Treningssenterbransjen har gjennomgått store endringer de siste årene, og det er spennende å få et innblikk i tankene til de som har vært med en stund og sett bransjen utvikle seg. I denne bransjeprofilen får vi høre fra bransjeleder for Virke Aktiv helse, Morten Mørland. Han deler sine erfaringer og syn på utviklingen i bransjen, suksessfaktorer, utfordringer og potensialet for å bli en troverdig folkehelseaktør.
Treningsindustrien vil regelmessig presentere Bransjeprofilen, hvor vi tar en nærmere titt på personer fra bransjen vår, og som vekker interesse og nysgjerrighet.
-Hva er din bakgrunn?
Frem til 2015 satset jeg aktivt som landeveissyklist, med fem år på profesjonelt nivå, samtidig som jeg tok noe handelsutdannelse og seks år med ernæringsutdannelse. Etter endt sykkelkarriere startet jeg i jobben som ernæringsrådgiver for Olympiatoppen samtidig som jeg drev eget firma med trening- og ernæringsveiledning.
-Se inn i glasskulen. Hvordan vil treningssenterbransjen utvikle seg de neste fem årene?
Jeg tror at treningssentrene går i retning av enda mer personlig og skreddersydde produkter fremfor rene sentre. Vi vet at pandemien gjorde mye med hvordan nordmenn liker å trene og vi ser i Virke at kunder i alle slags bransjer som dagligvare og kleshandel stadig ønsker seg produkter og tjenester som er unike for akkurat dem. Sentrene som forstår dette og klarer å tilby gode tjenester til kundene sine tror jeg vil få et konkurransefortrinn.
-Hva tenker du skal til for at bransjen skal lykkes i arbeidet som en seriøs folkehelseaktør?
For at bransjen skal lykkes i dette arbeidet, tror jeg det er helt essensielt at man begynner å spille enda mer på lag, samtidig som man også ivaretar det naturlige konkurranseaspektet. Hvis man ser på andre bransjer
i Norge som har lykkes med å få gjennomslagskraft så er fellesnevneren at virksomheter som til daglig kanskje er konkurrenter kommer sammen om en felles vei og identitet. Jeg tror også vi må gjøre en enda bedre jobb for å fremheve de gode enkelthistoriene der ute. Mange av våre medlemmer har sett hvordan trening kan endre folks liv. Jeg tror vi må løfte disse historiene for å sikre større gjennomslag.
-Hva er den aller største utfordringen for bransjen i dag?
Tror nok jeg er inne på noe viktig i svaret over, men jeg tror også dagens utfordring i stor grad handler om en manglende følelse av felleskap og gode muligheter til å kommunisere på tvers. Ikke bare innad i bransjen, men også med andre aktører man kan trekke lærdom fra. I Virke er vi veldig opptatt av å dele kompetanse på tvers av bransjer. Å kartlegge nøye hva treningssenterbransjen kan lære av andre og hva den kan lære bortvil være viktig for meg.
–Hva bør myndighetene gjøre for å få folk mer aktive?
Myndighetene har både et ansvar, og ikke minst en enorm mulighet for å tilrettelegge for økt aktivitet blant befolkningen. Fra myndighetenes side tror jeg ikke det er noe mer hokuspokus enn å satse på tiltak som gjør det enklere for folk å trene, og trene på den måten de selv ønsker. Slike tiltak avhenger dog av god dialog med treningssentrene. Det en dialog vi i Virke ønsker å få fortgang på
– Hvorfor et medlemskap i Virke?
Treningssenterbransjen er et satsningsområde for Virke hvor vi ser mange muligheter for synergier med andre bransjer vi også organiserer ideelle helseaktører og start-up selskaper. Virke har lange tradisjoner
og mye kompetanse knyttet opp mot treningsbransjen samt mange ulike forebyggende aktører og samarbeidspartnere. Det gjelder ikke bare bransjeledere, men også de ulike fagkompetansene som er en del av det store teamet som bistår medlemmene hver eneste dag, fra advokater, HR, marked og kommunikasjonsavdeling, politisk avdeling med mer.
Disse to elementene, sammen med det jeg opplever som en utrolig “drive” både internt og blant våre medlemmer for å få ting til fremover gjør at jeg tror mange vil se verdien av å stå sammen i Virke fremover.
- Er treningsbransjen generelt sett kommet langt nok med digitalisering? Hva er det eventuelt som gjenstår?
Her tror jeg det er enorm variasjon. Fra de store aktørene, og ned til sentrene som er drevet med små ressurser som driftes med et bankende hjerte for treningen og bransjen. På dette området tror jeg bransjen har mye å hente ved å se til andre bransjer som har kommet langt i utviklingen.
Digitalisering vil være svært viktig under Virkes treningskonferanse den 22. November. Her får vi blant annet høre foredrag om bruken av AI og teknologi i treningssenterbransjen.
Fem kjappe:
– Hva trener du helst selv?
Etter en lang sykkelkarriere og
mange ublide møter med asfalten har jeg en rygg som ikke er så glad i sykkel lengre. Dette kombinert med småbarnslivet gjør at “less is more” fort er første prioritet, fremfor hva som gjøres. Riktignok prøver jeg så godt jeg kan å presse inn løping og styrketrening der jeg klarer
– Din foretrukne treningsapp?
Etter mange år med fokus på tall, soner og minutter, har jeg nok de siste årene prøvd å fokusere minst mulig på det tekniske rundt trening, og heller fokusere på opplevelsen, følelsen og tilstedeværelsen avdet å være i aktivitet.
– Har du et treningsmål oppnådd du er spesielt stolt av?
Jeg husker jo at det var ganske stort å runde 1000 treningstimer for første gang som aktiv syklist, men blir vel feil å si at jeg er stolt av det. Tror nok det jeg er mest stolt av, rett og slett fordi jeg hadde utrolig dårlig forutsetninger for å klare det, var å nesten løpe under 3 timer på en maraton etter å ha gått siste fem kilometerne.
– Hva er ditt favorittutstyr/treningsredskap?
Tror nok det må bli tredemøllen som kom i hus for et par år siden.
– Bruker du PT?
Gjennom en lang idrettskarriere var personlige trenere en stor del av hverdagen, men etter jeg la opp har jeg ikke benyttet dette fordi jeg er heldig som har mange gode venner i bransjen som veileder meg innimellom.