Den seksti år gamle treningsbransjegründeren Bjarne Kosberg har en biologisk alder på 20 år, og sverger til vitenskapelige metoder for effektiv trening. – Jeg pleier å si at vi ikke har registrert et eneste dødsfall eller tilfelle av livsstilssykdom forårsaket av «for liten biceps», sier han.
Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund – og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.
Bjarne Kosberg er en av personene i Norge med lengst fartstid i treningsbransjen. Under utdanningen jobbet han på Club Roma, hvis lokaler senere ble overtatt av Ranheim fotball – og ble til Leangen Treningssenter.
Der var han senterleder før han hoppet over til Sør-Trøndelag Idrettskrets som utviklingssjef. Kosberg vendte tilbake til treningsbransjen og overtok sin tidligere arbeidsplass Leangen Treningssenter, som ble solgt til 3T på slutten av 90-tallet.
– Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?
– Jeg har vært i bransjen i 39 år og har Idrettshøgskoleutdanning. Etter at Leangen ble solgt til 3T, startet jeg Norges første ubetjente treningssenter, Impulse på Lerkendal Stadion – som ble utviklet til en kjede og solgt videre i 2010.
– Jeg etablerte Gymsport AS og drev det noen år med import og salg av treningsutstyr før jeg solgte meg ut.
– I dag er jeg styreleder og medeier i Myworkout AS som eier fire TrenHer-sentre i Trondheim, Treningsklinikken og appen Myworkout GO – som måler VO2Max med vitenskapelig presisjon. Appen er basert på verdensledende forskning og er helt unik i verdenssammenheng.
– Se inn i glasskulen. Hvordan vil treningssenterbransjen utvikle seg de neste fem årene?
– Kjedene vil vokse og få en sterkere rolle. Det vil også komme flere små enheter lokalisert nær der folk bor. Disse sentrene vil enten være selvstendige eller ha kjedetilhørighet. Her vil krav om effektiv automatisert drift være avgjørende. Basisutstyr for individuell trening vil være fremtredende, og vi vil se større formelle krav i forhold til kompetanse.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Hva er din oppskrift for å lykkes profesjonelt i treningsbransjen?
– Som med alt annet: Kunnskap og kompetanse, og hardt arbeid over tid. Samarbeid med kunnskapsrike personer.
– Hva er den aller største utfordringen for bransjen i dag?
– Denne bransjen har nesten bare muligheter. Jeg har i over 20 år sagt at vi vil overleve oljealderen, og får helt sikkert rett i det… Men, om jeg skal peke en utfordring, så må det være uskolerte eksperter som «selger» ulike aktiviteter som helsefremmende – uten at de har belegg for at aktivitetene er det.
– Er trening riktig priset i dag?
– Bransjen må tjene penger for å utvikle seg og tiltrekke seg godt kvalifiserte medarbeidere. Det blir helt umulig å si om bransjen er for høyt eller lavt priset da det er et veldig stort spenn i hvordan bransjen priser seg i Norge.
– Vi befinner oss i en konkurranseutsatt næring, spesielt i byene hvor det kommer flere og flere aktører med ulik profil som priser seg ulikt. Ifølge Exceline sine bransjetall har vi bransjens beste resultatgrad for våre sentre. Men de færreste vil vel si at vi priser oss for høyt med 249 kroner i måneden uten bindingstid?
– Hva er din erfarte oppskrift på å beholde medlemmer/kunder over tid?
– Hold alltid utstyr og lokaler i orden. Renholdet må være bra. Kundeservice må alltid fungere med gode rutiner. Vi kjøper kundeservicetjenesten knyttet til kontrakter og betaling av Exceline for kontinuerlig, profesjonell og effektiv håndtering.
– Er treningsbransjen generelt sett kommet langt nok med digitalisering? Hva er det eventuelt som gjenstår?
– Myworkout er en teknologibedrift som driver med app-utvikling og en av våre eiere er Exceline – Norges største leverandør av medlemssystemer til treningssentre. Derfor forplikter det å ligge i forkant på det området.

– På TrenHer.no foregår all innmelding digitalt fra vår hjemmeside. Man får adgang til sentret ved å laste ned TrenHer appen. Appen låser og åpner garderobeskap, og vi gir informasjon til kundene via appen. Appen har også timeplaner og «Min side».
– Vi er nå i ferd med å fylle opp appen med digitale treningsråd med både tekst, bilder og videosnutter. Dette kommer fra våre idrettsforskere som også er på eiersiden og jobber i selskapet.
– For oss er dette først og fremst ressursbesparende, og for kundene enda enklere. Så får alle kundene tilgang på premiumversjonen av Myworkout GO hvor de på egen hånd kan måle sin VO2Max/biologiske alder med vitenskapelig presisjon for så å bli veiledet gjennom dokumentert beste rådene for å forbedre dette.
– Jeg har sett på noe av digitaliseringsappene som er tatt i bruk i bransjen. Det kan i noen sammenhenger se ut som at det er viktigere å ha en app enn å digitalisere for å effektivisere og kvalitetsforbedre produktet. Så svaret er at jeg mener mange har mye å hente på digitalisering, men noen har kommet «for langt».
VÅRE TRENINGSSENTERPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
– Hvordan skal bransjen bli en troverdig folkehelseaktør i øynene til folk flest?
– Bransjen kan gjøre mye på den forbyggende siden, men behandling krever kompetent helsepersonell. For å bli en troverdig folkehelseaktør må bransjen tilegne seg kompetanse og klare å skille på aktivitet som er effektiv trening for helse, og annen aktivitet som muskelbygging, anaerobe aktiviteter, yoga etc.
– Jeg pleier å si at vi ikke har registrert et eneste dødsfall eller tilfelle av livsstilssykdom forårsaket av «for liten biceps». Anaerob trening i form av å flytte på en kettlebell flest mulig ganger i løpet av et minutt og tilsvarende, kan heller ikke tilegnes nevneverdig helseeffekt. Heller ikke diverse strikkøvelser eller yoga.
– Det finnes så mye dokumentert forskning på hvordan man kan gjøre effektiv helseforebyggende trening. Den kunnskapen får man fra forsknings- og fagmiljøene.
– Og det er slik at vi jobber i en bransje med et særdeles stort og bredt engasjement med massevis av eksperter som «vet best». Det kan være en utfordring. I vår bransje må vi respektere at våre kunder har ulike mål og ønsker å trene på forskjellige måter. Unge mennesker har helt åpenbart andre målsetninger med sin trening enn oss eldre. Bransjen skylder kundene å gi riktige råd i forhold til kundens målsetning.
– Har du en spesielt minneverdig historie fra din tid i bransjen?
– Det er mange minneverdige historier etter så mange år – de sterkeste er «hverdagshistoriene» hvor enkeltpersoner har «fått et nytt» liv ved hjelp av trening.
– Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?
– Det beste er helt klart det store og brede engasjementet og den gleden og tilfredsstillelsen folk får når de kjenner virkningen av å komme i bedre form.
– Det verste er kveldsarbeidet. Jeg vil være der det skjer og i vår bransje er det mye på kveldstid. For meg – og min kone – var det en utfordring da barna var små og mitt engasjement og behov for å være «hands on» på sentrene på kvelder og helger var stort.
– Min kone ser problemet for meg enda, men nå har hun konvertert fra luftfart, bank og finans og jobber selv i treningsbransjen på kveldstid. Og trives godt med det…
To anbefalinger!
– Med i Virke eller NHO – eller et liv utenfor?
– Vi lever et godt liv utenfor, men det er ikke nødvendigvis en anbefaling.
– Hva bør myndighetene gjøre for å få folk mer aktive?
– Slutte å gi råd om å gå tilstrekkelig antall skritt! Gi heller råd om hvor mange minutter man bør være andpusten og at man bør trene maks styrke spesielt for hele strekkapparatet i beina. Det vil gi bedre kapasitet og helse – og dermed mer aktivitet.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Fem kjappe med Bjarne!
– Hva trener du helst selv?
– Høyintensitets intervalltrening og maksimal styrketrening for store muskelgrupper som jobber over flere ledd.
– Din foretrukne treningsapp?
– Myworkout GO, selvfølgelig.
– Har du et treningsmål oppnådd du er spesielt stolt av?
– Så lenge jeg holder meg på pluss 50 i VO2Max og kan ha 120 kg på knebøystanga med trening 2-3 ganger i uka er jeg veldig godt fornøyd. Et greit grunnlag for aktiviteter som ski, randoturer, padelspilling og fjellturer.
– Hva er ditt favorittutstyr/treningsredskap?
– Tredemølle og knebøystativ.
– Bruker du PT?
– Nei.
VÅRE TRENINGSSENTERPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]