annonse

annonse

Frisk3 går til sak mot kommunen

annonse

annonse

Kommentar

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Meningsmåling

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg her.

Knut Wulff Hansen i treningssenteret Frisk3 trekker Vefsn kommune for retten. Påstanden er at kommunen ikke har fulgt ESA-dommen fra 2013 om å slutte med ulovlig kryssubsidiering ved Kippermoen.

– Vi har tatt ut stevning som ble sendt til tingretten og kommunen onsdag denne uken, sier daglig leder Knut Wulff Hansen.

Kort fortalt handler saken om konkurransevridning ved at kommunale aktører kryssubsidierer sine tilbud, noe som fører til konkurranse på ulike vilkår for private treningssentre. Saken ble avgjort av EFTAs overvåkningsorgan ESA, og vedtak ble gjort 27. februar 2013:

Kippermoen treningssenter i Vefsn kommune mottar ulovlig statsstøtte i strid med EØS-avtalen. Ifølge ESA måtte kommunen endre finansieringsmodellen slik at den ikke er konkurransevridende overfor private treningssentre. Virke Trening karakteriserte vedtaket som en stor seier for treningsbransjen i Norge.

I Helgelendingen den 1. mars 2013 uttalte saksanfører Wulff Hansen at han var ferdig med saken og at han var glad for den endelige avgjørelsen. Kommunen var også tilfreds.

– Vi er godt fornøyd med avgjørelsen, og har gjort forandringer i finansieringen for å tilpasse oss, sa John Petter Garnes i Vefsn kommune til avisen.

Rapport mot rapport

– Etter vedtaket kom i 2013 slo jeg meg til ro med det, men i 2015 ba jeg kommunen om å få utlevert regnskapene. Da så jeg med en gang at kryssubsidieringen hadde fortsatt, sier Wulff Hansen.

Han forteller at i den store sammenhengen «stjeler» treningssenteret ved Kippermoen inntekter fra, og setter utgifter på, svømmebassenget.

– Det er kryssubsidiering, og det var enkelt å se: I 2012 og 2013 var bassenget stengt på grunn av oppussing, og åpnet igjen i 2014. Da så vi at det som hadde skjedd før, skjedde på nytt.

Wulff Hansen forteller at da han begynte å røre i den gamle saken, tok kommunen affære. I 2016 fikk kommunen revisjonsfirmaet Momentum til å lage en rapport for å belyse saken.

– Men dette firmaet bruker retningslinjer for selvkost som modell, og det blir omtrent som å rope i skogen så får du svar. Det var et bestillingsverk.

VÅRE ANNONSØRER:

[slideshow_deploy id=’1113′]

 

For å ettergå rapporten fra kommunen, engasjerte Wulff Hansen professor Kenneth Fjell ved Norges Handelshøyskole til å skrive en ny rapport. Oppgaven var å se Momentum sin rapport mot ESAs opprinnelige vedtak fra 2013.

– Så langt vi og vår jurist kan se, er dette en totalslakt. De har rett og slett ikke gjort jobben sin, sier Wulff Hansen.

Krever 6 millioner kroner

Han trekker frem et eksempel med fordeling av fellesutgifter med å ha en resepsjon.

– ESA har definert at åpningstid er fordelingsnøkkelen de skal bruke for resepsjon som deles mellom svømmebasseng og treningssenter. I perioden vi har sett på var treningssenteret åpent alene 60 prosent av tiden, og skal da ha 60 prosent av kostnaden. Men Momentum hadde brukt areal som fordelingsnøkkel med det resultat at treningssenteret kun fikk fire prosent av kostnaden, fordi man tok med store areal som blant annet fotball- og idrettshall.

Hva skjer nå?

– Vi prøvde å få til et utenomrettslig forlik, men selv om konkurransetilsynet, departementet og noe av den høyeste økonomikompetansen i landet sier de tar feil, vil ikke kommunen innrømme det. Det er nesten ikke til å tro. Det kommer til å bli en dyr voksenopplæring, men den tar vi på oss, sier Wulff Hansen.

På vegne av Frisk3 krever Wulff Hansen ca. 6,6 millioner kroner, i tillegg til en påstand om at kommunen ikke har fulgt ESAs vedtak og at den må slutte med denne praksisen.

Håper på knusende dom

Bakgrunnen for kronekravet er saksomkostninger og tapt fortjeneste.

– Vi har sett på tilsvarende kommuner i Nordland fylke og årlig konsumprisjusteringer. Vi har sett på andre kommunale tilbud i Vefsn kommune, og alle har økt prisen med minst konsumprisindeksen. Men Kippermoen har hatt flat pris i mange år. Vårt tap er at vi ikke kunne ta markedspris fordi vi har blitt holdt nede av Kippermoens prisprofil. Det koster penger å drive et treningssenter, og har man en konkurrent som fører utgifter annerledes, blir det vanskelig, fastslår Wulff Hansen.

Hva slags betydning har denne saken for bransjen?

– Det er mange som har ringt meg opp gjennom årene om dette, og jeg har fått mange bekymringsmeldinger. Jeg håper vi får en knusende dom slik at kommuner rundt omkring ser at det kan bli dyrt om de ikke følger ESAs vedtak, fastslår Wulff Hansen.

Ordfører Jann Arne Løvdahl i Vefsn kommune sier at han tar stevningen til etterretning.

– Det er en langvarig sak som har pågått i mange år, som nå ser ut til å få et rettslig etterspill og det tar vi til etterretning.

Stemning for å ta belastningen

Løvdahl fastslår at det er ulikt syn på hvordan situasjonen er per i dag.

– Vi ønsket å få noen eksterne til å se på tallene, og selvkost er en metode for å komme frem til tallene og få et resultat. Vi har fått frem tall og regnskap, revidert av kommunerevisjonen, og jeg stoler på at det som legges frem for oss er korrekt. Jeg har diskutert dette med flere politikere og stemningen er vel at vi får ta belastningen det er å gå til retten.

Han bekrefter at det har vært innledende samtaler om forsøk på forlik, men at man aldri kom dithen at de ble konkrete.

– Det blir nok en juridisk vurdering når dette kommer i gang.

Tror du saken kommer for retten?

– Slik jeg ser det per i dag, virker det slik. Nå skal advokatene møtes, så får vi sikkert noen råd som politikere. Så får vi se, sier Løvdahl.

 

annonse

Partnere

Leverandørpartnere

[l_slider]