Tre private treningsaktører har saksøkt Frogn kommune for urettferdig konkurransefordel, i en prinsipiell rettssak som nå behandles i Eidsivating Lagmannsrett. Saken har langt større implikasjoner enn bare treningssentre, og kan sette standarden for like konkurransevilkår mellom kommunale og private aktører i næringslivet. I en tid preget av økonomisk usikkerhet og høy rente, er denne saken mer relevant enn noensinne. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som står på spill og hvorfor denne saken er så viktig.
I perioden fra 5. til 8. august 2023, har Eidsivating Lagmannsrett vært arena for en betydningsfull rettssak, som utfordrer måten kommuner finansierer treningssentre på. Drøbak Yoga Studio, EVO og Family Sports Club har tatt Frogn kommune til retten og de argumenterer for at kommunene gir seg selv en urettferdig fordel ved å bruke skattepenger, til å støtte sine egne treningssentre. Retten til å konkurrere på like vilkår er kjernen i denne saken, og utfallet kan sette en viktig standard for næringslivet i Norge.
Fagdirektør i NHO Geneo, Mee Eline Eriksson, og tidligere Bransjedirektør i Virke aktiv Helse, har fulgt saken tett i flere år. Hun understreker at prinsippet om likeverdig konkurranse er en hjørnestein i ethvert demokratisk og rettferdig samfunn. Dette handler ikke bare om treningssentre, men om prinsippet om likeverdig konkurranse i næringslivet, noe som er avgjørende for økonomisk vekst og utvikling.
Eriksson argumenterer for at i en tid preget av økonomisk usikkerhet og høy rente, kan ikke kommunene ha en konkurransemessig fordel. Private selskaper sliter allerede med økende kostnader, og en slik urettferdig fordel vil forverre deres situasjon ytterligere. Det trengs derfor en balansert tilnærming som sikrer at alle aktører driver på like vilkår.
I tillegg til konkurransespørsmålet, er det også viktig å opprettholde et differensiert aktivitetstilbud på markedsvilkår. Mangfoldet av treningssentertilbud er en viktig del av bransjens appell, og det er ikke ønskelig at kommunene skal utkonkurrere private aktører i områder der treningstilbudet er av høy kvalitet. Valgfriheten til forbrukerne er også avgjørende, da den gir folk muligheten til å velge det treningsstedet som best passer deres behov og preferanser.
Eriksson er håpefull og uttrykker ønsket om at rettssaken vil ende til fordel for de private treningsaktørene. Etter hennes vurdering har kommunen brutt regelverket om offentlig støtte som følger av EØS-avtalen, og de må ta de rettslige konsekvensene for å ha utbetalt ulovlig offentlig støtte til sitt eget treningssenter. Et tap i denne kampen ville være en alvorlig trussel mot alle private aktører som driver i konkurranse med kommunale foretak, og det kunne føre til nødvendige lovendringer.
Rettssaken i Eidsivating Lagmannsrett representerer en viktig milepæl i kampen for like konkurransevilkår i treningssenterbransjen og næringslivet generelt. Utfallet vil kunne forme fremtiden for hvordan kommuner støtter slike tjenester, og det står mye på spill for hele bransjen, for forbrukerne og for prinsippet om like konkurransevilkår i næringslivet vårt. Vi kan bare håpe på en rettferdig avgjørelse fra retten, som vil kunne ha vidtrekkende konsekvenser for hele næringslivet i Norge.