annonse

annonse

Fokus på smak og mindre sukker

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Danske Nutramino har siden 2013 bygd en solid posisjon innen sportsernæring på norske treningssentre, men er på ingen måte mette. – Det går alltid an å gjøre mer, fastslår country manager Martin Carlberg.

Innen markedet for sportsbars, energidrikker og pulver har danske Nutramino vokst fra liten til stor med en markedsandel på mellom 65 og 75 prosent hos norske treningssentre, ifølge Martin Carlberg.

Ved oppstarten i Norge var Fresh Fitness eneste kunde, men nå er stort sett alle kjedene og majoriteten av de frittstående sentrene på kundelisten.

– Vi ser to sterke trender i markedet: En stadig større del av befolkningen blir aktivisert i en eller annen form for trening. Fitness og trening er en megatrend og den fortsetter å vokse. Dessuten har vi all oppmerksomheten rundt sukker. Vi ser en tydelig trend på at sukker er på vei bort, sier han.

Og sistnevnte følger Nutramino godt med på. Carlberg forteller at de jobber med både Stevia (urte med kraftig søtsmak) og polyoler (sukkeralkoholer som kroppen ikke tar opp) for å finne naturlige søtningsmidler i sine produkter.

– Den som klarer å få frem produkter med kombinasjonen minst mulig sukker og høyt proteininnhold, kombinert med best mulig smak, vinner. Folk vil at barene skal smake som godteri, men unngå alle negative effekter med det, fastslår han.

Stort marked

Nutramino konkurrerer i hovedsak med Sportsnutrition, Maxim og til dels Proteinfabrikken.

– For oss er det helt klart sportsbars det selges mest av. Der har vi blitt kjent for veldig gode smaker, og satser der. Men vi har også sportsdrikker, pulver og energidrikker. Det gjelder å ha bredde, men vi skal ikke forvirre kundene med mer enn man trenger, sier Carlberg.

Markedet for sportsernæring er i hundremillionersklassen.

Norgessjef Martin Carlberg i Nutramino.
Norgessjef Martin Carlberg i Nutramino.

– Ser man på hele markedet og alle kanaler som sportsbutikker, treningssentre, dagligvare og web, snakker vi nok om et «ball park» tall opp mot 400 millioner kroner. Begrenset til treningssentre ligger markedet på ca. 100 millioner, anslår Carlberg.

Nutramino jobber med nye markeder i tillegg til treningssentre. Selskapet har fått en avtale med XXL, og ser på muligheter for deler av sortimentet hos Reitangruppen og Norgesgruppen. Carlberg forteller at det ofte er mer arbeid med treningssentre enn salg til grossister. På sentrene må man for eksempel inn med kjøleskap og hyller på relativt små volumer i forhold til grossistsalg.

– Men vi hadde ikke kommet dit hvis vi ikke hadde lagt grunnlaget i treningsindustrien. Folk må kjenne igjen produktene, sier han.

Kan alltid gjøre mer

  Er dere fornøyd med salget på norske treningssentre, og hva kan man eventuelt gjøre for å selge mer?

– Vi er generelt sett ikke fornøyde, det går alltid an å gjøre mer. Det primære er hvor engasjert resepsjonisten, senterlederen eller PT-en er. Det er de som har all makt. Det som fungerer best er om vi klarer å gjøre de ansatte til ambassadører, slik at det blir helt naturlig for dem å anbefale produkter. Da selger man også bedre, fastslår Carlberg.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

Han legger til at fokus på lokal markedsføring på sentrene også spiller en stor rolle.

– Det skal se bra ut! Litt plakater, tydelig prismerking, hyller og skap fylt opp til en hver tid. Slike elementære ting kan man bomme på, men det har alt å si.

Carlberg trekker også frem opplæring og produktdemoer.

– Får vi en ny kunde prøver vi å arrangere produktopplæring, og vi jobber mye med produktdemoer for utdeling, slik at kundene kan smake selv. Det er den beste markedsføringen.

Det startet med smaken

– Det som skiller oss fra andre er først og fremst smaken på barene. Det var slik det hele begynte: To danske menn som mente at det måtte gå an å få frem produkter som smakte bra – for slik var det ikke tidligere, forteller han.

Carlberg nevner også design som en differensiator.

– Produktene ser bra ut, og er lette å kjenne igjen med hensyn til hvilken funksjon de har – slik at de tiltaler den brede massen. Og for de som selger produktene: Vi jobber med gode marginer med egen produktutvikling og produksjon. Vi har ingen mellomledd.

Men til tross for fremgangen på markedet siden oppstarten i 2013, er ikke Carlberg trygg.

– Vi har vært flinke, men det er mange utenlandske aktører som kommer med fantastiske barer, så vi skal ikke føle oss for bekvemme. Vi kan ikke leve på gamle meritter, så det er viktig for oss «å være på» – og lytte til markedet. Samtidig skal vi være innovative og gamble litt for selv å sette trendene, fastslår han.

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]