Det splitter nye senteret Fit4 på Høvik bygger konseptet på NTNU-forskning. En av eierne har dessuten laget treningsopplegg for europeisk toppfotball og Marit Bjørgen.
Fit4 er godt lokalisert like i nærheten av motorveien mellom Oslo og Drammen, i et område med lite konkurranse, og hvor man har tusenvis av potensielle kunder som bor i gangavstand. Attpåtil har senteret legekontor og helsebedrifter som nærmeste naboer.
– Slikt må det vel bli medlemmer av?
– Vi åpnet Fit4 den 10. januar 2018 i lokaler på 500 kvadratmeter. Vi har ikke drevet spesielt mye markedsføring, og vi har allerede fått 260 medlemmer. Sammenlignet med sentre av samme størrelse bør vi ha kapasitet til 1 200 medlemmer, og vårt mål er å gå i break even i løpet av sommeren, sier daglig leder Terje Skulstad ved Fit4 Høvik.
– Hva slags trening tilbyr dere?
– Vi har laget et konsept basert på trening utviklet av forskere. En av eierne er Professor Dr. Jan Hoff. Han har forsket på trening de siste 25 årene og arbeidet ved NTNU og St. Olav Hospital. Hoff har utviklet og lagt opp treningskonsept blant annet for de europeiske toppklubbene Real Madrid, Barcelona og Celtic. Han har også jobbet med den mest effektive trening for det norske alpinlandslaget og Marit Bjørgen.
– Professor Hoff har villet ta treningskonseptene i bruk hos Fit4. De benyttes forøvrig også av sykehus, for effektiv rehabilitering av hjerte- og lungepasienter og kreftpasienter. Både styrketreningen og utholdenhetstreningen er basert på hans forskning fra NTNU-St. Olavs Hospital, forteller Skulstad.
Satser på kompetanse
Det faglige, forskningsbaserte grunnlaget står altså sentralt for treningsopplegget til Fit4, og i tillegg til selve treningssentret vil de også ha en liten treningsklinikk i drift der folk kan få skreddersydd et individuelt program.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
– Her vil vi ha en spesialist i geriatri, spesialist i idrettsfysioterapi, lege og trenings-fysiolog. Vi har bygget opp et team med treningsveiledere, og har satt som krav at alle skal minst ha en bachelor i helsefag, i tillegg til PT-utdannelse. Alt vi gjør skal være kvalitetssikret og faglig begrunnet.
– Hvorfor geriatri?
– Vi vil gi et tilbud mot til dem som ellers ikke ville trent. Vårt mål er å gjøre en innsats for folkehelsen, og vil vise dem som utgangspunktet ikke er interessert i trening hvordan det veldig enkelt, raskt og effektivt kan gjøres – at man får en rask helseeffekt av treningsinnsatsen man yter. Dette er utprøvd både på «vanlige» eldre og på toppidrettsutøvere. Treningen vi tilbyr er for alle, uavhengig av alder og nivå og vi vil vise at effektiv trening ikke bare er for dem som driver toppidrett men også for «mannen i gata».
Droppet dusjen
I treningsopplegget inngår forøvrig trenings-appen Myworkout GO, som guider medlemmene gjennom treningsopplegget. Den også er utviklet i NTNU-miljøet hvor man har stort fokus på hjerte og pust.
– For treningen satser vi på tredemøller, som en kardiopark for å trimme hjertet, som jo er den muskelen som virkelig holder oss gående. Folkehelsemessig er dette noe av det vesentligste å jobbe med, i tillegg til styrketrening for beina, utholdenhetstrening og ekstensjonstrening. Dette er de viktigste funksjonene for å holde oss sunne og friske.
Skulstad sier at man tilbyr medlemmene et flott treningsmiljø, men til en lav pris.

– Vi definerer oss som et senter med lav kost og høy kvalitet. Vi har tørrgarderobe, det vil si skifterom uten dusj. Erfaringsmessig er det en ganske lav andel av medlemmene som benytter seg av dusjfasiliteter, og dusjanlegg utgjør en veldig høy investeringskostnad.
– Vi har isteden prioritert en lav månedspris kombinert med best mulig treningstilbud. Månedsprisen starter på 239 kroner. Vi har høy standard på treningsapparatene, topp utdannede treningsveiledere, leger, og en professor som er fagansvarlig.
– Vi har også lagt vekt på treningsmiljøet, med levende grønne planter, kunstgress på gulvet og veldig god ventilasjon, samtidig som vi har åpent 365 dager i året, 24 timer i døgnet. Det skal være en opptur å komme inn og trene når du selv vil.
Strategisk plassert
Området Oslo Vest-Bærum har nok av treningssentre, men Skulstad mener at man har funnet en optimal lokalisering.
– Konkurransesituasjonen er noe av grunnen til at vi etablerte oss på Høvik. Vi kan få konkurranse fra sentrene i Sandvika og Stabekk, og det er ikke langt til disse stedene. Men vi har rundt 10 000 innbyggere på Høvik, som bor så nær oss at de kan enkelt tusle rusle bort til senteret. Vi satser på å være et nær-senter for Høvik, samtidig som treningsklinikken har en ekspertise som vil favne kunder fra hele Oslo-området.
En del av et helsemiljø
– Vi er også lokalisert som en del av Høvik Helseparkhus, i Fjordveien 1, hvor det er en rekke helsebedrifter og helsetjenester. Vår tanke er å bidra til helheten i tilbudene. For eksempel vil pasienter, som av sin lege er blitt anbefalt å trene, få et skreddersydd opplegg på vårt treningssenter når de forlater legekontoret.
– Har dere planer om flere sentre?
– Det er litt av tanken at konseptet vårt med den mest effektive trening skal kunne benyttes flere steder. For øyeblikket prøver vi å få i gang et samarbeidsprosjekt med Frisklivssenteret i Bærum kommune, som er et tiltak for langtidssykemeldte og uføre som har behov for alt fra jobb til trening, behandling og sosiale aktiviteter.