annonse

annonse

Foto:

Rønnaug Nedkvitne, NR1 Fitness Voss

Bransjeprofilen: Skap et inkluderende miljø og vær ydmyk

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Treningssenterbransjen har gjennomgått store endringer de siste årene, og det er spennende å få et innblikk i tankene til de som har vært med en stund og sett bransjen utvikle seg. I denne bransjeprofilen får vi høre fra daglig leder i NT1 Fitness Voss, Rønnaug Nedkvitne. Hun deler sine erfaringer og syn på utviklingen i bransjen, suksessfaktorer, utfordringer og potensialet for å bli en troverdig folkehelseaktør.

Treningsindustrien vil regelmessig presentere Bransjeprofilen, hvor vi tar en nærmere titt på personer fra bransjen vår, og som vekker interesse og nysgjerrighet.

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

Mitt navn er Rønnaug Nedkvitne. Jeg er straks 30 år, har samboer og en datter på 9 måneder. I dag jobber jeg som senterleder på nr1 fitness Voss. Der har vi to avdelinger nå, men startet med en i 2012 og kjøpte et til senter i Voss sentrum i 2022. Jeg er født og oppvokst i idrettsbygda Voss. Har vel aldri vert spesielt interessert i verken idrett  eller trening i oppveksten, men tok likevel PT studie i Bali i 2012 (fordi det var det de andre vennene mine skulle). Der fant jeg ut at dette faktisk var veien jeg ville gå. Etter dette gikk jeg videre på bachelor i idrett, fysisk aktivitet og helse i Sogndal og ble virkelig bitt av treningsbasillen. Da forstod jeg hvor viktig trening og fysisk aktivitet var for meg, både fysisk og psykisk, og ville gjerne formidle det videre. Jeg bodde i Sogndal i 4 år, og flyttet tilbake til Voss sommeren 2017. I påsken såg jeg en stillingsannonse som instruktør på Nr1 fitness og søkte på denne. Planen var i teorien å gå på PPU i Sogndal til høsten, sånn at jeg kunne bli lærer. Jobb som instruktør fikk jeg iallefall, og det ballet fort på seg med både resepsjon, renhold og PT. Da jeg ikke kom inn på PPU studiet, ble jeg på Voss, og august 2018 gikk jeg inn i stillingen som daglig leder. Dette var utrolig stort for meg, og jeg hadde en bratt læringskurve de første årene. Nå har jeg vert i bransjen i 6 år, og har ingen planer om å slutte å jobbe innenfor dette.

Se inn i glasskulen. Hvordan vil treningssenterbransjen utvikle seg de neste fem årene?

Vanskelig å si. Jeg tror kanskje vi kommer til å bruker flere teknologiske ting.

Hva er din oppskrift for å lykkes profesjonelt i treningsbransjen?

Jeg tenker det er utrolig viktig å se folk. Jeg ønsker at treningssenteret skal være et sted for alle, uansett form og alder. Her skal man føle at man kan komme som man er. Det er også viktig å skape et godt arbeidsmiljø, der ansatte har lyst å komme på jobb. Trivsel på arbeidsplassen har mye å si for hvordan utførelsen på arbeidet blir. Det er også viktig å være bevisst på hvilken person man er, hva man vil og hva man kan. Man må kjenne seg selv og hvilke ressurser man har. Dette er jo en prosess som har tatt litt tid for min del, med tanke på at jeg var ganske ung når jeg gikk inn i rollen som daglig leder. Jeg føler jeg fortsatt lærer nye ting hver dag. Viktig å være litt ydmyk også.

– Hva er den aller største utfordringen for bransjen i dag?

Jeg mener vi ikke blir tatt seriøst nok av helsesektoren, og håper dette vil endre seg.

– Er trening riktig priset i dag?

Jeg synes trening har vert for billig i flere år. Vi har nylig gjort en prisjustering, og er enda ikke de dyreste i vår bransje, selv om vi tilbyr mye av det samme som andre kjeder med høyere prisklasse. Jeg syns treningssentre har solgt seg for billig over lengre tid, og jeg tror ikke folk tenker over hvor mye penger det krever for å drifte et fullskala treningssenter. Min oppfatning er at folk har forståelse for at alt annet øker i pris, men ikke medlemsavgift på treningssenter.

Hva er din erfarte oppskrift på å beholde medlemmer/kunder over tid?

Igjen så vil jeg nevne dette her med å se kunder, snakke med de, lytte. Nå er jeg en sånn person av natur, så dette har ikke vert spesielt vanskelig eller påtvunget for min del, og heller ikke for resten av de ansatte på senteret vårt. Man må også kunne følge trender innenfor trening, teknologi, ha oppdatert utstyr og ha kompetente ansatte. For å beholde medlemmer på et treningssenter så tror jeg det viktigste er å skape en plass de ikke føler seg utilpass. Mange kan oppleve treningssenter som skumle, og da er det viktig å ufarliggjøre så mye som mulig.

– Er treningsbransjen generelt sett kommet langt nok med digitalisering? Hva er det eventuelt som gjenstår?

Det tror jeg er veldig ulikt fra senter til senter. Vi som kjede er nok mest sannsynlig komt mye lenger enn private aktører. Vi jobber hele tiden for å være med i utviklingen. Alltid noe nytt å sette seg inn i.

– Hvordan skal bransjen bli en troverdig folkehelseaktør iøynene til folk flest?

For at vi skal bli en troverdig folkehelseaktør tror jeg vi må få bort dette ryktet om at det bare er «godt trente» mennesker som er på treningssenteret. Man må også være sikker på at de ansatte har kompetanse nok til å hjelpe ved de ulike folkehelseproblemene vi får inn.

To anbefalinger:

– Med i Virke eller NHO – eller et liv utenfor?

Med i virke.

– Hva bør myndighetene gjøre for å få folk mer aktive?

Jeg mener at trening burde komt på blå resept til de som behøver det. Det er mange sykdommer og skader som kan fikses/forebygges med trening. Jeg mener også at fysisk aktivitet burde bli bedre implementert allerede fra barneskolen. Man kan lære mattematikk og være aktiv samtidig. Man må bare være kreativ.

Fem kjappe:

Hva trener du helst selv?

Jeg trener styrketrening med apparat og frivekter, også har jeg jo en del gruppetimer selv iløpet av en uke og får trent godt da. Har jeg en dårlig dag så er det absolutt bedre å gå på en gruppetime der noen pusher meg. På kondisjonsdelen velger jeg glatt en dansetime over mølla. Ellers er spinning og en favoritt.

– Din foretrukne treningsapp?

Abel.

– Har du et treningsmål oppnådd du er spesielt stolt av?

Nei. Men er alltid ganske fornøyd hver gang jeg har trent.

– Hva er ditt favorittutstyr/treningsredskap?

Manualer. De kan brukes til alt!

– Bruker du PT?

Nei. Men jeg burde hatt PT. Selv om jeg drifter to treningssentre og er personlig trener synes jeg likevel det er tøft å få motivasjon til trening etter at jeg fikk min datter for 9 måneder siden.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]