To av deltakerne på linjen «Breddetrening» i regi av Jåttå VGS og Arena Treningssenter forteller om sine erfaringer.
Både Sivert Skartveit og Lena Vervik Andreassen var deltakere på første år med linje Breddetrening. Treningsindustrien stilte de to noen spørsmål om hvordan de opplevde året, bransjen og utsikter til en karriere på treningssenter.
LES OGSÅ: Startet opp egen linje for breddetrening
– Hvordan har dere opplevd året på linjen breddetrening?
– Det har vært utfordrende og nytt, men allikevel utrolig gøy, jeg har utviklet meg som leder og virkelig blitt bedre kjent med tilbud du kan få på treningssenter og mengden arbeid som ligger bak, forteller Skartveit.
– Jeg har opplevd det som veldig kjekt, utfordrende og ikke minst lærerikt. Jeg har forstått at det er mye mer arbeid enn jeg trodde som ligger bak en time som for eksempel Bodypump, og hvor mye fokus det faktisk kreves av treneren gjennom hele økta, fastslår Vervik Andreassen.
– Var treningssenterbransjen slik dere hadde forestilt dere?
– Absolutt ikke, det er mye mer arbeid bak det de gjør, de er motiverende og motiverte selv de som jobber der – og det er spesielt kjekt å se at de tar seg tid til ungdom som vil ha en utfordring. Det er absolutt et miljø jeg kan se meg selv jobbe i, sier Skartveit.
– Det var nesten bedre. Bare av å se på dem som jobbet der, merket man et så sterkt og bra samhold mellom alle sammen som var veldig kjekt og nesten bli en del av gjennom året. Vi fikk forstå hvor mye arbeid som ble lagt ned i hver enkel treningstime; om det var time med flere eller bare enkeltpersoner. Man setter seg inn i menneskers liv, og skal prøve å gjøre det bedre – å hjelpe folk til å bli den beste versjonen av seg selv, som er noe helt spesielt, fremhever Vervik Andreassen.
– Hva har vært mest utfordrende?
– Det som var mest utfordrende må jeg si var å lage gruppetrening-oppsett med musikk og rytme, det var utrolig vanskelig, men utrolig kjekt når du fikk det til, og det var absolutt en ny treningsmetode for meg som jeg lærte mye av å gjøre. Så vi har lagt mye arbeid ned i det vi og, sier Skartveit.

– Det mest utfordrende var å gjøre flere ting på en gang. I en Bodypump-time må treneren prestere på det høyeste og gjøre alle øvelser 110 prosent gjennom hele økta. Dette er for det første veldig tungt og slitsomt der man i tillegg må motivere, instruere og hjelpe deltakerne. Noe annet som var utfordrende var når vi skulle vær personlig trener for enkeltpersoner. Da var det viktig å ha flere øvelser for samme muskelgruppe på lager i hodet i tilfelle en valgt øvelse ikke fungerte eller var vond å utføre for kunden. Så det å alltid være helt på, ha masse backup-planer og fullt fokus var veldig utfordrende, sier Vervik Andreassen.
– Hva har vært best/mest morsomt?
– Det morsomste var når vi hadde 1.klasse i Bodypump og spinning, vi trente dem så hardt at det var vanskelig å overbevise dem om at breddetrening var morsomt å ha som fag neste år. Og så hadde vi en del hvor vi trente frivillige fra senteret i styrke oppe på studioet, det var en utrolig god opplevelse hvor vi fikk føle på hvordan det å være PT kunne være, sier Skartveit.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Det morsomste var når vi skulle lage en liten «treningsdans» og lære om blokker og takter i forskjellige sanger. Der skulle man få inn x-antall øvelser og repetisjoner i perfekt tempo og utførelse til musikken. Noen sanger gikk veldig fort i takten som gjorde at vi måtte bytte ut enkelte øvelser for andre som passet bedre til musikken. Det var vel der de aller fleste strevde mest, bommet på taktene og alt ble ganske rotete og morsomt, men dette er noe vi har stålkontroll på nå som året er omme, fastslår Vervik Andreassen.
– Hva er den viktigste lærdommen dere tar med dere videre?
– Jeg vil si den viktigste lærdommen var å kunne lede en trening på forskjellige måter og lære nye treningsmetoder, og så kunne bruke dem til å trene andre på en selvsikker måte, forteller Skartveit.
– Samholdet man får med menneskene. Om man har en kunde skaper man et bånd av trening og glede som veldig fort blir ganske sterkt. Jeg hadde en PT-time for et eldre ektepar som fremdeles kjenner meg igjen hver gang jeg kommer på senteret og gir meg alltid et stort smil. Det skal ikke så mye mer til enn å vise at du bryr deg om folk, og at du vil lage det beste opplegget for hver enkel, for at de skal få mest mulig utav det de trener på, sier Vervik Andreassen.
– Vil det være aktuelt med en karriere i treningssenterbransjen etter hvert?
– Det kan det absolutt være, det virker utrolig givende å jobbe på et treningssenter, du blir kjent med mange mennesker og lærer mye om kroppen underveis. Så om ikke en karriere så er absolutt en deltidsjobb noe som kunne vært aktuelt som student videre, fastslår Skartveit.
– Det vil det absolutt! Å ha et så kjekt, aktivt og godt samhold i en fremtidig jobbkarriere er noe jeg definitivt kunne tenkt meg. Nå skal jeg ett år inn i militæret, men etter det vet jeg allerede nå at jeg vil studere noe lignende – og gjerne jobbe på et treningssenter ved siden av skole. Det har vært et veldig kjekt og spennende år, og jeg har blitt mye mer erfaren når det kommer til trening for meg selv og for andre, konkluderer Vervik Andreassen.
LES OGSÅ: Startet opp egen linje for breddetrening