Etableringstakten blir lavere i år for den største lavprisaktøren. Fresh Fitness økte nylig prisen på basismedlemskap med 25 prosent, men lover likevel skarp konkurranse.
– Vi er opptatt av at vi skal være så billige som mulig, men vi kan ikke over tid drive med så små marginer som i dag. Vi må ha nok til å dekke fremtidige investeringer og skape en solid bedrift. Dessuten øker både husleie og personalkostnader, så etter seks år synes vi det var på tide med en mindre justering, fastslår gründer og administrerende direktør Paal Hansem.
Prisen på basismedlemskap økte fra 199 til 249 kroner per måned for nye medlemmer, og til 229 kroner for eksisterende medlemmer. Hansem forteller at mottakelsen har vært forbausende bra.
VÅRE ANNONSØRER:
[slideshow_deploy id=’1113′]—
– Vi har opplevd lite forskjell i salget og de som har reagert, sier de har forståelse for justeringen. Vi har fått færre reaksjoner enn man kunne forvente. Men vi er forberedt på at det kan komme tøffere konkurranse. Vi skal være billigst, og kan kjøre prisene nedover igjen, sier Hansem.
Skal bli størst i Norden
Siden 2010 har Fresh Fitness vokst kraftig. Fra de første sentrene på Ski og Carl Berners plass, teller kjeden nå 35 sentre i Norge og over 100 000 medlemmer. I tillegg har Fresh Fitness ni sentre i Sverige og fire i Finland.
I Danmark ble kjeden, med sine 23 sentre, solgt til Fitness World på tampen av 2014.
Nettopp Fitness Worlds dominans i det danske markedet var en av årsakene til at Health & Fitness Nordic (HFN) valgte å etablere sin egen lavpriskjede – i stedet for å vente på at de også kom rullende inn i resten av Norden.

– Man fant ut at det var bedre å konkurrere med seg selv, fastslår Hansem – som sammen med medgründer Rasmus Ingerslev og HFN, sto bak Fresh Fitness-oppstarten i 2009. Alle Fresh Fitness sentrene er eid av HFN og Paal Hansem, som selv sitter på 17 prosent av aksjene.
Hansem forteller at ambisjonen er klar: Kjeden skal bli størst i Norden. Men etter ti nyåpninger i fjor, blir det kun to eller tre nye i år.
– Nå roer vi litt ned for å få nyåpningene på stell, før vi øker takten igjen neste år, sier han.
Det tar som regel litt tid å få opp økonomien på et senter, og Hansem forteller at den høye etableringstakten nok vil vise seg i form av en dipp i regnskapet for i fjor og i år.
– Men for de sentrene som har vært oppe en stund, er tallene bra, fastslår han.
Mellom høy og lav
Hansem posisjonerer Fresh-kjeden i «smart-segmentet» fordi kjedens tilbud skiller seg fra andre lavprisaktører ved at den har egne gruppetreningstilbud og PT-salg.
– Vi har gym, gruppetrening, spinning, PT – full range – men drifter billigere og holder kostnaden nede på alt. Så vi konkurrerer både med premiumsentre og lavpris. Vi jobber iherdig med å øke gruppetreningstilbudet og få til mer PT-salg. Det vanskeligste med lavpris er å ha ressurser nok til å ta vare på kundene som ikke har erfaring med trening, og som har lett for å droppe ut. Vi lykkes godt med det, men det er en evig kamp, sier Hansem.
Han forteller at de anbefaler kundene som kommer fra sofaen å kjøpe gruppemedlemskap eller PT-timer. Medlemmer som ønsker å delta på gruppetimer betaler 299 per måned.
– Men fordelen hos oss er at du ikke trenger å betale en formue for å gå på mølla hvis du har trent fra før og vet hva du skal gjøre, fastslår Hansem.
Tror ikke på lavere pris
Lavpris er det segmentet som vokser i hele den tradisjonelle treningsbransjen i Europa. En av pionerene på området, tyske McFIT, beskytter sin posisjon ved å etablere en ny merkevare som skal være enda rimeligere.
På spørsmål om han tror det vil komme et nytt initiativ med enda lavere priser til Norge, sier Hansem at han ikke tror det. Ikke per i dag.
– Det finnes allerede mange lavprissentre i Norge, men skal du levere den kvaliteten man etterspør er det stor forskjell på Norge og Tyskland, fastslår Hansem.
Han forteller at han før etableringen av Fresh besøkte et senter i Nederland med 14 000 medlemmer, hvor ventilasjonsanlegget var som i et kontorbygg og det var én dusj tilgjengelig for alle medlemmene.
– Det er selvfølgelig strålende kostnadsmessig, men det ville ikke lykkes i Norge. Jeg tror at det laveste nivået i treningsbransjen heller skal opp enn ned. Vi justerte prisen for vi ser over tid at marginene blir for tøffe. Men vi skal møte konkurransen. I et marked hvor det kommer aktører som vil være lavere på pris, skal vi møte dem, fastslår Hansem.