annonse

annonse

Bransjeprofilen: I treningsbransjen med skuddsikker vest

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

I 2006 satt Knut Ole Kopland om bord i en Herkules-maskin sammen med kampklare kommandosoldater. Oppdraget hans derimot var å utføre service på styrketreningsapparater…

Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.

Knut Ole Kopland etablerte GYM2000 som tyveåring i 1991. Han er daglig leder og selskapet skal snart fusjonere med BM Fitness. GYM2000 er utvikler, produsent og importør av treningsutstyr, og er for øvrig de eneste som produserer treningsutstyr i Norge.

Nisjen er spesialkonstruksjoner for styrketrening. Blant dem som bruker produktene er Forsvaret, NIH, EasyFit-kjeden og Ole Einar Bjørndalen.

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Jeg er utdannet landbruksmekaniker og agronom, er odelsgutt og skulle egentlig blitt bonde. Jeg har en lidenskap for å mekke, og begynte å sveise da jeg var 7-8 år. Jeg var også veldig opptatt av skiskyting. Er oppvokst på Simostranda, med Ole Einar Bjørndalen i nabolaget. Som 16-åring konstruerte jeg et treningsapparat og byttet det inn i et årskort på treningssenteret.

Hvordan endte du opp i treningsbransjen?

– Min vikarlærer i gym på ungdomskolen startet Modums første treningssenter. Dit tok han med hele klassen hvor vi fikk prøve oss. Jeg likte den type trening. Jeg følte at jeg måtte ha mer styrketrening for å kunne gå fortere på ski. Året etter sluttet jeg med skiskyting og gikk over til vekttrening. Siden har dette vært bransjen min.

Hvor er bransjen om 5-10 år?

– Jeg tror det vil bli enda flere nisjesentre. Den dårlige lønnsomheten som bransjen i dag opplever vil på sikt føre til at de beste sentrene må levere et bedre produkt, som folk er villige til å betale mer for. I dag er det altfor billig å trene på et senter.

Nøkkelen til suksess?
Gründer og daglig leder Knut Ole Kopland i GYM2000. (Foto GYM2000)

– Uansett hva du driver med må du tilpasse deg markedet. Det som funket for fem år siden gjelder nødvendigvis ikke nå. Man må også gjøre jobben over tid for å lykkes. Det nytter ikke med en kort innsats får så å lene seg tilbake.

– Suksess krever hard jobbing over et langt tidsrom. Det må også ligge en lidenskap i bunnen for det man gjør. Da holder man lettere ut i det lange tidsrommet som er nødvendig for å skape noe.

Hva trener du helst?

– Jeg liker styrketrening best. Jeg trente mye i løpet av en 20 års tid og konkurrerte i benkpress på 1990-tallet, hvor jeg tok sølv i NM Junior. Jeg har også drevet litt med kroppsbygging.

– På grunn av mye jobb har det vært liten tid til trening den siste tiden. Men i fjor høst tok jeg opp mosjonstreningen og synes det er veldig ok. Jeg bor stadig på Simostranda, rett ved skiskytterstadion. Det var der min interesse for idrett oppstod. Jeg spenner på meg skiene vinterstid, og noen ganger tar jeg med geværet også for å se om jeg fortsatt kan treffe noen blinker.

Lavpris eller high end?

– Som leverandør er jeg vel forpliktet til å si begge deler… Jeg har full forståelse for at mange ønsker et spekter av tilbud, folk er jo forskjellige. For min egen del så likte jeg veldig godt de gamle sentrene fra 1980-tallet; De hadde enkelt utstyr og sjel!

– Jeg liker ikke sentre med for mye «dilldall». Senteret hvor jeg begynte å trene i 1985, kjøpte jeg og min kone i 1997 og flyttet det etterhvert til nye lokaler. Min kone har drevet senteret i 10 år, og det har selvsagt forandret seg mye siden 1980-tallet.

– Kundene synes det er flott og sier at «dette er noe annet enn det gamle». Men jeg savner på en måte den enkle stilen fra gamle dager med svett atmosfære i lokalet.

Hva er ditt forhold til teknologi i trening?

– Jeg elsker å jobbe med teknologi. Det mange ikke vet, er at jeg i 1991 laget et medlemssystem og fikk kjørt det som et testprosjekt på Kongsberg Ingeniørhøgskole. Et fungerende system fra en annen produsent kom på markedet i Norge noen år etterpå.  Men den gangen var det ikke mange som hadde tro på det.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Jeg har også utviklet ting blant annet for Idrettshøyskolen for å måle muskelstyrken veldig nøyaktig. Jeg laget dessuten et repetisjonstellesystem for dips-konkurranser på 2000-tallet, i forbindelse med NM i Fitness, og det er først nå at konkurrentene har kommet etter.

– Vi har med andre ord vært langt fremme med teknologi, men tross dette er produktene vi satser på mest enkelt basic-treningsutstyr som vi også har lykkes med. Jeg har personlig ikke sans for teknologi i selve treningen, men foretrekker å kjøre enkelt. Jeg kan i høyden ta på meg en pulsklokke.

  Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?

– GYM2000 er vel det selskapet i bransjen som har vært minst synlig ute hos kundene. Jungeltelegrafen har vært vår viktigste salgskanal hele veien. Forøvrig har vi vært heldige med å bli omtalt i riksdekkende media i forbindelse med aktiviteter vi har vært med på.

– Vi har også jobbet sammen med Ole Einar Bjørndalen i mange år fått oppmerksomhet for det. Fornøyde kunder er den beste markedsføringen man kan ha.

– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?

– Da jeg som 14-åring ble introdusert til treningsbransjen kunne jeg aldri drømt om at jeg 20 år senere skulle bli sendt på service-oppdrag til Afghanistan med skuddsikker vest og væpnede livvakter. I 2005 utviklet vi sammen med Forsvaret et mobilt treningssenter som skulle benyttes i konfliktområder. Flere av disse ble sendt til Afghanistan, og i 2006 fikk jeg forespørsel om jeg kunne tenke meg å reise dit for å ta service på utstyret.

Knut Ole Kopland i det mobile treningssenteret (Foto: Privat)

– Jeg har alltid likt en utfordring, og siden jeg heller ikke var blitt innkalt til førstegangstjeneste, var det gøy å møte opp på Sessvollmoen for å la meg innrullere i de norske styrkene for en ukes tid og ikle meg uniform. Jeg besøkte flere norske baser, både sør og nord i Afghanistan, og jeg ble kjørt rundt i Kabuls gater med bevæpnede soldater i bilen.

– En gang måtte vi «haike» med en tysk Herkules-maskin og fly sammen med kampklare kommandosoldater. Fartøysjefen forklarte at flyet var utstyrt med diverse forsvarssystemer i tilfelle noen ville prøve å skyte oss ned. Han sa også at noen ganger skjedde det feil hvor utstyret løste seg ut selv…

– Vi steg bratt opp i luften for å komme høyt så fort som mulig. Mens flyet klatret hørte vi et kjempesmell og så et sterkt lysglimt. I noen sekunder ante jeg ikke om vi var blitt beskutt eller om det var «flare». Heldigvis var det bare utstyret som hadde klikket.

– Norge var i Afghanistan en stund og jeg hadde tilsammen tre turer dit. Jeg synes det er en ganske uvanlig erfaring fra treningsbransjen. Forøvrig det er flott at de norske styrkene i Afghanistan har brukt utstyret vårt i over 10 år og at det fungerer veldig godt med tøff bruk under krevende forhold.

Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

– Det er hyggelige og kunnskapsrike mennesker i bransjen og det er gøy å jobbe med produkter som betyr mye for folk. Vi bidrar til god helse og gode opplevelser.

– Baksiden av medaljen er at det er et stort kroppspress med jakt på den «perfekte» kroppen. Heldigvis jobbes det mer med dette i dag sammenliknet med tidligere, men presset er nok også større i dag på grunn av sosiale medier osv.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]