annonse

annonse

Bransjeprofilen: Vil bli størst nok engang

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Hans Austad etablerte Friskhuset og ble størst på trening i Bodø og Nord Norge. Nå har han igjen et mål om å ta over markedet for trening i hjembyen.

Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.

Hans Austad er en av nestorene i norsk treningsbransje. Per i dag er han direktør for Galvano i Fauske, og i treningssammenheng har han fortsatt en stødig hånd på rattet – som investor og styreleder for den nye Rapida Sports Club i Bodø.

Hans Austad (Foto: Stamina)

Han har et uttalt mål om å ta over markedet i byen i løpet av to år. For Austad er ikke dette en helt ukjent posisjon. I 2012 hadde Friskhuset med utgangspunkt i Bodø, 29 sentre i Nord Norge, 400 ansatte og en omsetning på 220 millioner.

Samme år ble kjeden solgt til private equity-selskapet Herkules. Året før gikk Herkules og Friskhuset sammen om å kjøpe den nasjonale bedriftshelsetjenesten Hjelp24, som ble grunnlaget for Stamina Group.

Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?

– Jeg har vært i bransjen siden 1985. Jeg er utdannet økonom, har utdannelse innenfor statsvitenskap og har studert ledelse ved BI, samt helse- miljø og sikkerhet. I 1997 var jeg med å etablere Friskhuset.

Hvordan endte du opp i treningsbransjen?

– Det var nokså tilfeldig. I 1985 var jeg en ung mann på 22 år, og var på leting etter et sted å trene styrke. Det endte med at jeg og en kompis slo oss sammen og kjøpte et nedlagt gym som banken ønsket at vi skulle drive videre.

– Etter å ha driftet dette i 12 år, etablerte vi vårt første større treningssenter i City Nord i Bodø, som fikk navnet Friskhuset Bodø. Dette ble utgangspunktet for kjeden vi bygget opp. Den bestod etterhvert av 29 sentre og 400 ansatte.

Hvor er bransjen om 5-10 år?

– Vi vil se ytterligere segmentering av markedet, og nisjetenking. Bransjen vil komme opp med flere nisjeprodukter, og den vil ta i bruk ny teknologi og nye konsepter, basert på kognitiv sansing.

– Teknologi vil være en sentral utbyggingsdriver, men interaksjonen mellom instruktør, PT og kunden kommer fortsatt til å være viktig.

– Forøvrig må bransjen gjøre tilpasninger for å møte den demografiske utfordringen som eldrebølgen gir, fordi så mange eldre har en preferanse for trening. Dette vil være medvirkende til å bestemme hvordan vi rigger senterne.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Nøkkelen til suksess?

– Nøkkelen til suksess vil alltid være hvordan du etablerer en nærhet til dine kunder og kommuniserer med dem, og hvordan kundene opplever ditt senter. Kundeopplevelsen vil bestandig være det som trumfer alle andre faktorer.

Hva trener du helst?

– Jeg trener helst en kombinasjon av kondisjon og lett styrke. Man blir jo eldre og da må man jobbe med kroppen på en funksjonell måte.

Lavpris eller high end?

– Vi trenger begge deler!

Hva er ditt forhold til teknologi i trening?

– Teknologi kan være en faktor som bryter ned terskler og gjør treningsbransjen enda mer tilgjengelig. Tenk bare på hva teknologien har gjort for åpningstidene, og bookingløsninger som igjen har skapt stor tilgjengelighet.

Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?

– Sosiale medier blir mer og mer viktige, fordi trening er en sosial aktivitet, hvor nettverk knytter dette sammen. Trening blir i økende grad nettverksbasert og jeg tror sterkt på sosiale medier.

– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

– Jeg har mange gode minner, og de mest minnerike knytter seg til folk som har opplevd økt mestring både fysisk og sosialt ved å gå på et treningssenter.

– Et av de beste minnene er hva vi oppnådde i samarbeid med Bodø Psykiatriske Dagsenter. Det begynte som et pilotprosjekt og endte med at alle som gikk på dagsenteret tegnet personlig medlemskap og ble en del av miljøet. I kraft av å komme til oss, mestret de hverdagen sosialt.

Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?

– Det beste er at man skaper gode møteplasser som avler god folkehelse.

– Noe av det verste er at bransjen har noen selvhevdende orakler som prøver å gjøre sine «spesialiteter» til objektive sannheter. De er bedrevitere basert på «kvasifilosofi», og som strengt tatt ikke er noe annet enn sjarlataner. Noen av de mest outrerte aktørene/miljøene bør vi bare enes om å luke vekk, de gir bransjen utfordringer på omdømme og troverdighet.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]