annonse

annonse

Bransjeprofilen: Fra tilfeldighet til karriere

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Da Daniel Eriksen begynte i treningsbransjen for 18 år siden, var det bokstavelig talt et spørsmål om veivalg…

Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.

Daniel Eriksen er country manager i Eleiko Sport AS, datterselskap av det svenske Eleiko Group AB. Han begynte der i 2015 som første ansatt, og selskapet startet opp med å omsette på det norske markedet i mars 2016.

Nå er de et team på snart fem medarbeidere og sikter mot 40 mill. i omsetning i år. I produktporteføljen finner vi brands som Eleiko, Woodway, Stages, Gym80 og Intenza Fitness.

– Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Jeg er utdannet økonom og begynte i treningsbransjen i april 2000, som salgsmedarbeider i selskapet Gymline AS.

– Hvordan endte du opp i treningsbransjen?

– Det var litt tilfeldig. Jeg pendlet til Oslo og var litt lei av det, så jeg søkte jobb i Gymline som lå rett utenfor Fredrikstad – og salg av treningsutstyr virket spennende.

– Hvor er bransjen om 5-10 år?

– Om 5-10 år er det mellom 50 og 100 «Boutique gyms» som har startet opp i Norge. Oslo bør ha 20-40 av dem. Se hva som skjedde da lavpris kom til Norge: Stor vekst på få år.

– Bransjen blir også mye mer konsumentvennlig; det blir mer «pay as you go». High end sentre blir best på medlemmer som trenger mye hjelp og har konkrete mål å nå. Gjerne helserelaterte mål. Sentrene blir en mer integrert del av hverdagen til folk og de blir flinkere til å finne deg.

– «Mental binding» vil ta over for bindingstid fordi sentrene blir flinkere til å koble seg på deg som medlem og ikke bare være en tilbyder av treningsfasiliteter og timer. De blir en aktør som kjenner deg godt, og vet hva som vil få deg opp av sofaen, hver gang du bør på trening.

– Nøkkelen til suksess?

– Nøkkelen til suksess for en utstyrsleverandør er å ha et overordnet fokus på å hjelpe kundene. Kundene våre sitter alle i egne bobler, og får begrenset med input. Utstyrsleverandører går inn og ut av forskjellige bobler hver dag, og det gir oss en unik evne til å sparre på høyt nivå, og hjelpe kundene med mye annet enn bare utstyret. Vi må være oppriktig glad i kundene og ikke bare jakte omsetning.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Nøkkelen til suksess for treningssentrene er å ha en klokkeklar strategi – en god forankring i det lokale markedet, en produktsammensetning som snakker til mange grupperinger og lange horisonter. Det er mye potensiell bunnlinje som sløses bort på feil investeringer i både lokaler, markedsføring og utstyr.

– Hva trener du helst?

– Jeg trener endel styrke, sykler og løper. Det går litt i rykk og napp, som det gjør for medlemmer flest.

– Lavpris eller high end?

– Begge konsepter har mulighet for å være gode tilbydere i markedet. Det er viktig at lavpris tenker stort. Altfor mange spinker og sparer på kvadratmeter, utstyr og lønninger, og ender opp med et senter som ikke har mulighet for å tjene penger på sikt.

– Tenk heller stort, ha masse plass til masse kunder. Da har man råd til å ha en bemannet resepsjon, en ok timeplan, regelmessige investeringer og sunn drift. Fullservicesentre må utvikle seg til å bli det foretrukne stedet for de som trenger mye støtte. Både til virkelig å bli sett, og til gjennomføring av treningen i det lange løp.

– Hva er ditt forhold til teknologi i trening?

– Utstyrsleverandørene har snakket teknologi og konsepter i mange år. Hittil vil jeg påstå at vi ikke har lykkes med noen av delene. Utstyrsleverandørene står ikke bak spinning, Barrys Bootcamp eller crossfit.

Det samme med teknologi: Hvert år lanseres siste skrik, og fjorårets teknologi blir utdatert. Hva med de som kjøpte i fjor? Kastet de bare masse penger ut av vinduet for en teknologi som allerede indirekte omtales som utdatert?

– Jeg tror at det er teknologiselskaper som leverer den mest relevante teknologien til treningssenterbransjen og deres medlemmer. De tar for seg utendørs og innendørs trening, og treffer konsumenten på tvers av treningsformer, arenaer, tid og sted.

– La konseptutviklere være konseptutviklere, teknologiselskaper være teknologiselskaper, så kan hardware leverandørene, utstyrsprodusentene, bli bedre på hardware. Den beste tredemøllen er uansett den som aldri går i stykker. Vi vet alle at vi har et stykke igjen å gå på den fronten.

– Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?

– Jeg tror det sløses mye penger på markedsføring. Det er en vanskelig oppgave å treffe blink når man er en liten aktør. De store kjedene har egne markedsavdelinger og vil derfor ha en større sjanse til å få grei avkastning på markedsføringskronene.

– Vi i Eleiko Norge merker det selv; at vi famler litt i blinde. Vi prøver så godt vi kan med å bruke sosiale medier på en ok måte. Selv tror jeg at content marketing og redaksjonell omtale fungerer best for virkelig å nå folk.

– Reklame og prisfokuserte kampanjer tror jeg ikke konsumentene ser like godt lenger. De vil starte treningen når det passer dem, ikke når det lokale senteret har en kampanje.

Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?

– Jeg skulle til intervju for min første jobb i treningsbransjen og fant ikke frem til adressen jeg skulle til. Jeg var i ferd med å gi opp og måtte spørre en bensinstasjonseier, som et siste forsøk på å finne veien. Han kjente tilfeldigvis daglig leder på Gymline, Hans Pedersen, og ga meg en god forklaring om veien.

– Jeg kom ti minutter for sent. På slutten av intervjuet fikk jeg beskjed om at jeg var den eneste kandidaten til andregangsintervju da de fire andre kandidatene hadde null peiling på trening. Da ble det sånn.

– Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

– Det verste med bransjen er at den dessverre ennå er veldig opptatt av produktet man leverer. Sentrene viser stolt frem hva man har av utstyr og fasiliteter, men feiler på virkelig å lære seg og forstå de unike situasjonene som medlemmene sitter i. Hva gjorde at akkurat den personen kom inn å ville melde seg inn i dag? Hva trigget dette valget? Hvordan kan vi se dette medlemmet bedre, og dermed hjelpe det på rett måte? Med en slik opplevelse vil kunden trives så godt at bindingstid blir unødvendig.

– Det beste med bransjen er den positive innstillingen og stå på-viljen hos de norske driverne. Jeg tenker særlig på de som driver ett eller to sentre, eller små kjeder, hvor eierne har viet sine liv til virksomheten. Det er alltid fantastisk hyggelig å besøke disse, og man er bestandig hjertelig velkommen. Jeg skulle gjerne hatt mye mer tid til rådighet for å være mer ute hos kundene våre.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]