Treningssenterbransjen har gjennomgått store endringer de siste årene, og det er spennende å få et innblikk i tankene til de som har vært med en stund og sett bransjen utvikle seg. I denne bransjeprofilen får vi høre fra daglig leder i Kvikk treningssenter, Anita Fidjeland. Hun deler sine erfaringer og syn på utviklingen i bransjen, suksessfaktorer, utfordringer og potensialet for å bli en troverdig folkehelseaktør.
Treningsindustrien vil regelmessig presentere Bransjeprofilen, hvor vi tar en nærmere titt på personer fra bransjen vår, og som vekker interesse og nysgjerrighet.
– Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?
Jeg har opprinnelig helsefaglig utdanning, og jobbet i ti år med rus og psykisk helsearbeid. Var i en livssituasjon hvor jeg hadde mye ledig tid og kastet meg ut i personlig trener utdanning. Startet etter hvert å jobbe i treningsbransjen som personlig trener og fikk dette som fulltidsjobb for seks år siden. Nå har jeg startet som daglig leder på Kvikk treningssenter i Storhall Karmøy.
– Se inn i glasskulen. Hvordan vil treningssenterbransjen utvikle seg de neste fem årene?
Jeg tror vi kommer til å ta i bruk mer og mer tekniske duppeditter som apper, treningsspeil og andre digitaliserte treningstjenester, både til studio- og hjemme trening. Personlig har jeg stor tro på de mellom menneskelige relasjonene, og å skape et godt miljø og fellesskap for trening. I dag trener 1/5 på treningssenter og jeg håper flere ser verdien av både de psykiske og fysiske helsefordelene ved å investere tid til treningsfellesskapet.
– Hva er din oppskrift for å lykkes profesjonelt i treningsbransjen?
Frem til nå har jeg kommet langt med å være genuint interessert i kundene, møte de hvor de er og holde dem i handa mot ett mål.
– Hva er den aller største utfordringen for bransjen i dag?
Jeg ønsker at treningssentrene skal jobbe mer samlet om ett felles mål; Å få folk ut av sofaen! Personlig er jeg ikke interessert i å «stjele» medlemmer fra andre treningssentre, jeg klapper i hendene når jeg hører at andre trener på annet senter. Vi bør fokusere mer på de som er inaktive. Det er ett stort helseproblem i Norge med følgesykdommer av bl.a. overvekt og fedme som kommer fra inaktivitet. Det er derfor viktig at vi fremsnakker hverandre i bransjen.
Jeg drømmer om at treningsbransjen skal bli en helseaktør og kunne samarbeide med andre helsetjenester, og håper myndighetene snart slipper oss til.
– Er trening riktig priset i dag?
Nei. Etter Covid fikk bransjen en skikkelig smell. Vi falt ned alt for mange hakk i stige spillet og har ikke lyktes med å komme oss opp igjen. Det er og har vært alt for mye gratis trening og latterlig lave kampanjer. Å drive ett senter med stort tilbud og godt utstyr er energikrevende og ikke minst svært kostbart. Det tror jeg ikke mannen i gata tenker over når de vurderer å melde seg inn på ett treningssenter.
– Hva er din erfarte oppskrift på å beholde medlemmer/kunder over tid?
Om jeg er lojal mot kundene tror jeg kundene er lojale tilbake. Det handler nok om relasjonen her også, være til stede, drikke kaffe og vise at du vil mennesker vel.
– Er treningsbransjen generelt sett kommet langt nok med digitalisering? Hva er det eventuelt som gjenstår?
Det tror jeg varier mye. Vil nok anta at de store kjedene har større ressurser til digitaliseringen, det er en stor jungel å følge med på.
– Hvordan skal bransjen bli en troverdig folkehelseaktør i øynene til folk flest?
Det kan virke ut som vi er på vei bort fra ideen om at de som trener på ett senter kun står foran ett speil og flekser, og at PTène er en gjeng studenter som tok ett treningskurs i fylla på Bali. De siste årene har det blitt satt høyere krav til ansettelse og vi ser også helt vanlige folk på treningssenteret. Likevel er terskelen for å gå inn på ett treningssenter høy for mange. Det synes jeg er trist. – Vi må ikke være god for å starte, men vi må starte for å bli god.
To anbefalinger:
– Med i Virke eller NHO – eller et liv utenfor?
Under pandemien gjorde Virke en fantastisk innsats for bransjen. Jeg tror vi kommer til å huske Virke i lang tid fremover som en foroverlent organisasjon.
– Hva bør myndighetene gjøre for å få folk mer aktive?
Tre av ti fyller kravene for fysisk aktivitet, det er farlig lave tall. Så igjen håper jeg både myndighetene kan se på oss som en helseaktør og at befolkningen vet om de helsemessige fordelene ved å trene.
Fem kjappe:
– Hva trener du helst selv?
Styrketrening i førsterekke, så liker jeg å ta en «quickfix» ved å lage meg enkle metcon økter.
– Din foretrukne treningsapp?
Det må bli så enkelt som en intervall timer.
– Har du et treningsmål oppnådd du er spesielt stolt av?
Ved forrige svangerskap for to år siden hadde jeg ett mål om å være i stand til å trene gjennom hele svangerskapet. Jeg la opp treningen så godt jeg kunne og hadde en PT som hjalp meg med øvelser og belastning. 10 dager før fødsel løftet jeg 130kg i markløft. Det har jeg ikke klart etterpå, så det sier noe om hvor viktig logging og planlegging er. Mer er ikke alltid bedre, men bedre er bedre.
– Hva er ditt favorittutstyr/treningsredskap?
Pulsklokke og reimer
– Bruker du PT?
Ikke akkuratt nå, men jeg har perioder hvor jeg også trenger og ikke minst ønsker å bli coachet av andre.