Margot Jakobsen tror vi er blitt kjent med flere av fremtidens trender allerede. – Fokus på kundefornøydhet, kundelojalitet og atmosfære på sentrene vil fortsette, og medlemmenes frihet til å velge hva og til hvilken pris, vil øke, fastslår hun.
Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.
Margot Jakobsen er produktsjef og PT-ansvarlig i Fresh Fitness. Hun begynte som senterleder i 2011 og åpnet det fjerde senteret i kjeden, på Åssiden i Drammen.
Etter ett år tiltrådte hun stillingen som PT produktsjef, og var i en periode også utstyrsansvarlig. I alt har hun deltatt i å utvikle og åpne 22 Fresh-sentre.
I dag går mesteparten av tiden som produktsjef til å videreutvikle suksessen rundt PT100 skolen, som bidrar til at kjedens personlige trenere kan leve av yrket sitt.
– Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?
– Jeg var 18 år gammel når jeg fikk min første jobb på et treningssenter som resepsjonsmedarbeider. Videre ble jeg gruppeinstruktør, styrkeinstruktør og etterhvert PT. Jeg har nå vært i bransjen i over 20 år, og utdannet meg ved Kiropraktorhøyskolen i Stockholm tidlig på 2000-tallet.
– Hvordan endte du opp i treningsbransjen?
– Trening har hatt stor betydning for meg hele livet. Da jeg var ni år gammel gikk jeg på skihopp-trening med gutta, og her startet min lidenskap for styrketrening. Som tenåring fikk jeg tilsendt en katalog fra Safe Education som blant annet inneholdt tilbud om PT-utdannelse.
– Den gangen var personlig trener et svært ukjent yrke i Norge, og tanken på å leve av å trene andre trigget meg veldig.
– Hvor er bransjen om 5-10 år?
– Flere av fremtidens trender har vi nok blitt kjent med allerede, og disse vil utvikle seg videre. Blant annet tror jeg at yoga, både som treningsform og livsstil, vil få langt flere tilhengere.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– I Europa finnes det nå sentre som tilbyr en «plukk og miks» løsning. Som medlem kan du for eksempel velge kun å betale for styrketrening i studio og yogatimer eller spinning. Under de siste årene har antallet nisjesentre økt, og skal de store kjedene redusere «fall-off» til slike konsept bør produktutvalget styrkes og kunden få utvidet mulighet til å velge bort det de ikke ønsker å betale for.
– Fokus på kundefornøydhet, kundelojalitet og atmosfære på sentrene vil fortsette, og medlemmenes frihet til å velge hva og til hvilken pris, vil øke.
– Nøkkelen til suksess?
– Ved siden av en god driftsmodell, et tydelig konsept og høy produktkvalitet, er nøkkelen til suksess primært linket til de ansatte. Videre er ledelsens evne til å motivere og utvikle eierskap til målsettinger og lojalitet til kjeden svært viktig. Ved alltid å være tydelig med hva vi jobber mot og hvorfor vi gjør det vi gjør, utvikler vi et sterkt engasjement og fellesskap blant de ansatte.
– Klarer vi å skape arbeidsplassen til et sted ansatte gleder seg å gå til, vil vi få en arbeidsgjeng som gjør sitt ytterste for å gjøre en god jobb.
– Hva trener du helst?
– Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for styrketrening, men er også veldig glad i lange løpeturer. I tillegg har jeg hund, og bruker gjerne noen timer i skogen eller nyter utsikten fra en fjelltopp.
– Lavpris eller high end?
– Jeg har erfaring fra begge deler, og begge konsept er viktige for å bedre nå ulike målgrupper. Under årene jeg jobbet ved et PT high end senter i Stockholm, fikk jeg erfare effekten av å utøve fingerspiss-service, og dette fenget meg veldig.
– Samtidig har årene i lavpriskonseptet lært meg mye om hvordan vi kan få til mest mulig med lite ressurser. Å få til noe innenfor kostnadseffektive rammer gjør det enda morsommere å lykkes.
– Hva er ditt forhold til teknologi i trening?
– Teknologi er viktig for å kunne tilby medlemmer smarte og enkle løsninger, og spiller en rolle både for tidseffektivitet og kundelojalitet. Teknologi kan også bidra til mer motivasjon og raskere treningsresultater.
– Samtidig må vi ikke binde oss til tanken om at teknologi er alt. Skal teknologiske investeringer lønne seg, er man avhengige av å gå for løsninger som faktisk brukes av den tiltenkte målgruppen. Min erfaring er at noe teknologi innenfor trening oppleves for komplisert hos bruker og iblant også unødvendig.
– Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?
– Fresh Fitness fungerte under de første årene som bransjens Espen Askeladden. Med glimt i øyet utfordret vi konkurrentene, blant annet på dette med bindingstid, som senere ble avviklet hos flere kjeder. Fresh ønsker å utstråle en folkelighet som viser at vi er til for alle, og med slagord som «Liv i laksen» og «Futt i forholdet» gjør vi budskapet litt morsommere.
– Det er viktig å nå de menneskene som tror at turgåing er tilstrekkelig trening, og overbevise dem om at det ikke er galt å gå på treningssenter, og hvor viktig eksempelvis styrketrening er for kroppen vår.
– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?
– Årene i Fresh har vært fantastiske; mye jobbing, men vanvittig gøy. Jeg ble i 2011 gitt muligheten til å være med å bygge kjeden fra start, sammen med kollegaer fulle av driv og lidenskap.
– Under mye frihet har jeg fått utvikle PT-produktet ut fra mine egne erfaringer og verdier, og jeg er stolt over at vi i dag har tett opptil 100 prosent kundefornøydhet på PT, ifølge Maze.
– Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?
– Å jobbe i en bransje der vi har muligheten til å hjelpe folk til å få det bedre i livet sitt, er fantastisk. Vi er heldige som får muligheten til å se hvordan fysisk aktivitet påvirker mennesker.
– Videre ønsker jeg at vi klarte å vende flere av dem som er skeptiske til treningssenterbransjen. Skal vi klare å rekruttere flere medlemmer til sentrene våre, har vi et holdningsarbeid å gjøre. Ja, det finnes folk som bruker anabole steroider, og man kan oppleve å møte på selvsentrerte mennesker som har giftet seg med sitt eget speilbilde, men dette utgjør kun en liten andel av dem som går på gym.
– De fleste er jo bare sunne vanlige folk, som synes trening er gøy og ser verdien i å føre et aktivt liv.