Over halvparten av alle arbeidstakere i Norge skulle gjerne levd litt sunnere. Her er det bare å gripe mulighetene.
Det viser en undersøkelse Stamina har gjennomført blant 2 500 yrkesaktive nordmenn.
Folkehelseinstituttet presenterte tidligere i år en rapport om nordmenns helse (Sykdomsbyrderapporten 2016). Rapporten var tydelig i sin konklusjon. Dårlig livsstil, og da spesielt usunt kosthold er blitt vår helseutfordring nummer én. Så et sunt måltid i løpet av dagen kan bli en god start for bedre livsstil.
– Litt bedre kosthold kan gjøre en stor forskjell. Med riktig påfyll av energi i alle fall én gang om dagen vil mange oppleve økt energi som igjen gir overskudd til å gjøre mer av det du har lyst til i hverdagen, sier ernæringsfysiolog og fysioterapeut Ida Christine Hoel i Stamina.
Hva motiverer til livsstilsendring?
Norsk Jobbhelserapport viser at norske arbeidstagere krever langt mer av sine arbeidsgivere enn tidligere. Hele 55 prosent av de spurte i en stor undersøkelse gjennomført av Norstat for Stamina Helse, mener at arbeidsgiver bør legge til rette for at de ansatte kan ha en sunn livsstil. Tendensen er stigende fra i fjor.
Det er videre en vesentlig forskjell på alder, hvor de yngre arbeidstagerne forventer mer av arbeidsgiver enn hva de eldre arbeidstagerne gjør.
Er norske arbeidsplasser og ledere klar over de stadig økende forventningene til deltagelse og ansvar for de ansatte helse?
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]
Jobbhelserapporten spurte hva som ville motivert respondentene til å legge om livsstilen. Flere av svarene kan definitivt brukes av treningsbransjen for å utvikle sine tilbud.
(respondentene kunne avgi flere svar)
Hva av følgende ville motivert deg til å legge om livsstilen?
- Merkbare resultater av trening (ville gitt motivasjon for andre grep): 47 %
- Mindre tidspress og anledning til å prioritere annerledes: 44 %
- Sosial tilhørighet – hatt noen å gå tur eller være i aktivitet sammen med: 35 %
- Sunn og variert mat på jobb: 32 %
- Oppfølging fra profesjonelle – ernæringsfysiologer, trener eller psykolog: 27 %
- Aktivitet i regi av jobb: 23 %
- Mer kunnskap om riktig kosthold og aktivitet: 23 %
- Konkrete råd fra lege eller resultater fra helsekontroller knyttet til livsstilsfaktorer: 21 %
- Ingen av disse: 9 %
- Kurs/oppfølging for røykeslutt, stressmestring eller alkoholavvenning: 5 %
Norsk Jobbhelserapport ble i år gjennomført med 2 500 respondenter i alderen 18-60 år, i 50 prosent jobb eller mer, for andre år på rad. Undersøkelsen omhandler sammenhengen mellom livsstil, arbeidsforhold, jobbhverdag og privatliv.