annonse

annonse

Dropper dusj og bemanning – fikk overskudd på 23 prosent

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Sportica var det første treningssenteret på Kløfta. Nå har det frittstående senteret vokst til en kjede med fire sentre i Akershus og Hedmark. – Vi ser bort fra de 25 prosent mest kravstore kundene, forteller Sportica-eier Roger Simensen.

Roger Simensen jobbet 10 år i Forsvaret og deretter 10 år i fengselsvesenet. Etter såpass lang tid i Statens tjeneste fikk han lyst til å starte for seg selv.

– Jeg likte å trene og hadde også gjennomført en trenerutdannelse. Jeg åpnet det første treningssenteret på Kløfta i 2007. Jeg var alene der, og nærmeste konkurrent var Spenst på Jessheim. Per i dag har jeg fire sentre. Ett på Kløfta og Skarnes og to i Kongsvinger, forteller Siemensen.

Han eier Sportica-kjeden sammen med sine brødre som er «sovende» partnere med en aksjepost.

Gjør kjapp prosess

Når vi ringer Simensen sitter han akkurat og fullfører annulleringen av et medlemskap, og vi får være anstand til avslutningen av prosessen:

«Hei, ditt abonnement er stoppet på grunn av manglende registrerte betalinger!», lyder SMS-en som raser ut til kunden.

– Nå er jeg ferdig med han, sier Simensen i en kjapp, lett tone.

– Jeg avslutter medlemskapet når de ikke har betalt på tre måneder. Etter de tre månedene får jeg kanskje pengene igjen. Skylder folk for lengre tid enn det, blir summen uhåndterlig og da får jeg ikke fem øre uansett.

– Det sparer dessuten masse administrasjon og unødvendig saksbehandling. Det er som oftest heller ikke bare meg de skylder penger. Dette lærte jeg av en saksbehandler i inkassoselskapet mitt, forteller han.

Lønnsom begrensning

Sportica åpnet som fullskalasenter, men Simensen forandret konseptet. På Kløfta har han bare trenings-sal og spinning og på de andre sentrene tilbys kun egentrening.

– Sentrene våre er nøkkelkortsentre. Vi tilbyr spinning og funksjonell trening i vekt-sal. Vi går etter hva medlemmene ønsker, men vi er heller ikke interessert i alle som vil trene. Hvis noen vil ha saltimer, anbefaler vi dem å oppsøke andre sentre.

– Vi har for eksempel garderober, men ikke dusjer. Vi har analysert fullskalamedlemmet og sett på Virkes «Hva ønsker kunden». Vi snur pyramiden på hodet og ser bort fra de 25 prosent mest kravstore kundene. De som ønsker Pilates, fysioterapi, betjent resepsjon og det «lille ekstra», har vi ingen tilbud til.

– Men vi har utelukkende Technogym- og Life Fitness-utstyr, og er med andre ord veldig bra rustet.

Satser på de selvgående

Sportica-sentrene har tilsammen ca. 2 900 medlemmer. Snittalderen på medlemmene er 40 år på Kløfta, mens på de andre sentrene, hvor det ligger høyskoler, er snittet rundt 33 år.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

– Medlemskapet koster 279 kroner, så vi er jo i billigsjiktet, og vi skiller oss primært ut på pris. Den rimelige prisen skyldes at vi er nøkkelkortbasert. Vi har ingen personellomkostninger og noen som sitter i en resepsjon og sier «hei og ha det».

– Vi er et tilbud for de som bare er ute etter å trene og som er selvgående. Men hvis kundene vil ha PT, får de det også. Da engasjerer vi en ekstern PT mot at kundene betaler ekstra, forteller Siemensen.

Plenty med konkurranse

Hva med konkurransen?

Vi opplever mest konkurranse på Kløfta. Der ligger det mange sentre i en radius på seks kilometer. Vi har SATS, Fresh Fitness og Spenst Jessheim. I tillegg har vi Avancia og Fresh Fitmess på Skedsmo. Vi er bare to frittstående aktører i området; jeg og Christian Larsen, daglig leder av SPREK Gjerdrum.

LES OGSÅ: Knalltall fra «drømmerne» på Gjerdrum

Simensen sier det er mange nok sentre på Kongsvinger også, men da han startet opp der fikk han så mange medlemmer at han ikke hadde plass til flere.

– Jeg ble nødt til å sette opp et senter til på andre siden av byen. Nå kan medlemmene i Kongsvinger velge hvilket Sportica-senter de vil trene på. Medlemskapet gjelder på begge sentrene.

– Kan de fra Kongsvinger også trene Kløfta

– Nei, sentrene har to forskjellige prisklasser. Vi er nødt til å ta litt mer betalt på Kløfta, og det har å gjøre med høyere husleie og andre kostnader.

VÅRE KJEDEPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Solid overskudd

Simensen er godt fornøyd med posisjonen sin i markedet, og mener han har et bra konkurransefortrinn.

Roger Simensen i Sportica (Foto: Sportica)

– Jeg slipper å konkurrere om å ha de beste timene og de beste instruktørene. Vår styrke er å være lokale og en del av nærmiljøet – og vårt slagord er «Ditt lokale treningssenter».

– Kløfta er for tiden i en voldsom ekspansjon og det bygges leiligheter overalt. Vi håper selvsagt at dette vil gi oss enda flere medlemmer. Vi kunne nok også fått flere medlemmer hvis vi utvidet tilbudet, men om vi da hadde tjent mer penger er en annen sak.

Du tjener penger?

– Vi er kjempegodt fornøyd. Overskuddet for fjoråret landet på 23 prosent! Vi har brukt en god del av pengene på investeringer, men de regner vi med å tjene inn igjen.

Overetableringens vesen

– Vi har utviklet et konsept som folk åpenbart liker, og vi har heller ikke bindingstid. Vi kjører også alt med innmeldinger, utmeldinger og medlemskontingent på nettet, vi har ingen resepsjon for tegning av medlemskap.

Hva er den største utfordringen for bransjen?

Det er nok overetablering. Det blir veldig mange sentre som driver med det samme, men inntjeningen er det verre med. De som jobber der får lønn selvsagt, men eierne har ikke overskudd og knapt noen anstendig lønn selv. Enkelte steder er det slik at eieren må jobbe 16 timer i døgnet for at de ansatte skal få betalt.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]