annonse

annonse

Bransjeprofilen: Skiskytter med innertier på folkehelsekonsept

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

– Det sies at om man lager en kake for alle, så lager man en kake få vil ha. Vi er alle ulike, med ulike utgangspunkt, interesser og ambisjoner. Med dette i bakhodet er jeg overbevist om at flere nisje-treningskonsepter må til. Det er mye å hente for de som tør å satse mot ulike segmenter, sier Christian Bache i Zeizt/Feelgood.

Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund – og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Jeg var fulltidssatsende skiskytter frem til jeg var 28 år. Jeg hadde da først gått tre år på Norges Toppidrettsgymnas på Geilo før jeg flyttet til Östersund i Sverige. De tre siste årene av karrieren konkurrerte jeg også for Sverige siden jeg er halvt svensk. Ved siden av idretten så studerte jeg idrettsvitenskap og markedsføring på universitetet i Östersund.

– Da jeg sluttet med idrettskarrieren var det noen tilfeldigheter som førte meg sammen med Truls Nebell og Knut Ole Kopland. De hadde nettopp tatt inn det første settet med de motoriserte treningsmaskinene som vi benytter oss av på Feelgood.

– For å gjøre en lang historie kort så startet vi å jobbe sammen. Jeg ble deleier i firmaet som nå heter Zeizt AS og jeg har hatt hovedansvaret for konseptutviklingen og markedsføringen av Feelgood siden 2016.

Se inn i glasskulen. Hvordan vil treningssenterbransjen utvikle seg de neste fem årene?

– Det sies at om man lager en kake for alle, så lager man en kake som få vil ha. Vi er alle ulike, med ulike utgangspunkt, interesser og ambisjoner.

– Med dette i bakhodet og med erfaringen jeg sitter på etter å ha jobbet med Feelgood, så er jeg overbevist om at det er flere nisje trenings- konsepter som må til. Det er jo en liten andel av befolkningen som bransjen konkurrerer om i dag, så det er mye å hente for de som tør å satse mot ulike segmenter.

Hva er din oppskrift for å lykkes profesjonelt i treningsbransjen?

– Å vite at man jobber med mennesker og prøver å sette seg inn i medlemmenes ståsted. Det jeg har brukt mest tid og energi på er å lage et konsept som ikke nødvendigvis er det jeg vil ha, men som er et helhetlig tilbud som våre medlemmer vil ha.

– Mye går ut på å ufarliggjøre alle de elementene rundt trening som vi med treningslidenskap finner fascinerende. For det som kan virke som en selvfølge for oss i bransjen kan virke av skremmende for andre.

– Hva er den aller største utfordringen for bransjen i dag?
Christian Bache. (Foto: Feelgood)

– At mange prøver å være noe for alle og at det er en ambisjonsnivåkonflikt mellom treningskompetente mennesker og vanlige folk.

– Vi jobber alle for at folk skal ha en god helse slik at de kan ha en god livskvalitet, men det er helt subjektivt og individuelt hva god livskvalitet er. Her har jeg møtt meg selv i døren flere ganger siden jeg har en toppidrettsbakgrunn. Der handlet alt om prestasjon, utvikling og resultater. Det jeg har forstått etter hvert å ha arbeidet med Feelgood er at hvert eneste skritt et menneske gjør utenfor inngangsdøren er det god folkehelse i.

– Derfor bør man ofte senke ambisjonsnivået til de menneskene man jobber med så de ikke blir overveldet av fremmedord og målsetninger de kanskje ikke ønsker selv.

– Er trening riktig priset i dag?

– Jeg vil si at bransjen generelt sett er priset for lavt. Det handler om hvilken verdi vårt tilbud gir til den enkelte. Jeg ser for eksempel på et treningssenter som et verktøy til: Å belaste og aktivere kroppen så den kan fungere så bra som mulig – og sosialt samvær, stressmestring og velvære.

– Spørsmålet er da hvor mye penger en person er villig til å bruke på et verktøy for å oppnå disse to punktene, så de kan ha en bedre helse, hele livet.

Hva er din erfarte oppskrift på å beholde medlemmer/kunder over tid?

– Vi ser en helt klar trend på at de Feelgood-sentrene som går best over tid er de som bruker mest tid med å skape en hyggelig atmosfære for sine medlemmer.

– Man kan si det slik at folk kommer for treningsmaskinene som alle prater om, men de blir værende på grunn av kombinasjonen med den lystbetonte treningen og den hyggelige atmosfæren.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Er treningsbransjen generelt sett kommet langt nok med digitalisering? Hva er det eventuelt som gjenstår?

– Jeg kan bare snakke for vår egen del og det som er hele nøkkelen med Feelgood er at våre digitale maskiner tar seg av alle de vanskelige og slitsomme momentene rundt trening. Det gjør at medlemmene kan komme som de er og ikke være begrenset av hva de kan eller orker.

– Jeg mener at den beste form for digitalisering og ny teknologi er når den gjør ting lettere og man nesten ikke merker at den er der slik at man står igjen med fokus på det menneskelige og sosiale.

– Hvordan skal bransjen bli en troverdig folkehelseaktør i øynene til folk flest?

– Ved å promotere helse og livskvalitet fremfor prestasjon og urealistiske kroppsidealer.

– Har du en spesielt minneverdig historie fra din tid i bransjen?

– Det første intervjuet jeg gjorde i Feelgood-sammenheng var med en dame som het Ragnhild. Hun var da 94 år og trente på det første demosenteret vårt. Hun kunne nesten ikke se og var nokså skrøpelig, men hun kunne formidle med glød at treningen med våre maskiner var en sann lykke og det gjorde henne ung til sinns og at hun følte at treningen var bra for kroppen.

– Det var en av de hendelsene som åpnet øynene mine for at vi faktisk var med på å berike menneskers liv og at det ikke handlet om ytelse, men om mestring og menneskelige relasjoner.

– Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

– Det beste er at vi alle sammen i utgangspunktet jobber med å berike mennesker liv. Det verste er at bransjen ofte blir presentert slik at det gir mange mennesker dårlig selvbilde og negative assosiasjoner til fysisk aktivitet.

To anbefalinger!

– Med i Virke eller NHO – eller et liv utenfor?

– Vi var i tett dialog med både NHO og Virke i fjor sommer siden vi på det tidspunktet ikke var en del av noen av organisasjonene. Til slutt så endte vi med å gå for Virke som vår foretrukne samarbeidsaktør. Det er vi veldig fornøyde med og vi føler Virke har strukket seg langt med å fremme vårt syn på lavterskel folkehelse.

– Hva bør myndighetene gjøre for å få folk mer aktive?

– Synliggjøre at det er et stort mangfold i bransjen og at trening ikke bare handler om sommerkropp.

VÅRE TRENINGSSENTERPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Fem kjappe med Christian!

Hva trener du helst selv?

– Stisykling, løping, opp-, ned- og bortover ski.

– Din foretrukne treningsapp?

– Bruker ingen aktivt annet enn det som blir loggført automatisk på min pulsklokke.

– Har du et treningsmål oppnådd du er spesielt stolt av?

– Individuell sølvmedalje i det norske mesterskapet i skiskyting.

– Hva er ditt favorittutstyr/treningsredskap?

– El-stisykkelen, joggeskoene og toppturskiene mine.

– Bruker du PT?

– Nei, bortsett fra når jeg trener på Feelgood. Der er treningsmaskinene som tolv ulike PT-er.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]