annonse

annonse

Bransjeprofilen: – Skaper vi opplevelsen, kommer betalingsviljen

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Lars Espen Skogvold tok over som country manager i treningskjeden Actic Norge på tampen av fjoråret. Han er overbevist om at fokus på mennesker i sentrum og skapte opplevelser, både vil prege bransjen og være en suksessfaktor, de neste årene.

Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.

Den relativt ferske toppsjefen i Actic Norge har gått gradene fra spinningsinstruktør, via senterleder og regionsjef til country manager de siste 10 årene.

– Etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg blitt flinkere til å følge hjertet. Jeg er veldig glad for de mulighetene jeg har fått og veldig ydmyk for de oppgavene jeg står over for som country manager. Det er en utrolig spennende reise vi er inne i nå, som jeg er takknemlig for å være med på, forteller Lars Espen Skogvold.

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Jeg har jobbet i Actic siden 2010. Før det har jeg jobbet mye med salg og kundeservice, i tillegg til at musikk har vært en stor del av livet mitt. Det er noe jeg har holdt på med hele livet.

– Jeg har også hatt et studio og produsert litt, samt vært rundt omkring og spilt til fest. Så da jeg kom inn i bransjen var det veldig befriende å slippe å forholde seg til fulle folk som roper: Ta en du kan… Treningsbransjen var en litt sunnere og friskere arena, som appellerte til meg.

Hvordan endte du opp i treningsbransjen?

– Jeg har trent en del på senter selv og vært mye på spinning. Da en bekjent åpnet et treningssenter på Hamar, sa jeg at han måtte si ifra hvis han trengte en spinningsinstruktør, for det synes jeg så spennende ut.

– Jeg fikk muligheten, trivdes med det og fikk etter hvert også andre timer. Jeg likte miljøet så jeg spurte om de hadde behov for en deltidsansatt i resepsjonen. Jeg jobbet litt med bedriftssalg, litt som treningsveileder og etter hvert ballet det på seg og jeg fikk tilbud om en stilling som senterleder.

Hvor er bransjen om 5-10 år?

– Jeg tror at opplevelser er det som vil være avgjørende med tanke på hvor vi skal videre. Forbrukerne stiller mye større krav til opplevelsen.

– Jeg var på et foredrag hvor foredragsholderen tegnet et bilde av dette med kaffebønner: Som råvare har bønnene liten verdi, men når du har brent dem og pakket dem inn, kan du få mer for dem. På Deli de Luca eller 7-Eleven kan du fort betale 20 kroner for en kopp kaffe. Går du på Starbucks kan du betale 90 kroner for en Latte – for da har du opplevelsen rundt kjøpet.

– Jeg synes det er et bra bilde på treningsbransjen også. Vi ser det på alle boutique-sentrene som dukker opp, der er det opplevelsen som skaper betalingsviljen. De store kjedene kommer nok aldri til å konkurrere med boutique på dette området, men at vi må over i et segment der vi leverer bedre opplevelser, er jeg helt overbevist om.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Nøkkelen til suksess?

– Jeg har veldig tro på mennesker; både ansatte og kunder som trives. Klarer vi å få til det, og skape opplevelsene – og samtidig være tydelige på hvem vi er og hvor vi skal – vil det være nøkkelen.

– For egen del går det på mye av det samme: Se menneskene rundt seg, se at vi er et team som skal gjøre dette sammen og få med seg hele laget, er det jeg er mest opptatt av.

Hva trener du helst?

– Jeg føler ikke at jeg har trent skikkelig hvis jeg ikke har ligget på gulvet og gispet etter luft… Jeg kjører gjerne supersett med mye puls og i det siste har jeg fått dilla på crossfit. Jeg har lært meg å elske følelsen av at jeg har vært skikkelig i kjelleren.

– Men først og fremst er jeg mosjonist. Jeg har lite ambisjoner utover det å ha en kropp som jeg kan ha glede og nytte av i mange år. Jeg elsker også gode utendørsopplevelser på ski, sykkel, på beina eller til vanns.

Lavpris eller high end?

– En fornuftig prispolitikk betyr ikke nødvendigvis dårligere treningsopplevelser. Det som er viktig for meg er at senteret skal være helt og rent, og gjerne ha en hyggelig bemanning som jeg føler ser meg når jeg går inn døren.

– Utover det handler det mye om «feelingen og viben» du får på et senter når du kommer inn.

– Jeg tror også det er viktig å kunne si ja takk, begge deler. Som treningskjede tror jeg vi for eksempel kan tenke flaggskip i kombinasjon med mer clusterbaserte sentre som har det du trenger. Du er ikke avhengig av å ha et godt gruppetilbud for å kunne kjøre beinøkten din.

– Her er det behovet som styrer, og jeg tror det å kunne levere til flere segmenter absolutt har sine fordeler.

Hva er ditt forhold til teknologi i trening?

– Jeg har jo sagt at jeg er opptatt av fokus på mennesker, så for eksempel virtuelle gruppetimer blir litt «kjøttløst» for min del. Da kan man like godt sitte på rulla foran tv-en i stua.

– Samtidig ser vi at det stilles høyere krav fra kundene når det gjelder puls, watt og målinger. En sykkelklubb som skal ha spinning er for eksempel helt avhengige av disse verktøyene, så teknologi må vi ha med oss.

Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?

– Jeg er glad i markedsføring som skaper følelser, og påvirkningskraften fra fornøyde kunder må aldri undervurderes. Vi benytter oss i stadig mindre grad av tradisjonell markedsføring, det er fortsatt mye sosiale medier som brukes.

– Markedsføring som spiller på relasjoner og følelser er det jeg synes er mest tydelig for tiden fremover.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?

– Det er vanskelig å plukke ut en spesiell historie, og årsaken er at jeg opplever mange veldig sterke vitnesbyrd fra fornøyde kunder: Historier som er både rørende og sterke når det gjelder hvilken forskjell vi i bransjen utgjør for folkehelsen og enkeltindivider.

– Det gjelder både den mentale effekten av trening og hva det betyr, for eksempel for seniorer som får en helt annen hverdag etter å ha kommet i gang med trening: At de kan ta på seg sokker uten å sitte, at de kan gå hjem fra butikken med handleposene – da skaper man livskvalitet og det er absolutt noe av det sterkeste som gjør at hjertet mitt slår noen ekstra slag for bransjen.

Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

– Igjen er det menneskene. Jeg opplever så mye «passion» og glede i det å formidle sunnhet og trening blant de som jobber i bransjen. Og kundemøter som beskrevet, gjør dette til verdens beste jobb.

– Noe jeg mener vi kan utvikle er å styrke posisjonen vår som ambassadør for folkehelsen, og at vi er bevisst ansvaret og omdømmet vårt. Treningssentrene er dessverre fremdeles en arena med for mye kroppspress. Her må vi bidra til å fremme de sunne verdiene og ha fokus på helse fremfor kropp og utseende.

– Avslutningsvis er det en utfordring for bransjen at det er ganske små marginer, og det gjør at vi ikke alltid får svingt oss slik vi ønsker. Vi mister en del flinke folk fordi vi ikke kan tilby forventet lønn, og det er noe av utfordringen vi står over for når vi skal bygge kompetanse og fagtyngde.

– Da er vel svaret at prisen må opp?

– Ja det handler litt om det, men det handler også om opplevelsen. Føler du deg ivaretatt og trygg, og at du får valuta for pengene, er betalingsviljen der. Et godt eksempel er personlig trening som i tidlige tider ble sett på som noe kun for de rike.

– I dag ser vi at mange av de som kjøper PT er seniorer som ser at det er en kjempegod investering i egen helse og velferd!

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]