Jan Morten Pettersen har lang fartstid i treningsbransjen. Deleieren i Gnist Trening og Helse tror variasjonen blant treningssentrene vil bli større og større fremover. Selv er han mest glad i å være ute.
Treningsindustrien.no vil med jevne mellomrom publisere Bransjeprofilen – litt tettere på mennesker som har vært med en stund og av en eller annen grunn har nyhetens interesse.
Jan Morten Pettersen er medeier av Gnist Trening og Helse. Han har jobbet 25 år i treningsbransjen og var medlem av det viktige Kompetanseutvalget, nedsatt av Virke Trening med mål om økt profesjonalisering i bransjen.
Gnist Trening og Helse utgjør to sentre i Bærum og enhetene omfatter mye mer enn trening. Foruten treningsinstruktører har man rundt 20 fysioterapeuter som driver behandling og egen bedriftshelsetjeneste med over hundre lokale bedrifter i porteføljen.
Hovedsenteret på Haslum er på 1 800 kvadratmeter og et fullsortiment senter med gruppetrening. Det 500 kvadratmeter store senteret på Nadderud er også bemannet, med fysioterapeuter og PT-er, men uten gruppetrening.
– Hva er din bakgrunn og hvor lenge har du vært i bransjen?
– Jeg er utdannet fra Idrettshøyskolen, og er fysioterapeut fra HiO. I studietiden jobbet jeg på Nimi Trening som treningsveileder. Jeg kjøpte meg inn i Bærum trening og Fysioterapi i 2003 som da var et fysikalsk institutt med treningstilbud. Dette ble grunnlaget for Gnist Trening og Helse. Jeg har også en fortid som sykkelinstruktør i Nimi og SATS.
– Hvordan endte du opp i treningsbransjen?
– Jeg har bakgrunn fra håndball og fotball, og benyttet meg tidlig av det som den gang het helsestudio samt fysioterapi når jeg var skadet. Jeg ble fascinert av bransjen, og kursen ble vel staket ut derfra.
– Jeg har også sittet fire år i styret for Virke Trening og var medlem av Kompetanseutvalget som Virke nedsatte, med formål om å styrke profesjonaliseringen av bransjen.
– Hvor er bransjen om 5-10 år?
– Den vil forhåpentligvis generelt være ytterligere profesjonalisert gjennom høyere kompetanse på trenerne og fagpersoner tilknyttet sentrene. Vi vil få bedre kontakt og samarbeid med det offentlige og helsemyndighetene.
– Samtidig vil variasjonen på de ulike sentrene bli enda større enn i dag. Noen vil dra i retningen mot trening/helse og fokusere på de store utfordringene knyttet til inaktivitet. Andre vil satse på nisjesegment innen for eksempel gruppetrening og crossfit, som vi ser tendenser til allerede.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Treningssentrene blir ikke mer og mer like, men mer forskjellige. De store vil nok også bli større, noe vi ser skjer hele tiden i alle bransjer. Det vil fortsatt være rom for vekst i bransjen, men det forutsetter at man når ut til nye målgrupper. Det krever kompetanse og et utdanningsløp tilpasset bransjen, en retning som vi nå legger opp til. Vi vil også ha sentre med lavterskeltilbud i en helt annen skala enn vi i dag ser.
– Nøkkelen til suksess?
– Nøkkelen er å ansette de riktige folkene og satse på de ansatte. På Gnist har vi en fantastisk ledelse og stab som hver dag lever ut visjonen vår; Vi skal gjøre folk hekta på et lengre og bedre liv. Det er en kurs man må stake ut; få med de ansatte på laget og skape mye moro på veien. Suksessen måles på prosessen underveis og ikke nødvendigvis på bunnlinjen.
– Man må tenke langsiktig og sørge for at de ansatte både har det gøy og føler at de utvikler seg. Eieren må også være tilstede og ta seg tid til å prate med de ansatte og kundene, selv om hverdagen er hektisk. Man må bygge gode systemer i alle ledd, tenke langsiktig, eie nærmiljøet, og som sagt ha hovedfokus på å bygge et godt arbeidsmiljø og en god kultur sammen med de ansatte. Det smitter over på kundene.
– Hva trener du helst?
– Den beste økta i uka er en fullsatt spinningsal 06.45 fredag morgen, full trøkk på musikken, heftige intervaller og avslappet og god stemning etterpå med en kaffekopp og bolle sammen med medlemmene.
– Jeg har hatt den samme timen i 12 år og fortsatt gleder jeg meg stort til hver fredag, det er noe eget med gruppedynamikken og folk som graver litt ekstra i kjelleren før man tar helga.

– Ellers er jeg paradoksalt nok mest glad i å være ute. Jeg har en lidenskap for stisykling, men har etter hvert gitt meg med startnummer på brystet. Styrketrening er moro det også, og jeg innser at det må prioriteres i større grad fremover. Alderen tilsier det…
– Lavpris eller high end?
– Begge deler er kommet for å bli, og det er også en del midt i mellom som fungerer bra. Men et betjent senter med mange ansatte på gulvet, hvor man blir møtt med et «hei», ligger mitt hjerte nærmest. Man får en følelse av tilhørighet og det gir en merverdi til treningen. For andre er ikke det så viktig, og for dem vil et bra lavprissenter fungere godt nok.
– Hva er ditt forhold til teknologi i trening?
– Jeg har vært en stor fan av sykkelappen Strava. Mye av sykkeltreningen har jeg logget selv, men jeg er ikke like ivrig nå om dagen. Jeg har en liten attpåklatt, så nå bruker jeg mye av tiden på å loffe rundt i skogen med bæremeis.
– For bransjen er teknologi veldig viktig og vi prøver å henge med så godt vi kan. Vi har brukt Wellness-systemet fra Technogym i 12-13 år, og medlemmene setter pris på mulighetene til å få logget treningen, få digitale treningsprogram som de kan redigere selv og også få ut watt og pulskurver på sykkeltimene.
– Men det er viktig å huske på at folk er utrolig forskjellige når det gjelder hva som motiverer dem til å trene, og under selve treningen. Bransjen må ikke, med teknologi, skape enda større barrierer for å trene.
– Hvilken type markedsføring tror du på/bruker du mye?
– Vi bruker mye sosiale medier. Jeg har mest tro på målrettet markedsføring. Man må definere målgruppen(e) og gjøre en jobb på hvordan man best mulig når disse og med hvilke kanaler.
– Man må ut av huset, være på stand, tilby foredrag, delta på lokale arrangementer, samarbeide med lokale idrettslag osv. Den aller beste markedsføringen er likevel fornøyde kunder og jungeltelegrafen.
– Har du en god historie eller minne fra tiden i bransjen?
– Den som har gjort aller størst inntrykk på meg i bransjen er nylig avgåtte bransjedirektør i Virke Trening, Anne Thidemann. Hun har veldig mye av æren for at bransjen er såpass samlet som den er i dag.
– Med Anne ved roret har vi fått stadig større anerkjennelse for den jobben vi gjør og det bidraget bransjen gir til bedre folkehelse. Jeg har vært så heldig og få jobbe tett sammen med Anne, både i styret for Virke Trening og i Kompetanseutvalget. Det er et fyrverkeri av en dame og en god lagspiller.
– Hun har vært veldig tydelig på hvor vi bør gå og hun har oppnådd mye på vegne av bransjen i møte med høytstående politikere, helsemyndigheter og utdanningsinstitusjoner. Virke Trening er ekstremt viktig for å samle treningsbransjen videre, og det er fortsatt mye arbeid som gjenstår før vi virkelig kan slå oss på brystet.
– Nå har vi nye kluter som helt sikkert kommer til å gjøre en god jobb fremover og videreføre det gode fundamentet som er lagt.
– Til slutt: Hva er det beste og det verste med bransjen?
– Det beste er at vi har en fantastisk meningsfull jobb å gå til hver dag, og et produkt som i de aller fleste tilfellene er helsebringende og som også kan endre og redde livet til folk. Bransjen består også av veldig mange dyktige mennesker som brenner for det de gjør.
– På den annen side er det altfor mange der ute som ikke tør å trå inn på sentrene våre, eller som ikke lykkes med sine gode intensjoner. Det er rett og slett for skummelt for mange, og kroppsfokuset er dessverre litt for synlig mange steder, både i billedkommunikasjon og i praksis.
– Skal vi kunne nå nye målgrupper må fokuset enda mer over på bevegelsesglede og alle de andre positive gevinstene man får av trening og en aktiv livsstil.
– Prispresset på medlemskap er heller ikke sunt for bransjen i lengden, og skal vi nå målet om økt kompetanse og profesjonalisering av bransjen, må vi ha bedre marginer enn det mange har i dag. Det blir spennende å følge med de som har segmenterte priser og som tør å ta seg betalt for kompetanse. På Gnist jobber vi med den saken.