annonse

annonse

Bransjeprofilen: – Vi er viktige helseaktører

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

– Treningsbransjen tiltrekker seg i økende grad folk med tyngre helse- og treningsfaglig kompetanse. Slik vil treningssentrene bli en enda viktigere aktør for å styrke folkehelsen, fastslår An-Magritt Vangen.  

Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.

An-Magritt Vangen har vært daglig leder av Espern Aktivitetspark i Hamar siden 2005. Hun var en av grunnleggerne av senteret, som har vært i drift siden 2003. Det omfatter et fullsortimentsenter og et ekspress-senter. Vangen sitter også i styret for Virke Trening.

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Jeg har min idrettsbakgrunn fra Norges Idrettshøyskole og er utdannet i økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Telemark. Jeg har også norsk og sosialpedagogikk som fag, samt lederutdannelse fra BI. Jeg jobbet som lærer i åtte år før jeg endte opp i treningsbransjen i 1999.

Hvordan endte du opp i treningsbransjen?

– Det var veldig tilfeldig. Etter å ha bodd i Stavanger flyttet jeg hjem til Hamar, hvor jeg fikk tilbud om jobb hos SATS. Der jobbet jeg i administrasjonen og som instruktør. Jeg likte meg veldig godt, for jeg opplevde en bransje med en unik entusiasme og stort engasjement.

– Jeg bestemte meg for at dette ville jeg drive med. Vi var tre damer som ville begynne for oss selv, og ved en ny tilfeldighet fikk jeg kontakt med eieren av lokalene på Espern. Lokalene var nærmest perfekte for et treningssenter, og slik ble det.

– Nå har det gått 15 år, og vi har to sentre med over 4 000 medlemmer. Vår hovedaksjonær er Smedvik, og vi er også en del av et større byutviklingsprosjekt for Espern-området.  Det har vært en fantastisk utvikling.

Hvor er bransjen om 5-10 år?

– Jeg tror ikke vi vil se de helt store endringene. Men med det fokuset som nå er på folkehelsen, har vi et godt marked for bransjen i årene fremover. Jeg tror også vi vil se en sterkere profesjonalisering av bransjen, med økt fokus på produkt, kompetanse og ikke minst opplevelse.

– Det er også interessant at bransjen er i ferd med å tiltrekke seg kvalifiserte mennesker med tyngre helse- og treningsfaglig bakgrunn. Jeg ser også at Espern begynner å posisjonere seg som en veldig viktig helseaktør på Hamar.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Med profesjonaliseringen vil det bli større forskjell mellom senterne og hva de tilbyr. Sentrene må ta noen viktige strategiske valg og bli tydelige på egen profil og hva de står for. Det vil igjen gi konsekvenser for tilbudene og hvilke målgrupper man satser på.

Nøkkelen til suksess?

– Vi har hatt mange konkurrenter på Hamar, og det viktige for oss er å være tro mot vårt eget konsept. Vi har vært tålmodige og turt å jobbe langsiktig i forhold til de strategiske målsettingene og satsingsområdene vi har hatt, til tross for nye trender og ditto konkurrenter.

– Det er også kjempeviktig med stabilitet og kompetent personale med den rette indre motivasjon. Har du gode relasjoner på plass i virksomheten, skapes det utvikling og et stort engasjement. Vi må dessuten lytte til kundenes ønsker og behov for endring. Det koster veldig mye ikke å lytte til medlemmene.

Hva trener du helst?

– Jeg er veldig glad i kondisjonstrening, helst sykling og løping. Jeg trener også mye styrke, og jeg går mye på ski. I sal trener jeg tabata og høyintensitetstrening.

Lavpris eller high end?

– Hos oss har vi jo begge deler, men selv foretrekker jeg high end. Der har man fagmiljøet, bredde og kvalitet i produkt, mer personlig og sosialt.

Hva er ditt forhold til teknologi i trening?

– Markedet og kundene forventer bruk av teknologi, og det er viktig at vi henger med. Vi må forstå endringene som skjer. Heldigvis er behovet for å bli sett og ivaretatt viktigere enn trenings-apper og elektroniske duppeditter. Det enkle er fortsatt det beste.

– Vi er blitt så utrolig digitale, både privat og profesjonelt, så det å unne seg en god treningsøkt uten for mye fokus på «gadgets», tror jeg er riktig og viktig. Jeg bruker pulsklokke når jeg løper, men jeg liker å loggføre styrkeøktene mine på «gamle måten» i en treningsbok.

Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?

– Vi bruker stort sett digital markedsføring som Instagram og Facebook. Den beste markedsføringen for oss er uten tvil fornøyde medlemmer. Når folk er fornøyde, forteller de det videre.

– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?

– Nesten hver dag får vi bekreftet hvor mye vi betyr for medlemmene. Jeg opplever at medlemmer som har hatt hjertestans, en alvorlig sykdom eller et lengre sykehusopphold, kommer innom Espern og forteller om hvor mye de har savnet oss.  De sier også at mange års trening på senteret er grunnen til at de kommer seg raskere tilbake etter sykdom. Og de ønsker å trene seg opp igjen hos oss fremfor på en rehabiliteringsklinikk.

– Når jeg hører dette, skjønner jeg at vi faktisk gjør en veldig, veldig viktig jobb, både i forhold til forebygging og rehab i etterkant. Jeg må også berømme Anne Thidemann. Med hennes inntog i bransjen har den fått en mye høyere profesjonalitet og status. Det gode og langsiktige arbeidet som hun har lagt ned gjennom mange år, begynner å gi effekter.

Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

– Det beste er at nå tør jeg å si at vi er en viktig helseaktør i Hamar, med tilbud til alle aldersgrupper. Jeg er stolt av at vi bidrar til å gjøre Hamars befolkning sunn og sprek. Det er også noe helt spesielt hvor dedikerte de ansatte er i organisasjonen.

– Vi jobber i et miljø med et stort engasjement, hvor man er stolt av arbeidsplassen sin, til tross for at vi for mange bare er en sekundær arbeidsgiver. De legger utrolig mye sjel i timene.

– Det triste er at vi fortsatt har en del useriøse aktører. Det medfører at det tar lenger tid før bransjen får statusen den fortjener. Det er også trist med en priskrig hvor fullsortimentsentre legger seg på prisnivået til et lavprissenter. Dette er en håpløs situasjon, for man er nødt til å ta betalt i forhold til kompetansen, produktet og fasiliteter, samt å formidle dette til medlemmene.

– Vi må klare å kommunisere at medlemsprisen på et fullsortimentsenter per måned for å ivareta helsen sin, overhodet ikke er dyrt.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]