annonse

annonse

– Dette kan være starten på døden for lavpris!

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Lavpris-gründer Hasse Hoftvedt kastet de rimeligste kortene i fanget på SATS. Nå sitter han igjen med ett senter som skal ta seg riktig betalt. – FitnessXpress hadde suksess med at vi solgte noe meget bra, altfor billig. Men det er ikke noen fremtidsmodell, fastslår Hoftvedt.

Mandag 7. januar tikket pressemeldingen om at SATS kjøper tre FitnessXpress-sentre, inn. Da hadde gründer Hasse Hoftvedt og ledelsen i SATS Group brukt nærmere et halvt år på forhandlinger om overtakelsen.

– Det har vært en kjempeprosess. SATS har vært så «fair» i prisingen, og jeg er kjempefornøyd med avtalen og salget, og det er deilig å få frigjort midler, sier Hoftvedt.

Ferdig med lavpris

FitnessXpress-gründeren forteller at han har sett etter industrielle løsninger for kjeden i minst to år fordi Oslo-markedet stadig har blitt tøffere som en konsekvens av tyngden til det fusjonerte SATS Elixia.

– Jeg så tegningen på veggen. Det ble en David mot Goliat-situasjon, sier Hoftvedt.

De tre FitnessXpress-sentrene på henholdsvis Bislet, Hasle og Storo ble solgt til SATS. Hoftvedt legger ikke skjul på at han har vært i kontakt med flere aktører, men ingen ønsket å bevege seg inn i tjukkeste SATS-land.

Beslutningen om salg hadde flere årsaker enn den tøffe konkurransesituasjonen, ifølge lavpris-gründeren:

– Jeg er liksom ferdig med lavpris. Jeg så at vi ikke kunne klare å utvikle dette videre. Men et annet «brand» som kjøper oss kan endre det meste, og få aksept for det i markedet.

– Men et etablert brand som FitnessXpress, der folk forventer at det skal være lett og ledig, ingen binding og rimelig lavt priset, der er det ikke lett å endre ting. Det, pluss at det er vanskelig å ansette nok folk på lavbusiness-nivå i Norge. Melodien er at det er eieren som jobber seg halvt i hjel, konstaterer Hoftvedt.

LES OGSÅ: SATS Group kjøper FitnessXpress

Manglet energi til å fortsette

Han antar at han solgte nesten på toppen eller litt over. Og med erkjennelsen at han ikke klarte å levere lave priser og bra innhold fremover, men måtte ta kjeden i en annen retning.

– Med min alder og fartstid hadde jeg rett og slett ikke energi til det, så tidspunktet var riktig. Også med tanke på hvordan vi så utviklingen i fjor vår. Det var en iskald vinter med null vekst, en veldig varm sommer som «gikk rett i dass» – og nesten ikke noe vekst på høsten, forteller Hoftvedt.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Og da han ved inngangen til sommeren i fjor på et tidspunkt hadde flere organisastoriske utfordringer, bestemte han seg.

– Jeg tenkte at jeg nå er inne i mitt 57. år, og har holdt på i 28 år. «Dette gidder jeg ikke mer». Da hadde SATS banket på døren gjennom våren, så jeg «løftet av røret» og sa: Nå kjører vi.

Driver FX Vål’enga videre

Etter salget av de tre sentrene sitter Hoftvedt igjen med kun ett senter, FitnessXpress Vål’enga på Intility Arena, som han skal drive videre.

– Jeg gleder meg til å ta Vål’enga videre, for der har vi etablert en annen modell, og en annen type senter. Vi er allerede oppe i en månedspris på 399, og vi skal bringe den opp til 474 kroner. Vi skal ha ventelister og ikke mer enn 1 500 medlemmer.

– Vi har tusen medlemmer i dag, og vi skal være en proff treningsleverandør, hvor ønsket vårt er at det skal være attraktivt å være medlem fordi du lykkes, du liker deg og blir sett utenfor avtalegirotrekket.

– Det klarer vi ikke med 10 000 medlemmer til 299 per måned, men vi klarer det med 1 500 medlemmer til 474 kroner, forteller han.

LES OGSÅ: FX går for nytt konsept

Starten på døden

Hasse Hoftvedt var antageligvis den første som dro til med lavpris uten bindingstid. Nå tror han at markedsvinduet er i ferd med å lukke seg.

– Dette kan være starten på døden for lavpris. De eneste lavprisaktørene som blir igjen, ute å tjene fem øre, er de rene nøkkelsentrene, sier han.

Begrunnelsen er at det ikke er mulig å levere bra innhold til en forventet lav pris, og at inntjeningen blir for mager til å opprettholde en fornuftig forretningsmodell.

– Man kan jo være villig til å drive med lavere overskudd, men da har man ingen buffer til å kjøre på videre med forbedringer på senteret, nye utstyrsavtaler etc. Omsetter du for 10 mill. må du nesten ha en bunnlinje på 20 prosent hvis du skal ha noe å gå på.

– Det er kjernen i utfordringen. Dessuten finnes det en masse tilbud, men ingen etterspørselsvekst. Da må man «gunne på» med markedsføring for å opprettholde medlemsmassen, men det er vanskelig å skaffe kunder om man ikke har penger. «Hope is not a Marketing Strategy», som jeg pleier å si…

Må ikke jobbe mer

Utover å drive FX Vål’enga videre ser Hoftvedt også for seg å bidra til at andre kan lykkes med sine satsinger i form av kursing eller styreverv.

– Jeg står igjen med masse kapital og min kompetanse, og kan jobbe med hva jeg vil i treningsbransjen.

– Apropos kapital; hvor mye solgte du for?

– Det er hemmelig, men SATS får til gjengjeld en fantastisk cashflow. De er veldig fornøyd med kjøpet.

– Du trenger ikke å jobbe mer..?

– Nei, jeg trenger ikke jobbe mer, fastslår Hoftvedt.

Les Bransjeprofilen med Hasse Hoftvedt: Arbeidskar som må «opp om morran»

annonse

Senterpartnere

Leverandørpartnere