annonse

annonse

Bransjeprofilen: Hobbyen ble karrieren

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Ingeborg Aurdal har vært instruktør i til sammen 34 (!) år – og sier at hun «bare» driver et lite senter i lokalmiljøet. Men Basic Norge på Røa gjennomfører nesten 50 gruppetimer i uken for sine 1 300 – 1 400 medlemmer.

På Basic har man en grunnmålsetting om at alle skal føle seg velkomne, og senteret skal ha en lav terskel slik at alle, uansett forutsetning, kan tørre å begynne med trening.

– Vi føler at vi driver et senter hvor folk trives. Vår policy er at de ansatte skal være så vennlige og imøtekommende at dette alene vil gi medlemmene en ansporing til å møte opp, sier Ingeborg Aurdal.

I nabolokalene ligger forøvrig en kampsportklubb, som Basic har et uformelt samarbeid med; Når barna trener kampsport, trener foreldrene deres hos Ingeborg – en vinn-vinn ordning.

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Som veldig ung begynte jeg med rytmisk gymnastikk, turn og ballett. Jeg startet å undervise allerede som 16 åring, og jeg har vært instruktør i tilsammen 34 år.  Jeg har blant annet jobbet som instruktør for Elixia og i studieårene i USA. Basic startet jeg i 2004.

Hvordan endte du opp i treningsbransjen?

– Det var litt tilfeldig. I mange år hadde jeg hatt instruktørjobben som en bi-geskjeft, og for 14 år siden fikk jeg muligheten til å starte for meg selv og jobbe med trening på heltid. Jeg føler meg utrolig privilegert når jeg kan ha hobbyen min som karriere.

Hvor er bransjen om 5-10 år?

– Det blir et klarere skille mellom de forskjellige typene sentre, både med hensyn til tilbud og pris. Kundene kommer også til å bli mer bevisst på hva de vil ha, sett i forhold til hva de betaler. Før var sentrene mer like, men nå ser vi en økende forskjell, som blir mer og mer tydelig.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Men selv om vi får nisjesentre, blir de ikke nødvendigvis mindre. Bransjen vil også oppleve en vekst fordi flere og flere ser nødvendigheten av å ta vare på helsen gjennom medlemskap på et treningssenter. Dessuten er andelen av eldre økende, og disse vil leve et sunt og aktivt liv.

Nøkkelen til suksess?

– Da jeg åpnet senteret, var jeg fylt med optimisme og naivitet. Det var vel kanskje nødvendig i startfasen her på Røa, hvor det var nok av konkurrenter rundt meg. Senere er det nok to avgjørende momenter som medvirker til sunn drift:

– Det ene er selvdisiplin; at man er i gang hver dag. Man må aldri tro man har nådd et godt endepunkt og derfor kan sette seg ned og slappe av. Det andre er at man må være fleksibel og tørre å innse at forandringer kan være nødvendig; Kunne justere feil i forhold til markedet og ta avgjørelser, selv om de der og da kan fremstå som brutale.

Hva trener du helst?

– Som instruktør ligger min lidenskap i å kunne tilføre energi i timene og føle meg levende sammen med medlemmene. Vi har jo alt fra Zumba, til sykkel og spinning. Det er et sosialt miljø, og man gir veldig mye av seg selv.

– Derfor er det ofte befriende komme seg ut og løpe alene, så lange turer jeg kan, flere ganger i uken, for å fylle  på min egen energi.

Lavpris eller high end?

– Jeg liker meg midt i mellom. På Basic tilbyr vi ikke luksus- eller spaopplevelser. Derimot ønsker vi å ligge i high end-segmentet hva angår kvaliteten på treningen. Det omfatter veiledere, instruktører og PT-er, og alle våre medarbeidere har god faglig utdannelse, i et stabilt arbeidsforhold.

Gruppetrening for alle hos Basic Norge (Foto: Basic)

– Forøvrig prøver vi å ligge såpass lavt i pris at alle skal kunne trene her, uavhengig av økonomi. Dette har vært vårt utgangspunkt helt fra starten.

Hva er ditt forhold til teknologi i trening?

– Det er bare noe man få med seg. Jeg ser teknologien som en motivasjonsfaktor for å komme i gang og for eksempel kunne følge med på formkurven. Teknologien er også en veiviser til å trene riktig. Men det kan av og til bli for mye hvis man blir mer opptatt av stille inn tredemøllen, få på seg pulsbeltet og musikken enn på å komme ordentlig i gang.

– Hos oss har vi foreløpig ikke investert i system i spinnsalen som viser den enkeltes pulskurve, og mange synes at det er ok. De liker at info om formen deres er privat, forbeholdt dem selv. Men dette er en løpende vurderingssak selvsagt.

Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?

– Vi prøver å variere markedsføringen, og for oss gjelder nok jungeltelegrafen mer enn for de store sentrene. Vi ser at kunder verver hverandre, noe som nok skyldes at medlemmene føler et eierskap til senteret vårt. I tillegg deler vi ut flyers, annonserer i aviser og er synlige på Facebook.

– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?

– En kunde som nettopp hadde fått seg pulsklokke og trente spinning, kom bort til oss og sa at pulsklokken ikke virket. Vi forstod fort at det gikk ganske behagelig for seg på apparatet, og vi forklarte at hun nok måtte tråkke i gang pulsen skikkelig før klokken viste noen økning…

– En annen gang oppdaget jeg at en kunde hadde innbetalt månedsavgiften tidobbelt. Jeg ringte straks og gjorde ham oppmerksom på det og førte pengene tilbake til ham. Da jeg kom på jobb dagen etter stod det en stor bukett med hvite roser og ventet på meg. Slikt gir en fantastisk god følelse.

Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

– Det beste er at jeg fått anledning til å jobbe i bransjen. Jeg er kjempeglad i jobben min, og alle som har en mulighet bør begynne å trene. Vi selger noe som er uhyre viktig for individ og samfunn.

– Hva angår det verste, så klarer jeg faktisk ikke å lete opp noe negativt.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]