annonse

annonse

Et eventuelt koronapass vil hindre nye begrensninger

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Regjeringen gir kommunene mulighet til å innføre koronapass for å lette på eventuelle andre tiltak, og skal utrede en mer utstrakt bruk av slike pass. Treningsbransjen har lite å frykte.

Et koronapass som viser at man er vaksinert eller har gjennomgått Covid-19-sykdom er på trappene.

– Vi er i gang med å lage en forskrift som gir kommunene anledning til å ta i bruk koronasertifikat lokalt, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

– Det betyr at for eksempel Tromsø, som har mye smitte nå, kan bruke sertifikatet for å holde åpent tilbud som ellers måtte ha stengt eller hatt begrensninger, legger han til.

Statsministeren dro frem et eksempel på bruk under dagens pressekonferanse: Hvis en kommune har innført krav om en meters avstand og bordservering på utesteder, kan kommunen i tillegg legge inn et krav om å bruke koronasertifikat.

– Da kan utestedet drive som vanlig hvis gjestene har grønt koronasertifikat. Det betyr at de som er vaksinerte, er immune fordi de har hatt korona eller har fått en negativ test – det vil også gi grønt sertifikat. Kommunene kan altså bruke sertifikatet for å lette på andre smitteverntiltak.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Vil se på utvidet bruk

På samme måte kan et treningssenter i en kommune som har sett seg nødt til å innføre lokale tiltak som for eksempel meteren eller antallsbegrensninger, ta i bruk koronapass for å kunne drive som normalt – vel og merke for de som da har grønt pass.

Slike tiltak er allerede igangsatt i flere andre land i Europa.

I første omgang vil det være opp til kommunene selv å vurdere innføring av koronapass ved behov.

Men regjeringen vil også vurdere mer utstrakt bruk av koronasertifikat på nasjonalt nivå. Ikke bare for å lempe på andre koronatiltak, men også som et tiltak for å holde smitten nede i samfunnet.

– Vi vil se på om det er aktuelt med koronasertifikat som inngang på utesteder, konsertsteder, idrettsarrangementer, kinoer, teater, muséer og lignende, sier Jonas Gahr Støre.

VÅRE TRENINGSSENTERPARTNERE:

[slideshow_deploy id=’11726′]

 

Klare til å validere pass

En rask sjekk hos utvalgte aktører i treningsbransjen viser at det ikke vil by på store problemer.

Daglig leder Øyvind Tranøy i Exceline, Norge mest brukte medlemssystem, opplyser at de har løsning på plass for å styre inngang ved bruk av koronapass.

– Men med en ørliten manuell operasjon for å aktivere hvert enkelt medlem som fremviser dette. Vi ser i dag på å automatisere godkjenningen, forteller Tranøy.

Markedsdirektør Andreas Skjetne i EVO-kjeden – som har egenutviklet system for inn- og utpassering – forteller at de allerede har dette på plass.

– Denne problemstillingen er vi kjent med fra andre land vi opererer i, så dette er på plass. Hos oss må et eventuelt koronapass fremvises digitalt i og med vi ikke har resepsjon, sier han.

Skjetne legger til at han likevel håper at det ikke kommer dit hen at man er nødt til å ha koronapass for å kunne trene.

Thomas Ingebrigtsen i Sportskompaniet, som leverer adgangssystemet Gantner i Norge, forteller at Gantner var først ute med å være klar for koronapass.

– Så for eksempel SATS er klare. De kan slå på den løsningen i Gantner og medlemmet får beskjed om å skanne kronapasset. Har du grønt pass, kommer du inn, forteller han.

Ingebrigtsen sier at alle nyere Gantner-kunder har denne muligheten, men at eldre kunder må bytte leser.

– Man må ha en QR-kode-leser om man ikke har det. Men det er ikke den største investeringen, påpeker han.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]