annonse

annonse

Det handler ikke om smittefaren, men om sosial mobilitet

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

I Oslo og Bergen blir det en ny runde med stengte treningssentre. I Oslo har byrådet skjønt tegningen, mens man i Bergen sliter litt med logikken.

I Bergen stenger treningssentrene, mens skjenkesteder får holde åpent – dog med begrensninger. I Oslo innføres det full skjenkestopp og stengte treningssentre.

I Oslo har Raymond Johansen kommet kritikerne i forkjøpet. For avarter av argumentet «Hvorfor tillater man å ha skjenkesteder åpne, når folkehelsestedene må stenge», florerer allerede i sosiale medier.

Raymond behandler alle likt og kaller tiltakspakken en sosial nedstengning. Det klarte ikke hans kollega Roger Valhammer i Bergen.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

For det er akkurat det dette handler om: Begrense mobiliteten. Dette er ikke en nedstengning av treningsbransjen i landets to største byer fordi sentrene i seg selv byr på smitte. Det er en nedstengning for å kappe sosiale møteplasser – møteplasser som man i tillegg må være mobil for å besøke.

Det er lett å kjøpe argumentene om at det er urettferdig at treningssentrene må stenge når det ikke er påvist at de i seg selv ikke utgjør noen risiko for smittespredning. Men ser man litt forbi egen tumleplass, henger det godt sammen med budskapet fra Erna Solberg: Hold dere hjemme, ikke møt andre. Da slår vi ned smitten mest mulig effektivt.

Og er det en ting vi har sett de siste månedene med tiltak av og tiltak på, er det at anbefalinger møtes av skuldertrekk, mens påbud og forbud respekteres. Ved å stenge sosiale møteplasser – som treningssentrene også er en del av – blir anbefalingen et forbud.

Som forhåpentligvis vil virke og være av den kortvarige arten.

At treningssentrene har lagt ned masse arbeid i å ha verdens beste smittevern, også anerkjent av helsemyndighetene, er ikke bortkastet. Sentrene vil få åpne igjen på linje med de andre sosiale møteplassene. Men i dag forstår vi at mange likevel er skuffet – kanskje spesielt i Bergen, der byrådet ikke klarte å treffe planken.

Kanskje kan man finne litt trøst i at det ikke er bransjens skyld, snarere tvert imot. Nedstengningen skyldes at treningssentrene er populære, at de trekker til seg mange mennesker.

Akkurat nå er det en ulempe.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]