Servicesjefen i Fitness Brands, Tommy Gundersen, mener at treningssenterbransjen blir mye mer integrert i folks hverdag fremover, enn det som er tilfellet i dag.
Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.
Tommy Gundersen har hittil fått med seg 25 år i treningsbransjen. Han kom inn i bransjen ved en tilfeldighet, og har sikkert skrudd på mer enn 15 000 apparater i sin tid som aktiv servicetekniker i Gymline. Nå styrer han hele serviceapparatet til Fitness Brands i Norge.
– Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?
– Min bakgrunn er allsidig, med teknisk tegning, musikk og pølsemaker av alle ting! Jeg fikk jobb hos Hans Pedersen i Gymline i 1994. Gjennom årene har det blitt mange kurs, sertifiseringer og etterutdanning i bransjen.
– Med 25 år i bransjen kan jeg vel kalle meg erfaren på service og tekniske utfordringer et treningssenter møter i hverdagen.
– Hvordan endte du opp i treningsbransjen?
– Jeg jobbet med musikk på det glade 80-tallet, med fryd og gammen i musikkbransjen. På 90-tallet ble det litt tøffere i den bransjen, så jeg søkte derfor på litt forskjellige jobber; blant annet som servicetekniker på solsenger og treningsutstyr hos Hans Pedersen i Gymline.
– Ganske tilfeldig med andre ord?
– Ja, jeg har i mine unge dager vært ivrig svømmer og tennisspiller, men ingen typisk «treningsstudio-gutt».
– Og nå har det gått 25 år. «Tilfeldigheten» har vært snill med deg?
– Ja, det får man absolutt si. Bransjen den gangen var veldig fremadstormende, slik den også er i dag. Produktutviklingen var i stor endring på kondisjonssiden. Så det var ikke lenge jeg skrudde på solsenger; det gikk fort over til at Gymline så at service og vedlikehold på treningsutstyr var et marked som var verdt å ta tak i.
– Hvor er bransjen om 5-10 år?
– Da tror jeg vi er enda mer integrert i menneskers hverdag enn vi er i dag, jeg tror det blir mindre skille mellom trening/skole/jobb. Vi ser flerbrukshaller, institusjoner og treningsfasiliteter blir tilrettelagt for aktivitetsopplevelser.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Med mine 25 år i bransjen ser jeg at teknologien har gjort sitt store inntog. Treningsutstyret, spesielt cardio, inneholder mer kretskort og elektronikk. Våre serviceteknikere har i dag mer bakgrunn fra elektronikk, sammenlignet med for 25 år siden hvor det var viktig med mekanisk bakgrunn.
– Hva legger du i at bransjen blir mer integrert i folks hverdag?
– Vi blir mer av hverdagen, akkurat som for eksempel gymtimen var i vår oppvekst. Jeg tror at skolene kommer til å søke mer ut og være mer aktive ved at de bruker treningssentre mer, og setter av gymtimen på sentrene. Eller at skolene integrerer treningssenteret i skolehverdagen.
– Som et svar på inaktivitetsutfordringene?
– Ja, det tror jeg – og alt som er av teknologi vil følge med. Teknologi kan bidra til mye på ulike nivåer. Noen vil ha underholdning mens man trener for å slippe å føle ubehaget ved å trene. Teknologi gir oss også muligheter til å gi kundene våre forskjellige treningsopplevelser til sine medlemmer.
– Hos oss betyr det at vi gir valgmuligheter i form av ulike konsollvalg. Noen brukere vil selvsagt velge sin egen mobil eller nettbrett. Fremtiden blir nok enda mer personalisert for å være rettet mer mot enkeltpersonen.
– Nøkkelen til suksess?
– Ja om jeg hadde hatt den så … Med mine 25 år i bransjen, har jeg notert meg følgende: Første punkt er et godt miljø på senteret. Dessuten tilstedeværende instruktører, utstyr som virker og at senteret er rent og pent.
– Vi kan kanskje begynne å se at enkle ting som å sprette en ball er en treningsøkt, eller henge i en vegg etc. Slike enkle ting har jeg tro på kan være en god start for et mer aktivt liv, og som ikke vil ta lysten ifra de som ikke er vant med for mye.
– De som oppfyller alt dette og klarer å fange publikum på en slik måte at det blir interessant og moro med et mangfold i treningen, har nøkkelen.
– I forhold til personlig suksess da? Med 25 år bak deg må du ha gjort noe riktig?
– Ja, jeg håper jo det. Nå jobber jeg ikke som servicetekniker lenger, det har jeg ikke gjort de siste 10-12 årene – men jeg har «gutta mine» som farter rundt i hele Norges land. Suksess for å gjøre en god jobb der er å se problemet til kunden og løse det – uansett hva det måtte være.
– I dag er folk generelt slik at de bare vil ha problemet sitt løst, helst i går. Før gjorde kundene våre mye selv, nå opplever vi at mange kunder ønsker serviceavtale og setter bort service og vedlikehold til oss.
– Hva trener du helst?
– Det går i kondisjonstrening. Jeg liker å være i form for båtlivet om sommeren, og turer i skog og mark. Derfor er det kondisjon som står øverst: løping og spinning – og så er jeg veldig glad i Life Fitness sin crosstrainer, fin for en som meg med mine 190 cm.
– Hva med tennisen?
– Den forsvant med tennisalbuen for mange år siden!
– Lavpris eller high end?
– Begge deler, i takt med det som er nevnt tidligere; at nøkkelen til suksess er det å kunne tilby nok til at kunden kommer tilbake. Og at man klarer å fornye seg både på utstyrsfronten og tilstedeværelse-fronten med konsepter.
– Hva er ditt forhold til teknologi i trening?
– Teknologien har kommet for å bli. Bransjen kommer til å se stadig nye muligheter for logging av egen prestasjon, virtuelle løsninger etc. Personlig har jeg wearable i form av en klokke som viser aktivitet, søvn osv. Mange av oss er opptatt av personlig helse, og det er spennende å følge med på.
VÅRE KJEDEPARTNERE:
[slideshow_deploy id=’11726′]
– Veien går kanskje mot for eksempel stemmestyring som i REMA 1000-reklamen. Som tidligere nevnt blir det mye mer personalisering hvor alt ligger klart for deg i det du logger deg inn på senteret.
– Hvordan vil dette påvirke din hverdag?
– I jobbsammenheng gir det mange fordeler i hverdagen med hensyn til vedlikehold og oppfølging. I dag er det for eksempel mulig å følge opp cardioparken, hvor mye de er i bruk, når de er i bruk – og vi som leverandør kan si ifra om servicebehov, før sentrene opplever driftsstans.
– Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?
– Jeg er kanskje litt gammeldags der, men tror at personlig kontakt ikke går av moten. Vi på Fitness Brands service skal være ute hos kundene våre til enhver tid og løse problemene deres. Jeg har stor tro på at jungeltelegrafen fremdeles er god å ha, både når det gjelder å være en bra leverandør av godt utstyr og service samt veileder til drift av de mange treningssentre der ute.
– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?
– Jeg har selvfølgelig mange fine historier gjennom ett langt liv i bransjen, men vil fremheve alle de gode opplevelsene med kundene våre, samarbeidet, takknemligheten for hjelp, og alle de man har ett godt forhold til gjennom et langt liv i bransjen. Etter så mange år føler jeg at jeg er blitt god venn med flere av våre nærmeste kunder.
– Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?
– Det beste er helsegevinsten og alt det sosiale bransjen drar med seg: Treningssenteret er et sted hvor folk samles og prater sammen, og driver hverandre frem til en helsegevinst.
– Det verste er alle de som tror at det er en snarvei til å se perfekt ut. Hva er egentlig dette perfekte vi jager etter hele tiden? Jeg synes det er helseperspektivet vi skal spille på: Ha god form, klare å gå på jobb og unngå alle ulempene ved inaktivitet og stillesitting.