annonse

annonse

Bransjeprofilen: En sunnmørings bekjennelser

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Kontroll på kostnadene, en dose galskap og mot til å gjøre det man har lyst til. Det er oppskriften på suksess for Sprek365-gründer Hans Arne Bjørdal-Hjeldnes.

Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.

Det er en allmenn oppfatning at sunnmøringer er mer opptatt av inntjening og kostnader enn folk flest. Det er vel egentlig en klisjé, men når gründeren av Sprek365 skal svare på hva som er nøkkelen til suksess, kommer det kontant: Å holde kostnadene nede!

Hans Arne Bjørdal-Hjeldnes og kona Elisabeth Bjørdal-Hjeldnes bygger kjeden og ser for seg en aktiv høst. For kort tid siden overtok kjeden fire sentre i Ålesund – og Bjørdal-Hjeldnes lover at det vil skje mer. Sprek365 teller nå 14 treningssentre i Norge, alt har sjedd på under to år. Men for 12 år siden hadde Hans Arne knapt nok satt sine ben på et treningssenter…

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Jeg har vært i bransjen i 12 år. Min atletiske bakgrunn er at jeg har drevet med friidrett og fotball. Etter at jeg startet opp har jeg tatt PT-kurs etc., som kreves for å få kompetanse. Jeg startet opp uten, men har tilegnet meg kunnskap.

Hvordan endte du opp i treningsbransjen?

– Det var egentlig litt tilfeldig. I Giske kommune var det ikke noe treningssenter for 13 år siden, og jeg kommer fra en familie som driver og starter opp forskjellige ting. Så jeg tenkte: «Det å drive treningssenter, det har jeg lyst til å prøve» – uten å ha vært fast inventar på noe treningssenter tidligere.

– Jeg tegnet og styrte på. Det var en lærerik prosess, og veldig artig. Da jeg startet opp Giske treningssenter tenkte jeg at det må være bedre å ha flere sentre, for det er ikke mer styr å administrere flere i forhold til ett senter.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Det mest naturlige for meg da var å gå utenfor Ålesund, og det endte opp med et samarbeid med David Andersen – et samarbeid som varte frem til 1. januar 2016. Vi gikk fra fire til seksten sentre på en relativt grei måte.

Hvor er bransjen om 5-10 år?

– Det er en del endringer som skjer med at kjedene blir større og enkeltsentre vokser frem. Vi opplever nå at det etableres flere sentre tuftet på entusiasme rundt senteret, og at det er flere kjeder som bredder seg ut over landet. Jeg tror det vil skje kjede-endringer noen steder i kombinasjon med etableringer av PT-sentre og «entusiasme-gym» – men fremtiden er alltid vanskelig å spå.

Nøkkelen til suksess?

– Å holde kostnadene nede! Og ha en viss galskap i det man holder på med, samt at man må tørre å gjøre det man har lyst til å gjøre.

– Er det alltid mulig å holde kostnadene nede?

– Både ja og nei. Noen steder må man ha høyere kostnader for å få det til, andre steder kan man være mer forsiktig: Alt handler om sted, konkurranse og tilbud.

– Vi ser an tilbudet i området og prøver å se på andre typer tilbud og hvordan vi kan lykkes, og da blir det å regne på kostnader. Men der vi har gruppetimer må vi selvfølgelig satse på det, og der må vi ha et litt annet kostnadsnivå. Vi skal ikke spare alle steder, men akseptere kostnader der det skal satses og være mer fornuftige andre steder.

Hva trener du helst?

– Spinning! Det synes jeg er veldig artig. Jeg er i grunn veldig allsidig, selv om jeg ikke er den som har trent veldig mye på «gymmen» de siste årene. Det er vel fem år siden jeg har trent seriøs styrke…

Lavpris eller high end?

– Begge deler. Lavpris kan være en ting mange synes er ok, mens high end gir mer. Jeg tror folk er splittet og vil ha begge deler.

Hva er ditt forhold til teknologi i trening?

– Jeg er veldig for teknologi på app-nivå, men ikke på apparater, løpemøller etc. Jeg tror det er mye enklere for folk å jobbe med treningen enn at det er masse duppeditter som man ikke skjønner funksjonen av. Teknologi i trenings-apper for logging og oppfølging synes jeg er kult. Det fungerer og folk bruker det. Men ellers, teknologi koster mer enn det smaker.

Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?

– Jeg tror på intern markedsføring fra medlemmene. At de trives hos oss er en suksessfaktor, og drar med seg andre. Utover det er det viktig å være tilstede på sosiale medier: At kundene dokumenterer hva de gjør og hvor de er – men generelt sett er den interne markedsføringen den viktigste.

Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?

– Ja, i alle fall en kjekk historie om min kone, Elisabeth. Vi møttes på treningssenteret. Hun kom for å selge musikk til spinning – det er nå ni år siden – og jeg husker fortsatt dagen da hun kom inn og overbeviste meg om å kjøpe tre cd-er. Hun skulle egentlig selge én, jeg kjøpte tre og fikk også mast meg til en kaffekopp med henne… Det utviklet seg til nå å ha vært gift i åtte år, med to fantastiske barn og en katt. Vi er i dag stolte eiere av Sprek365-kjeden.

Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

– Det beste er alle menneskene vi møter på treningssentrene! Det er en glede å se pensjonister – og andre – som trives. Folk du kanskje aldri hadde trodd ville ta turen på treningssenteret. Det er virkelig prikken over i-en!

– Det verste er kroppsfokuset som er nå: Det er og kan ikke være sunt!

 

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]