Treningssenterbransjen har gjennomgått store endringer de siste årene, og det er spennende å få et innblikk i tankene til de som har vært med en stund og sett bransjen utvikle seg. I denne bransjeprofilen får vi høre fra assisterende daglig leder ved Haugesund Aerobic og Treningssenter, Live Anfinsen Haaland. Hun deler sine erfaringer og syn på utviklingen i bransjen, suksessfaktorer, utfordringer og potensialet for å bli en troverdig folkehelseaktør.
Treningsindustrien vil regelmessig presentere Bransjeprofilen, hvor vi tar en nærmere titt på personer som har lang erfaring i bransjen og som vekker interesse og nysgjerrighet.
– Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?
Jeg er oppvokst i treningsbransjen. Foreldrene mine åpnet Haugesund Aerobic og Treningssenter i 1991, og er fortsatt eiere av senteret. Jeg ble født i 1995 og har fått treningsbransjen inn med morsmelken, bokstavelig talt. Planen var å aldri gå i samme fotspor som foreldrene mine, fordi jeg så hvor mye arbeid som lå bak og hvor mye de jobbet. Som ungdom jobbet jeg litt i barnepassen på senteret for å tjene penger og trivdes med å trene på HAS. Gikk på toppidrettsgymnas og utdannet meg som sykepleier, jobbet noen år på Haugesund sykehus, før jeg innså at min passion ligger i treningsbransjen. Begynte 100% å jobbe på HAS for ca 5 år siden. Tok etter hvert PT utdannelse, og jobber i dag i den daglige driften av senteret med alt fra kundeservice, innkjøp, markedsføring, og personalansvar til gruppetimer og PT kunder.
– Se inn i glasskulen. Hvordan vil treningssenterbransjen utvikle seg de neste fem årene?
Jeg tror og håper bransjen vil bli tatt mer på alvor. At politikerne og myndighetene ser viktigheten vi gjør rundt folkehelsen. At folk ser helse fordelene, forebyggingen og de positive sidene (både fysisk og psykisk) fysisk aktivitet og treningssentre kan bidra med. Jeg håper at vi kan få til et mer tverrfaglig samarbeid mellom treningssentre og kommunen for å øke fysisk aktivitet og få fysisk aktivitet inn i hverdagen til folk. Trening på grønn resept er en pil i riktig retning.
– Hva er din oppskrift for å lykkes profesjonelt i treningsbransjen?
Jeg tror det er viktig å ha rette folk i arbeid som brenner for jobben sin, som gjør at vi følger trender, henger med i nytenkning og forskning. Ha folk i arbeid som vil og kan, som ønsker å utfordre og utvikle seg. Ha en blanding av folk med ulik bakgrunn, kunnskap og erfaring som utfyller hverandre. Jeg tror også nøkkelen ligger i å tilby et produkt som er stort, variert, inkluderende og ikke minst sosialt. Det er også viktig å tørre å satse.
– Hva er den aller største utfordringen for bransjen i dag?
At vi ikke blir tatt seriøst nok. At det fortsatt finnes folk der ute som tror at det kun er sixpacker og store biceps på treningssenteret. Jeg tror også at folk som mener det er dyrt å trene er en stor utfordring. Vi må prøve å snu holdningene til folk, og få de til å forstå at ingen penger kan måles i god helse.
– Er trening riktig priset i dag?
Nei. Trening i dag er alt for billig og noe folk helst ikke vil betale for. Treningsbransjen må tørre å ta seg betalt for det vi er verdt, og jobbe sammen med å øke snittprisen, så blir vi fort sett på som mer profesjonelle. Vi må slutte med gratis prøvetimer, gratis prøveuker, gratis kaffe, gratis ditt og gratis datt. Sett standaren for hva du er verdt, så følger kundene etter.
Hva er din erfarte oppskrift på å beholde medlemmer/kunder over tid?
Kontinuitet, lojalitet og tilstedeværelse. Alltid være på, være tilstede, vise deg i senteret, snakke med medlemmene. Ha et variert tilbud og strekke deg langt både for deg selv, ansatte og medlemmer. Ha det rent, pent og innbydende. Satse på det sosiale. Tørre å investere, tørre å prøve, å ha tro på det du gjør. Få kundene til å se på treningssenteret sitt som sitt 2. hjem.
– Er treningsbransjen generelt sett kommet langt nok med digitalisering? Hva er det eventuelt som gjenstår
Tror det er veldig individuelt fra senter til senter, noe som kanskje kan være litt uheldig. Noen sentre er veldig innovative mens andre er langt unna, noe som kan gjøre at bransjen fort blir i ubalanse.
Hvordan skal bransjen bli en troverdig folkehelseaktør i øynene til folk flest?
Som nevnt over må de komme mer frem hva vi står for. At det faktisk er folkehelse vi jobber med hver eneste dag. At vi forebygger både fysiske og psykiske plager som igjen hadde minsket trøkket hos fastleger, legevakt og sykehus. Det er mye kompetanse og kunnskap i bransjen, som burde blitt brukt mye mer for å gi den norske befolkning enda bedre helse.
To anbefalinger:
– Med i Virke eller NHO – eller et liv utenfor?
Vi er med i Virke, og har vært i Virke i mange år. Har nå sett at NHO er mer på ballen, og jobber mer aktivt inn mot treningsbransjen. Vi står litt i et veiskille nå, og får se om vi bytter beite.
– Hva bør myndighetene gjøre for å få folk mer aktive?
For det første må de sette seg mer inn i hva et treningssenter er. Det er skuffende og hårreisende at vi blir satt under samme kategori som tivoli, sirkus og bowlinghaller under pandemien. De må se viktigheten av fysisk aktivitet og hva bransjen har å by på. Å få trening på grønn resept hvor fastleger og treningssentre kan samarbeide er et stort steg i riktig retning. Slutte med brannslukking, og heller begynne å tenke forebygging.
Fem kjappe:
Hva trener du helst selv?
Løping. Der kobler jeg ut mas og stress i hverdagen. Går inn i en boble der tankene flyr. Min terapi.
– Din foretrukne treningsapp
Strava! Du har ikke trent om det ikke logges på strava. Kudos!
– Har du et treningsmål oppnådd du er spesielt stolt av
Sprang halvmaraton på 1.40.12 for 2 år siden. Jobber meg nå mot å klare halvmaraton på under 1 time og 40 minutt.
Hva er ditt favorittutstyr/treningsredskap?
Pulsklokken min! Her kan du virkelig se alt og litt til. Stress, søvn, body battery, aktivitetstatus, skritt, puls, oksygenopptak, helsestatus osv. Ganske sikker på at slike klokker etter hvert kan brukes av de fleste til å få en helsestatus/helsesjekk og hjelpe fastleger etc. Kanskje det kan gjøre det enklere å samarbeide med treningsbransjen i fremtiden?
Bruker du PT?
Per dags dato, nei. Men jeg har brukt mye PT før, og tar gjerne kontakt med PT om jeg har behov for en ekstra push, variasjon eller inspirasjon.