– Vi har lyst til å skape en bevegelse for bevegelse, og har planer om å etablere oss i større deler av landet, fastslår gründer Kathrine Marthinsen i folkehelsebedriften Folkelig.
Gategym er et uforpliktende treningskonsept som har fått et visst fotfeste i Bergens-området. Bak initiativet står bedriften Folkelig.
– Gategym ble startet fordi det manglet gode, lavterskel treningstilbud i nærmiljøet og et alternativ til de som ikke føler seg hjemme på et treningssenter eller i et idrettslag, forteller Kathrine Marthinsen, en av gründerne i Folkelig.
Gategym har som mål å få folk ut i aktivitet og samtidig bli kjent med naboene. I dag er det fire aktive Gategym-grupper i Bergens-området som avholder aktivitet ukentlig. Tidligere var det flere, men ettersom konseptet er basert på at lokale instruktører leder aktiviteten er man avhengig av stedfaste instruktører.
– I høst har det vært litt redusert på grunn av at mange instruktører skulle reise fra Bergen, sier Marthinsen.
Lave kostnader
Men det legger ingen demper på ambisjonene. Marthinsen forteller at de har planer om å etablere Gategym i større deler av landet.
– Vi har lyst til å skape en bevegelse for bevegelse, å få flest mulig aktive. Det gjør vi ved å legge til rette for lavterskel aktivitet som man kan delta på i sitt eget nabolag, med mye fokus på lek og stafetter, svette og latter. Vi har samlet våre erfaringer om øvelser, treningsopplegg og drift i en ressursbank. Dette gjør det enklere for oss å lære opp instruktører i å drive Gategym lokalt, uten at vi trenger å være til stede, sier Marthinsen.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Gategym har også planer om et samarbeid med Kreftforeningen, som også ønsker å ta i bruk konseptet.
– Hva er forretningsmodellen?
– De som deltar på Gategym betaler 40 kroner per gang, slik at vi kan dekke kostnader forbundet med utstyr. Men planen er at det skal bli mulig å kjøpe inn kurs for instruktører. Det kan være kommuner eller andre aktører som ønsker å ha kurs for sine instruktører, men vi vil at aktiviteten skal være basert på våre verdier – lavterskel, lekent og lokalt, sier Marthinsen.
Engasjement er viktig
Gategym-konseptet er basert på frivillighet. Instruktørene får ikke betalt.
– Vi er en frivillig organisasjon, men vi lærer opp lokale instruktører som vil ha med naboene sine på aktivitet. Noen har treningsfaglig kompetanse, andre ikke. Det viktigste er at de er engasjert i å få med seg nabolaget på aktivitet, sier Marthinsen som selv er instruktør og er PT-utdannet folkehelsearbeider fra HiB og Personlig Trener fra NIH (Norges Idrettshøyskole).

Hun forteller at «medlemstallet» til Gategym er litt opp og ned, per nå er det mellom 50 og 60 aktive.
– Hvis du ser et år frem i tid, hvor er dere da?
– Da skal vi være på flere steder enn Bergen, og flere plasser i Bergen. Konseptet kan i teorien settes i gang i hvert enkelt borettslag. Vi har nettopp holdt et nytt instruktørkurs og skal teste ut hvordan portalen fungerer i noen nabolag utenfor Bergen også i løpet av våren. Da blir det enklere å starte opp nye Gategym-grupper utover høsten.
Gategym driver også en aktivitetsskole for barn i samarbeid med SK Djerv, et lokalt idrettslag i Bergen, og holder jevnlige familieøkter i samarbeid med ulike private aktører.
Ingen konkurrent
Gategym rekrutterer medlemmer med en miks av PR, litt plakater, være til stede på arrangementer og markedsføring via sosiale medier. Siden startskuddet i mars 2014 har Gategym høstet over 2 000 følgere på sin Facebook-gruppe.
– Bør tradisjonelle treningssentre se dere som en konkurrent?
– Nei, ikke en konkurrent, mer som et komplementerende tilbud. Vi har nok også litt forskjellige målgrupper, selv om treningssentrene også vil ha inn de som ikke er så aktive fra før. En start på Gategym kan jo også være en vei inn til eller et supplement til treningssenteret, sier Marthinsen.
Folkelig driver også med flere konsepter med fokus på folkehelse i nærmiljøet, blant annet Smaksverkstedet, et etterskoletidsprogram som handler om å gi barn og unge matglede.
– Alt vi driver med har fokus på nærmiljøet. Det er der vi bruker mest tid og det er der helsen vår påvirkes mest, fastslår Marthinsen.
Les også saken «Nye treningskonsepter flytter grensene». Der beskrives utekonsepter som ParkRun og British Military Fitness som utfordrere til den tradisjonelle bransjen.