annonse

annonse

– Folk flest må lære seg å trene

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

HT Club-eier Lars-Jørgen Sælø kaster en brannfakkel mot treningsbransjens lavpriskonsept når han mener at «Hvermansen» ikke må sette i gang trening uten veiledning.  Alle som skal trene på HT Club må ha en gjennomgang før oppstart for å lære senterets rutiner og hygieneregler, og for å forebygge at noen skader seg.

Lars-Jørgen Sælø startet HT Club i 2010, og for tre og et halvt år siden flyttet han virksomheten fra Hof til Holmestrand.

Ideen hans har hele tiden vært å gi folk et tilbud om kvalitetstrening med maksimal veiledning og oppfølging, slik at kundene får det man har på de aller dyreste sentrene – men til en overkommelig pris.

– HT står for helse og trivsel, og vi definerer oss ikke som et treningssenter. Vi er en klubb hvor medlemmene får nær tilhørighet, og vi inkluderer solarium, massasje, kondisjonstesting, kostholdsveiledning og personlig trener i ordinært medlemskap.

– Resepsjonen vår står midt inne i treningslokalet, slik at vi er fullt integrert med medlemmene mens de trener. De kan til enhver tid få hjelp på stedet, forteller Sælø.

Dyrker felleskapet

Klubbkonseptet forsterkes med en sosialiseringskrok med kaffe, og en sofa hvor de ansatte prater med medlemmene, og har uhøytidelige veiledninger. Hvert år arrangerer HT Club sykkelturer i Spania, hvor det er lagt opp til at folk har mulighet til å ta med seg hele familien.

Resepsjonen er plassert i hjertet av treningssenteret.

– Vi feier også treningssenterets bursdager og byr på nyttårsbuffé, og inviterer på turer som skidag på Norefjell og sykkeltur på Rallarvegen, sier Sælø.

Medlemskapet i HT Club koster 100-150 kroner mer i måneden enn gjennomsnittet for fullsortimentsentre, og Sælø synes slett ikke at 650 kroner er dyrt tatt i betraktning hva medlemmene får.

Alt inkludert

– Vi driver etter en all inklusive modell, akkurat som de dyreste nisjesentrene, med alt inkludert i medlemsprisen. Hos oss har medlemmene personlig trenerveiledning med kontinuerlig og rask oppfølging.  Vi har også tilbud om klippekort, månedskort, halvår og helår til forskjellige priser.

– Vi setter opp PT-programmer, for eksempel løpeprogram, styrketreningsprogram eller kostholdsprogram, og oppsatt PT-time får man, så langt det lar seg gjøre, umiddelbart, – eventuelt i løpet av veldig kort tid.

Ved innmelding får medlemmene en kondisjonstest og blir tildelt personlig trener, hvor man går igjennom historikk og mål.

– Dette gjør vi for å kartlegge eventuelle utfordringer. Alle som skal trene på HT Club må ha en gjennomgang før oppstart, uavhengig av ferdighetsnivå – for å lære våre rutiner og hygieneregler, samt at vi skal se til at noen ikke skader seg på uhensiktsmessig trening.

Vil ikke bli for stor

HT Club har rundt 300 medlemmer. Sælø har et mål om å få flere medlemmer, men ønsker ikke at klubben skal bli uoversiktlig stor. Han er bestemt på å beholde kvaliteten slik at han kan følge opp medlemmene best mulig.

Lars-Jørgen Sælø driver klubben på heltid sammen med sin kone Beate Sælø. I tillegg har de 3-5 medarbeidere tilknyttet etter behov. Treningen skjer individuelt i styrkesal, eller i mindre grupper i sal.

Saltrening på HT Club

– Vi står for de aller fleste saltimene selv. Siden vi kjenner våre medlemmer, er det lett å tilpasse fellestreningene til den enkelte, selv med ulike forutsetninger og behov.

– Da vi startet for åtte år siden, valgte vi å gå litt mot strømmen. Isteden for et billigkonsept ønsket vi å være fullbemannet med en litt høyere pris. Vi vil dra trenings- og helseveiledning opp på et nivå hvor vi mener det bør være for at folk skal få den hjelpen de trenger, fastslår Sælø.

De fleste kan for lite

Han har bestemte meninger om hva trening skal inneholde, og etter hans oppfatning gjøres det mange feil i bransjen, noe som dessuten får konsekvenser.

– Folk som befinner seg på nivå 1 skal ikke begynne å trene på nivå 3, og det er vår jobb og veilede dem.

– Jeg er ingen motstander av nøkkelkortsentre og lavpriskonsept, men når folk setter i gang på egenhånd kommer aktiviteten ofte skjevt ut. 90 prosent av befolkningen vet ikke helt hvordan de skal trene, og da hjelper det ikke med masse fancy utstyr. Det de trenger, er god veiledning og oppfølging, av enkel og god Back to Basic trening, sier Sælø.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Han mener utfordringen i disse tider er at folk bruker internett og leser aviser for å få treningsråd, og tror dermed at de ikke behøver faglig veiledning av en profesjonell trener.

– Folk er heller ikke i stand til å vurdere om treningsprogrammene de finner selv er tilpasset en nybegynner eller om det er for avansert trening.

– Når avisene skriver «Kom i superform med Tabata!», «Kom i superform med fem ganger fem markløft knebøy!» er det få som nevner at man må ha treningserfaring før man begynner med slike intensive protokoller, før man har et godt grunnlag.

Begynne i riktig ende

Sælø synes det er skremmende å se hvor mange skader som oppstår av feil trening.

– Det har aldri vært så mye skader på mosjonister som vi opplever nå. Noen har omtrent klippekort på Aleris for kneoperasjoner for å rekke Birken…  Jeg kaller det for cowboytrening!

– Hvordan mener du man skal gripe an treningen?

– Trening må gjøres skritt for skritt, og i riktig rekkefølge. Er man overvektig, bør man først gå ned i vekt, før man setter i gang å løpe halvmaraton. I stedet for intensiv trening, bør den overvektige også begynne å gå turer for gradvis å få av seg kiloene, fremfor harde intensive treningsøkter, som kan skade mer enn den gjør godt.

– Først når kiloene er av, går man i gang med neste delmål, hvor man sakte trener seg opp til å tåle løpingen, for så å jobbe mot et prestasjonsmål.

– Har man høyt blodtrykk, bør man være forsiktig med å sette i gang med høyintensitetstrening, og kraftige anstrengelser. Det er ikke da du skal makse i benkpress. Man må begynne rolig, og først gjøre de tiltakene som skal til for at blodtrykket skal gå ned, før du kan begynne med tyngre trening.

Fokus på kostholdet

Sælø har vært aktiv i idretten fra barnsben av og jobbet som personlig trener i mange år og som frilans kostholdsveileder, før han åpnet sitt eget studio for åtte år siden.

Han er utdannet rehab trainer for muskel- og leddterapi og er sertifisert personlig trener og kostholdsveileder. Han har spesialisert seg innen prestasjonsrettet trening, men brenner veldig for generell folkehelse og forebyggende trening av barn og unge, som han jobber daglig med.

– Det er viktig å ha en sunn livsstil, sier Sælø.

Livsstilsveiledning på HT Club

– Vi overøses med alle mulige slankekur-remedier som selges overalt og på nettet. Folk lar seg påvirke av media og reklame, og tester villig ut tabletter, pulver og andre sultekurer. Vi ønsker å vise folk at dette ikke er noe hokus pokus, men det handler rett og slett om kunnskap.

– På våre kurs, HT-Club Concept, gir vi dem kunnskap om både kroppen og ernæring, og veileder etter Statens Ernæringsråds anbefalinger for kosthold. Folk må spise normal mat, bevege seg mer og trene litt mer, men ikke nødvendigvis så avansert. Dette er i tråd med vårt konsept, KIS, Keep It Simple, forteller han.

Som motebransjen

Sælø sier vi må finne tilbake til det grunnleggende og mener bransjen er blitt altfor kommersiell og motepreget.

-Jeg synes treningen nå er blitt litt for mye mote, med hang til trender. Måten man trener på skal stadig forandres, år for år, akkurat som i motebransjen.

– Jeg er mer opptatt av hva som fungerer. Back to Basic: Ikke for mange øvelser, ikke for mange økter; Kjør basisøvelser og «first things first. Man må man lære å gå, før man kan løpe. Har man en utfordring, som eksempelvis en skade, må dette tas hånd om først, før du kan starte opp med prestasjonstrening.

– Her klarer ikke media å fortelle folk hva som er riktig trening. I stedet publiseres det artikler om at det er mulig å komme i superform på fire-fem uker.

Fikk bort køene

På mange treningssentre opplever man flaskehalser og køer foran de mest populære apparatene. Sælø var oppsatt på å løse problemet.

– På et bransjetreff sa jeg til kolleger at jeg aktet å lage et fungerende køsystem, noe de mente jeg ikke ville få til. Men jeg har laget en logistikk hvor det er minimalt med ventetid for de forskjellige aktivitetene.

HT Club har også innført rutiner for optimal hygiene.

Alle medlemmer må rense apparatene rett etter bruk.

– Våre medlemmer sitter ikke på håndklær. Etter 3-4 øvelser er jo håndkleet gjennomtrukket av svette med påfølgende dårlig hygiene. Ved innmelding på HT Club får alle medlemmer en grundig gjennomgang om hvorfor vi prioriterer hygiene.

– Når de kommer på trening, får de med seg en klut og anti-bac på sprayflasker, og vasker selv apparatene straks etter hver bruk. Jeg sier at vi har Holmestrands reneste møbler, for de blir vasket opp til femti ganger om dagen, i tillegg til at vi selvsagt tar grundig hovedvask. Dette lar seg gjennomføre på grunn av vår tilstedeværelse til enhver tid.

Veiledning er viktig

Sælø er opptatt av å gi fullverdig og riktig trening til en overkommelig pris.

– Mange kan nok tenke jeg er en konservativ trener fordi jeg ikke støtter alle treningstrendene som mediene publiserer. Man trenger ikke overdreven trening, og i samfunnet nå er det for mange vonde hofter og knær fordi man har løpt og jogget altfor mye.

– Man har kanskje ikke løpt på ti år og likevel setter i gang med et joggeprogram, med mål om å delta på en halvmaraton eller i verste fall hele!

– Folk må veiledes til å trene riktig, det er det jo derfor vi er her. Vi ønsker å gi kvalitetstrening i et ordinærabonnement, hvor alle skal ha en mulighet til riktig trening, ikke bare de som har råd til å kjøpe PT-timer. Folk flest trenger veiledning, ikke bare tilgang til apparater, konkluderer han.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]