Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgivere å vurdere tiltak som får arbeidstakere i aktivitet og gir dem bedre helse. Skatteloven på sin side gjør det både vanskelig og dyrt å tilby trening som et gode til de ansatte – og enkelt og skattefritt å tilby alkohol og juleribbe. Det må være lov å undres litt over reglene for skatt på trening.
Dette innlegget ble først publisert på senterdrift.no
Folkehelsa kunne vært bedre. Selv om stadig flere trener og mosjonerer jevnlig, er det en nasjonal utfordring at mange av oss spiser for mye eller for usunt, samtidig som vi ikke bruker kroppen vår nok. Ser vi den norske befolkningen under ett, er det for lite bevegelse.
Et stillesittende folk
Ifølge siste utgave av Folkehelserapporten er det bare 30 prosent av norske voksne som beveger seg så mye som anbefalingene tilsier. I gjennomsnitt tilbringer vi 9 av døgnets våkne timer på rumpa! Vi sitter i bilen, vi sitter hjemme, og mange av oss sitter timer i strekk på jobb daglig. Mye stillesitting og lite fysisk aktivitet er en opplagt dårlig kombinasjon for helsa.
Det forstår også norske arbeidsgivere, som gjerne vil tilby treningsmuligheter til sine ansatte. Men lett skal det ikke være!
Arbeidsgivere tar ansvar
Arbeidsmiljøloven § 3-4 slår fast at arbeidsgiverne skal ta sin del av ansvaret for folks helse: Arbeidsgiver skal, i tilknytning til det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, vurdere tiltak for å fremme fysisk aktivitet blant arbeidstakerne.
Arbeidsgiverne er med på notene og frister med betalt trening som en del av arbeidsavtalen, noe svært mange arbeidstakere synes er gull verdt – helt til skattemyndighetene skal ha sitt. Da synker verdien av gode intensjoner betraktelig, både for arbeidsgiver og den enkelte ansatte.
LES OGSÅ: Når arbeidsgiver betaler for treningen
Skattereglene i kroner
Skatteloven sier at ansatte som mottar økonomisk støtte fra arbeidsgiver til privat medlemskap på treningssenter, må skatte av dette som inntekt. Arbeidsgiver må også betale arbeidsgiveravgift av beløpet.
Forklaringen ligger i at et treningstilbud som den ansatte kan bruke på fritiden, blir sett på som en privat fordel – eller lønn, om du vil. Lønn skal vi som kjent skatte av.
I denne artikkelen er reglene omsatt til kroner:
- En arbeidsgiver som dekker trening for 500 kroner i måneden betaler kr 846 per ansatt i arbeidsgiveravgift per år.
- For en ansatt med høy inntekt og maks marginalskatt vil trening dekket av arbeidsgiver med 500 kroner i måneden tilsvare 2808 kroner i året i skatt.
Skattefri trening i egne treningslokaler
Bedrifter som har egne treningslokaler kan derimot tilby trening som i praksis er gratis for de ansatte. Trening kan også tilbys skattefritt og gratis til ansatte hvis den arrangeres som fellestreninger i leide lokaler (for eksempel på et treningssenter).
LES OGSÅ: Hver femte ansatt har tilbud om trening i arbeidstiden
Direktør for Virke Trening, Anne Thidemann, er en av flere som mener at ordningen forskjellsbehandler de små bedriftene, som ikke har økonomi eller plass til å tilby skattefri trening til sine ansatte. Virke Trening har det som en av sine viktigste saker å jobbe for en omgjøring av regelverket, slik at beskatningen på trening betalt av arbeidsgiver blir fjernet.
Bytte ut ribbe og dram med trening
Ironisk nok får det ingen skattemessige konsekvenser når arbeidsgiver spanderer alkohol på sine ansatte, for eksempel på firmatur eller på julebordet. Dette kan synes forunderlig, i hvert fall når man ser det fra folkehelse-perspektivet.
I fjor gikk tidligere eier og leder i Sats Elixia, Bjørn Maaseide, ut og oppfordret norske bedrifter til å droppe julebordet og heller bruke pengene på å få de ansatte i aktivitet.
Måseide viste blant annet til Sverige, hvor reglene lar det være opp til ansatte selv å bestemme hvor og hvordan de vil trene for arbeidsgivers regning. Der har de fjernet fordelsbeskatningen på arbeidsgiverfinansiert trening.
I likhet med Virke Trening mener Maaseide at målet tross alt må være bedre helse for folk flest, og at regelverket må fremme – ikke hemme – tiltak som kan få folk til å bevege seg mer.
Vi må si oss enige. Slik vi forstår myndighetene er bedre folkehelse et viktig mål. Regler fungerer absolutt best når de legger til rette for å nå et mål – ikke når de kompliserer veien dit.
Nytt valgflesk, nye muligheter?
I skrivende stund er nasjonens politiske elite ute og serverer vafler og valgflesk til folket. Spørsmålet er selvsagt om fjerning av skatt på trening er blant godbitene.
Dagens helseminster har tidligere vært tydelig på at han ikke ser et slikt tiltak som virkningsfull bruk av penger, men noen andre kan jo velge å se det litt annerledes.
Vi venter i undring og spenning. Den som er opptatt av skatt og trening får se!