Lavpriskjeden Easyfit strekker seg fra Mo i Rana i nord til Mandal i sør. Nå retter Karl Martin Viken blikket mot Oslo-regionen. Målet er å øke antall sentre fra elleve til tretti.
Easyfit-kjeden omfatter i dag ti treningssentre: Fire i Trondheim, og et i Mo i Rana, Molde, Kristiansund, Namsos, Ørlandet og Mandal. I slutten av desember åpner Easyfit-senter nummer elleve, på Hillevåg i Stavanger.
Sentrene er organisert etter en franchisemodell og tre av dem er rene franchisesentre.
– Vi er selv med som eier i en del sentre. For oss har det vært veldig viktig å være med på eiersiden fra starten, for å lære konseptet godt å kjenne. Våre ambisjoner er at vi etterhvert skal ha 30 sentre!

– Det er vanskelig å gi et tidsperspektiv. Det avhenger blant annet av om vi får rette typen lokaler og de rette driverne. Men vi har som målsetting å klare mellom tre og fem etableringer i året. I øyeblikket jobber vi med 5-6 nye etableringer, men hvor sentrene kommer vil jeg ikke si for mye om foreløpig, forteller Viken.
– Skal dere innta hovedstaden også?
– Vi trenger ikke inn i Oslo, men vet at det er mange byer og områder rundt Oslo som er interessante.
Skal være rimeligst
Easyfits policy har vært å tilby den rimeligste prisen, og man vektlegger lokaliseringen som helt avgjørende for å kunne lykkes.
– Vår tanke er å tilby rimelig trening, veldig tilgjengelig. Skal vi klare å være billigst, må vi ha de laveste driftskostnadene, og plasseringen kan aldri undervurderes. Vi vurderer nøye hvilke byer og steder hvor en etablering kan lønne seg. Noe av det vi bruker mest tid på er å finne lokaler som er tilgjengelige nok for mange nok folk, sier Viken.
Begynte i det små
Karl Martin Viken ble tidlig introdusert til treningsbransjen. Da han var tenåring åpnet foreldre hans treningssenter vegg i vegg med gården deres på Frosta utenfor Trondheim. Da han sluttet i Forsvaret i Bodø i 2011, hadde Viken og sjefen hans planene klare for å starte opp i treningsbransjen.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Sjefen min ble værende i Bodø, og han driver i dag Rapida Treningssenter der. Jeg ville tilbake til Trondheim, og i 2012 startet vi vårt første treningssenter sammen med min far og Northug-manager Are Sørum Langås.
– Med oss på laget hadde vi noen IT-systemutviklere. De har utviklet hele medlems- og betalingssystemet fra bunn.
I 2012 var treningsbransjen preget av mange nyetableringer, og Easyfit begynte forsiktig med å kjøpe et lokale på 130 kvadratmeter.
– Vi åpnet sannsynligvis Norges minste treningssenter, for å sjekke om konseptet fungerte – og allerede etter noen måneder fant vi ut at dette var liv laga, sier Viken og legger til at deres selvutviklede, IT-baserte administrasjon har vært en avgjørende faktor.
Null manuell håndtering
– Vi har kun online medlemsregistrering. Det fungerer som et Spotify- og Netflix-abonnement, og medlemmene bruker Visa- og bankkortet sitt som adgangskort. Dermed har vi ingen manuell håndtering av medlemskap.
– Vi går dessuten for full fleksibilitet: Du kan melde deg inn i dag, melde deg ut i morgen og melde deg inn igjen for eksempel for en måned. Vi opererer ikke med oppsigelsestid og vi har ingen innmeldingsavgift eller avtalegiro som må settes i gang og avsluttes.

– Vi forlanger heller ikke at man må være medlem i en måned etter at man har sagt opp. Vi ønsker ikke noen form for binding. Og alt vedrørende medlemskap ordnes via nettet. I tillegg har vi drop-in på sentrene, man betaler og døren går opp, forteller Viken.
– Da er vel heller ikke Sats Elixias medlemsmodell med gradert medlemskap aktuell for dere?
– Nei, vi ønsker å holde systemet og medlemskapet mest mulig enkelt – og etter å ha vært på nettsiden vår i fem sekunder skal man skjønne hva tilbudet vårt dreier seg om. Hos oss skjer tingene nøyaktig slik de blir kommunisert ut: Det koster kr 198 per måned, uten bindingstid og oppsigelsestid, og uansett når på døgnet man trener.
Etablert «Fun room»
Fra den beskjedne starten på 130 kvadratmeter har størrelsen på Easyfit-sentrene økt til mellom 400 og 500 kvadratmeter.
– Vi tilbyr kondisjonsutstyr som tredemøller, elipsemaskiner og sykler, samt en styrkeavdeling – og vi har økt andelen frivektareal. Vi har også lansert noe vi kaller for «fun room», med baller, stepkasser og en slakk line, for kroppsvektrelatert trening.
– Det er artige friaktiviteter som man vanligvis ikke forbinder med et treningssenter, men å prøve seg som linedanser er jo kjempeflott trening. Dette er et veldig funksjonelt treningsområde. Vi har begynt med det i Trondheim, har tenkt å videreføre det på det nye senteret i Stavanger, samt i Mo i Rana i forbindelse med at vi pusser opp der, forteller Viken.
Suksess i Molde
– Hvordan opplever du konkurransen?
– På de plassene hvor vi etablerer oss, er vi det rimeligste alternativet, og vår policy er at vi skal være rimeligst. Jeg føler at vi og konkurrentene på mange måter utfyller hverandre. I Trondheim har vi for eksempel 3T, en kjempedyktig aktør som gjør det veldig bra.
– Men vi konkurrerer ikke om deres kunder, for de tilbyr noe annet. Med en tydelig forskjell lever man godt sammen, og det er også en fordel for dem som ønsker å trene.
Viken fremhever man må lytte til medlemmene og være åpen for fornyelse.
– Den største utfordringen er å tilfredsstille og tilpasse seg til de skiftene behovene. Folk forandrer treningsmønster, og det er veldig viktig å være på hugget og kunne tilby det medlemmene vil ha. I denne bransjen må man være villig til å gjøre forandringer, for det skjer ting hele tiden. Det gjelder å ha god kontakt med medlemmene. Man kan ha mange ideer selv også, men det er medlemmene vi lever av, konstaterer han.
Viken forteller at Easyfit samlet sett har god inntjening. Senteret i Molde startet opp i oktober i fjor, og allerede i februar hadde det fått 1 000 medlemmer. Antall medlemmer har dessuten holdt seg stabilt gjennom hele året.
– Du er med andre ord fornøyd om dagen?
– Jeg er godt fornøyd og ser veldig positivt på tiden fremover. Jeg føler at bransjen er blitt litt mer moden og stabil. I 2016 var omsetningen tett opp under 10 millioner, og i år øker vi nok til mellom 12 og 13 millioner. Jeg konstaterer at vi har hatt en ganske tydelig og pen økning fra år til år fra vi startet opp i 2012 – da var omsetningen vår på 200 000 kroner, sier Viken.