– Siden 2011 har jeg fått være med på en stor og lang snuoperasjon: Vi har gått fra å vurdere om vi i det hele tatt skulle fortsette, til nå å sitte med en all time high medlemsrekord på 25 500 medlemmer, sier Fredrik Øren Refsnes.
Fredrik Øren Refsnes er direktør for SiO Athletica, treningssentrene til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus. Studentsamskipnaden innbefatter boliger, karriereveiledning, stort helsetilbud med fastlege, psykologer og rådgivningstjenester, serveringssteder og barnehager.
Studentsamskipnadens treningstilbud er omfattende og SiO Athletica har per i dag fem treningssentre hvor ca. 25 500 er innmeldt på det meste. Et imponerende antall, og Refsnes er veldig tilfreds med hva man har oppnådd.
– Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?
– Jeg er fra Ålesund og har snart bodd 15 år i Oslo. Jeg drev aktivt med fotball frem til studietiden og militærtjenesten. Jeg har også drevet konkurranseidrett som roer. Jeg er utdannet statsviter fra UiO og har en master fra Senter for teknologi og innovasjon.
– Jeg har jobbet med politikk gjennom interesseorganisasjoner, særlig innen studentpolitikk. Som student ble jeg veldig engasjert for å lage en bedre studenthverdag, og jeg ble valgt til å lede studentdemokratiet ved SiO og senere også til å være styreleder for hele SiO-konsernet.
– Jeg fikk være med på å utforme det nye velferdstilbudet for studentene i Oslo, også innenfor trening. Våren 2014 gikk jeg fullt inn i SiO Athletica som direktør. Jeg har snart jobbet i 20 år som instruktør, og jeg jobbet som instruktør og resepsjonist ved siden av studiene.
– Jeg har også holdt en del instruktørkurs og convention-timer opp igjennom årene. Jeg jobber for så vidt fortsatt som instruktør.
– Hvordan endte du opp i treningsbransjen?
– Det var instruktørjobben som ble inngangsporten til treningsbransjen. Jeg har alltid vært opptatt av trening, både gjennom fotball og roing. Da fotballen ble helårsidrett trente vi ganske mye på treningssenter i vinterhalvåret.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Etterhvert begynte noen av oss å holde gruppetreningstimer for lagene, og plutselig så var man gruppetreningsinstruktør. Da jeg begynte å studere etter militæret, havnet jeg i studentidretten som instruktør ved siden av studiene. I perioder har jeg nok tilbragt mer tid på sentrene våre enn i lesesalen…
– Hvor er bransjen om 5-10 år?
– For oss i Athletica handler det om å fortsatt være studentenes førstevalg i Oslo: At alle studentene hos oss skal finne et treningstilbud med stor bredde og føle seg velkomne der.
– Nøkkelen til suksess?

– Vår suksess dreier seg om å ha en tydelig definert målgruppe. Vi vet hva vi ønsker å gi studentene, og vi har et tilbud for alle nivåer hos dem som vil trene hos oss. Lokasjon er jo også en suksessfaktor for de fleste som driver, og vi vet at vi må være lokalisert der hvor studentene enten bor eller studerer.
– For oss er det en suksess at vi har godt samarbeid med studentenes egne foreninger og idrettslag om å skape tilbud og aktivitet. I Athletica har vi dessuten en veldig tydelig karrierevei for de ansatte; Vi klarer å beholde svært engasjerte og dyktige ansatte, og har for eksempel senterledere ved flere av våre sentre som begynte som time-ansatte PT-er bare for noen få år siden.
– En av suksessfaktorene er også vår brede satsing på gruppetrening, og at gruppetreningen og svømmehalltilbudet er inkludert i medlemsmodellen. Medlemmene har også alle fem sentrene inkludert i medlemskapet i hele åpningstiden. De kan bruke gruppetreningen, svømmehallen og en rekke andre ekstra fasiliteter uten at det koster mer.
– Hva trener du helst?
– Jeg prøver å trene ganske variert. Som instruktør holder jeg nå timer innen løping, TRX og sykkel. Og har tidligere holdt en rekke styrkekonsepter. Egentreningen min går for tiden veldig mye i løping og TRX-trening.
– Lavpris eller high end?
– For vår del handler det om breddetilbud og alle de mulighetene og trivselen dette gir studentene, uten at de må betale for mye for det.
– Hva er ditt forhold til teknologi i trening?
– Jeg bruker teknologi ganske aktivt i deler av treningen min; diverse apper, pulsklokke og annen type tracking. Jeg trener en del uten teknologien også, og jeg laster ned mye av ren nysgjerrighet, men uten at alt blir så mye brukt. Det avhenger av aktiviteten.
– I Athletica har vi et litt avventende forhold til teknologi. Vi har watt-timer, video-timer og puls-timer innen sykkel, men forøvrig ser an i hvilken retning teknologien utvikler seg.
– Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?
– Vi tror på en markedsføring som er direkte rettet mot studentene og de plattformene hvor studentene befinner seg. Vi er både på Facebook, Instagram og Snapchat, og vi har litt ulike mål for de forskjellige kanalene. Det viktigste er å treffe studentene i de mediene de benytter.
– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?
– De siste årene i SiO Athletica har gitt meg veldig gode minner. Jeg har hatt flere roller, både som styreleder, rådgiver, instruktør og direktør.
– Siden 2011 har jeg fått være med på en stor og lang snuoperasjon: Vi har gått fra å vurdere om vi i det hele tatt skulle fortsette, til nå å sitte med en all time high medlemsrekord på 25 500 medlemmer. Mange har deltatt, og gjort en fantastisk innsats for studentene. Dette er et minne som kommer til å sitte.
– Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?
– Det beste er et vi i SiO Athletica gir studentene livslange treningsvaner. Det verste er at bransjens omdømme ikke ser ut til å bedre seg hos dem som ikke trener. Der har vi en jobb å gjøre.