– Det er trenden som er interessant, stort sett gjør folk opp for seg, fastslår daglig leder Hugo Mølmesdal i Credicare.
Over 400 treningssentre bruker løsninger fra Credicare i sine medlemssystemer for å sørge for at medlemmene enkelt kommer i gang med å betale for sitt medlemskap.
– For treningssentrene gjelder det å ha så god cashflow som mulig, og de aller fleste bruker avtalegiro for å få inn betalingene, sier Mølmesdal.
En klar bedring
Tall fra Credicare viser at ca. 96 prosent av betalingene går via avtalegiro. Det gir en rest på fire prosent som det må purres på.
– Vi har jobbet med bransjen i mange år. For ti år siden var det mellom 15 og 20 prosent som måtte purres. Bransjen har fått stadig mindre problemer med sene betalinger, fastslår Mølmesdal.
Han legger til at i de fleste tilfellene rydder man opp før det blir inkasso. Credicare får data fra sentrene inn i sine systemer, og sjekker om medlemmets avtalegiro er aktiv eller ei. Er den ikke det, tar de kontakt og får avtalen på plass.
Viktig med orden
Mølmesdal fastslår at de interne rutinene på treningssentrene er viktig.
– De betyr utrolig mye for betalingsgraden, og vi ser store forskjeller på treningssentrene. Vi opplever lite støy fra kundene til de som har gode rutiner, sier han.
Med andre ord, orden i papirene på alle mulige måter: For eksempel det å huske å notere seg at et medlem fryser sitt medlemskap slik at det ikke går ut en purring.
– Når vi får saken, gjør vi egentlig samme jobben som sentrene selv skulle ha gjort, påpeker Mølmesdal.
Må ta seg betalt
Mølmesdal tror ikke dårligere tider i norsk økonomi vil ha mye å si for treningssenterbransjen.
– Det påvirker mye mindre enn man tror. Det dreier seg om såpass små beløp, og siste det var en dupp i markedet, skjedde det ingenting, fastslår han.
– Hva er bransjens største utfordring fremover?
– Utfordringen er å finne måter å ta seg betalt i forhold til kvalitet. Det har vært en vekst i sentre over tid, men marginene i bransjen er fallende. En prosent margin i en bransje… og 50 prosent av sentrene går med underskudd… Jo, utfordringen er kunsten å ta seg betalt for å opprettholde kvaliteten. Og i tillegg: Man må drive proff bedrift, konkluderer Mølmesdal.