogatimer og crossfit. Jeg liker egentlig alt som handler om bevegelse i forskjellige former.
– Jeg synes det er et privilegium å ha en helse som tillater det, og det er den største motivasjonsfaktoren for meg: Gjennom å være aktiv kan jeg gjøre det jeg har lyst til å ha gleden av å være ute og bruke naturen.
– Lavpris eller high end?
– Jeg er tilhenger av å rette fokuset mot kundenes behov og verdsettelse av vår kunnskap. Det vil si at vi må våge å sette en fornuftig pris på våre varer, som er fysisk aktivitet og trening, levert av dyktige medarbeidere med fagkompetanse på feltet.
– La oss komme oss ut av priskrig og heller få løftet prisene på et nivå som viser at vi er stolte av vår kompetanse og at vi ønsker å bidra til å gjøre en forskjell. Stamina er for folk flest og med en prisplattform som imøtekommer kundenes behov og gir dem valgmulighet til å bestemme hva som er viktig for den enkelte.
– Hva er ditt forhold til teknologi i trening?
– Jeg har fått øynene opp for teknologi i trening etterat jeg begynte å bruke pulsklokke. Den er superbra, og når man bruker teknologien til riktig formål er den kjempenyttig. Å bruke pulsklokke på løping, toppturer og i treningsøyemed er utrolig kjekt. Jeg tror folk flest kan oppnå stor effekt med digitale hjelpemidler for å styre treningen sin.
– Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?
– Digital markedsføring og inbound marketing er noen av de viktigste arenaene man kan være på, og det vi bringer som organisasjon må være aktuelt for kundene. Vi formidler kunnskap, og den må være av en slik karakter at kundene ser merverdien av det. Vi skal synliggjøre vår kunnskap og kompetanse. Fornøyde kunder som opplever at våre tilbud er relevante, er den beste markedsføringen man kan ha, og tilfredse kunder er de beste ambassadører.
– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?
– Det mest nærliggende er Midnight Sun Maraton som ble arrangert i fjor og da Kongen og Dronningen var på besøk i Tromsø. Vår organisasjon, Stamina Trening, stod for oppvarmingen sammen med vårt Tromsø-team. Hans Majestet og Dronningen var til stede og brakte en fantastisk atmosfære til den store folkefesten.
– Det var storartet å knytte sammen folkehelseaspektet med trening og kongebesøk, og det var flott at Kongen og Dronningen kunne bidra til et så stort arrangement som Midnight Sun Maraton er i Tromsø. Det er ikke så ofte kongeparet er i Tromsø, så det var veldig minneverdig.
– Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?
– Jeg sitter i styret for Virke Trening, og det beste med bransjen som jeg øyeblikkelig ser det, er det store engasjementet fra medlemsbedriftene og fra dem som jobber med fysisk aktivitet og helse. Jeg møter så mye god energi både fra egen organisasjon og de andre aktørene og samarbeidspartnerne, som har et genuint ønske om å bidra til noe større enn seg selv. Dette er det inspirerende og fantastiske med bransjen.
– Hva angår det verste vil jeg heller kalle det for bransjens utfordring: Vi er nødt til å konsolidere markedet og bransjen. Nå er det for fragmentert, med for mange aktører, noe som gjør at vi ikke klarer å få frem en tilstrekkelig bransjeprofil som kan løfte oss videre. Det skal definitivt være rom for nisjer, men jeg tror vi er nødt til å bli mer samlet for å kunne jobbe mer inn mot det offentlige og være en aktør som kan bidra til en god folkehelse og synliggjøre vår kompetanse i enda større grad i forhold til unge, eldre og rehabilitering.